Menu Zoek

Tablet en smartphone schoonmaken: hoe moet dat?

De smartphone of tablet schoonmaken

Op het oog zien tablets en smartphones er vaak schoon uit. Maar ze wemelen van de bacteriën. Geregeld schoonmaken is belangrijk, maar niet elk middel is geschikt. Hoe maakt u deze apparaten dan wel goed schoon?

Wie zijn tablet of mobiele telefoon bekijkt, ziet waarschijnlijk iets van vingerafdrukken of kleine vlekjes. Doekje eroverheen en klaar. Maar wist u dat deze apparaten grote bronnen van bacteriën zijn? Logisch eigenlijk: ze worden de hele dag in de hand of tegen het oor gehouden. Sommige mensen nemen hun smartphone zelfs mee het toilet in! Genoeg redenen om deze mobiele apparaten geregeld schoon te maken.

Zonder krassen schoonmaken

Om het apparaat schoon te wrijven, gebruikt u een zacht doekje, bijvoorbeeld een microvezeldoekje. Die laat geen krassen achter op het scherm. Gebruik geen vochtige doekjes met allesreiniger of wc-reiniger. Die kunnen de tablet of telefoon beschadigen. Voor eenvoudige reiniging maakt u het doekje vochtig met een beetje water, knijpt het doekje uit en gaat voorzichtig boenen.

Voor intensievere reiniging zijn er speciale sprays. Kijk goed op de verpakking of de spray geschikt is voor de telefoon of de tablet. Spuit het middel op een doekje en poets er daarna het apparaat pas mee. Brillendoekjes zijn ook geschikt. Kijk wel uit met vocht nabij de openingen in het apparaat. U wilt voorkomen dat er water of schoonmaakmiddel in het binnenste van het toestel komt.

Hoesje reinigen

Zit er een hoesje om de mobiel of de tablet? Dan zal die het vuilst worden. Haal de hoes van het toestel af en maak het voorzichtig schoon. Welk middel het beste is, hangt af van het materiaal. Hard plastic kan prima met een sopje worden gereinigd, voor leer zijn er speciale reinigers.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.