Menu Zoek

Hoe maak ik mijn smartphone en tablet schoon?

smartphone of tablet schoonmaken Het scherm van de tablet of smartphone lijkt misschien schoon, maar het wemelt van de bacteriën en virussen. Hoe maakt u het goed schoon?
Wie zijn tablet of mobiele telefoon bekijkt, ziet waarschijnlijk iets van vingerafdrukken of vlekjes. Zacht doekje eroverheen en klaar. Maar wist u dat deze apparaten grote bronnen van bacteriën zijn? Logisch eigenlijk: ze raken de hele dag een hand of oor aan. En sommige mensen nemen hun smartphone zelfs mee het toilet in. Ook virussen kunnen overleven op het apparaat, het coronavirus bijvoorbeeld drie dagen. Genoeg redenen dus om uw mobiele apparaat geregeld goed te reinigen.

Maak de tablet of smartphone goed schoon zonder het te beschadigen. Doe dat met een druppel handzeep of speciale spray.

  • Zet het apparaat uit voordat u begint met schoonmaken.
  • Verwijder het hoesje als dat om de telefoon of tablet zit.
  • Blaas stof weg als dat in openingen aanwezig is. Gebruik eventueel een zacht (en droog) borsteltje.
  • Pak een zachte stofvrije doek, het liefst een microvezeldoekje, en maak dat vochtig, niet nat! Het is belangrijk dat er geen water in de kiertjes kan vloeien.
  • Er zijn twee opties voor het poetsen:
    • Een druppel handzeep op een vochtige doek maakt uw mobiele apparaat brandschoon. De methode is in deze Engelstalige video en deze video van tech website Bright in beeld gebracht.
    • Is dit toch te spannend, gebruik dan een speciale desinfecterende reinigingsspray die geschikt is voor beeldschermen. Dat staat op de verpakking. Spray altijd op het doekje, niet op het apparaat, en wrijf het apparaat schoon.
  • Gebruik in elk geval geen hardnekkige schoonmaakproducten met alcohol. Dit tast de beschermlaag van het aanraakscherm aan.
  • Hebt u zeep gebruikt, wrijf het apparaat dan droog met een doek.
  • Maak ook het hoesje schoon met de schoonmaakdoek. Voor leer zijn er speciale reinigers.

Het apparaat is weer fris.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.