Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Hoe maak ik mijn smartphone en tablet schoon?

smartphone of tablet schoonmaken Op het oog ziet de tablet of smartphone er misschien schoon uit, maar het apparaat wemelt van de bacteriën. En virussen kunnen er ook een paar dagen op overleven. Hoe maakt u de apparaten goed schoon?
Wie zijn tablet of mobiele telefoon bekijkt, ziet waarschijnlijk iets van vingerafdrukken of vlekjes. Zacht doekje eroverheen en klaar. Maar wist u dat deze apparaten grote bronnen van bacteriën zijn? Logisch eigenlijk: ze worden de hele dag in de hand of tegen het oor gehouden. En sommige mensen nemen hun smartphone zelfs mee het toilet in. Ook virussen kunnen overleven op het apparaat, het coronavirus bijvoorbeeld drie dagen. Hebt u een virus aan uw handen en gebruikt u de tablet of smartphone voordat u de handen wast, dan zit het virus op het apparaat. Genoeg redenen dus om uw mobiele apparaat geregeld goed schoon te maken.

Ga als volgt te werk om de tablet of smartphone goed schoon te maken zonder het te beschadigen:

 • Zet het apparaat uit.
 • Verwijder eventueel een hoesje.
 • Blaas stof dat eventueel in kiertjes aanwezig is weg. Gebruik eventueel een zacht borsteltje.
 • Pak een zachte stofvrije doek, het liefst een microvezeldoekje, en maak dat vochtig (niet nat!).
 • U hebt nu twee opties: BBC News heeft onderzocht dat een druppel handzeep op een vochtige doek uw mobiele apparaat brandschoon krijgt en geen schade toebrengt. Het is te zien in deze Engelstalige video, ook tech website Bright heeft de methode in beeld gebracht. Vindt u dit nu toch een beetje spannend, gebruik dan een speciale desinfecterende reinigingsspray die geschikt is voor het beeldscherm van het mobiele apparaat. Dat staat op de verpakking. Spray altijd op het doekje, niet op het apparaat en wrijf vervolgens het apparaat schoon.
  Let op dat er geen vocht in openingen komt en gebruik zeker geen hardnekkige schoonmaakproducten met alcohol. Dit tast de beschermlaag van het aanraakscherm aan.
 • Hebt u zeep gebruikt, gebruik dan een droge doek om het apparaat na te wrijven.
 • Maak ook het hoesje schoon met de schoonmaakdoek. Voor leer zijn er speciale reinigers.

U hebt nu weer een fris apparaat in handen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.