SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: accenttekens typen op iPad en iPhone

Tip verborgen symbolen iOS7 Accenttekens op letters helpen bij de uitspraak van woorden. Daarom is het handig om te weten hoe u accenttekens op de iPad/iPhone met iOS 10 of hoger typt.

Het invoeren van klinkers met accenttekens, is op de iPad niet moeilijk. We leggen het uit aan de hand van het woord 'één'.

 • In het woord 'één' heeft de letter 'e' een accentteken. Druk op het toetsenbord (aanraakscherm) van uw iPad de 'e' wat langer in.
 • Er verschijnt een venster boven de letter 'e' met alle varianten van de letter 'e' met een accent. Schuif uw vinger naar de 'e' met het accent dat u nodig hebt. In dit geval is dat de 'é'. Let erop dat u uw vinger op het scherm houdt. Zodra u de vinger van het scherm haalt, sluit het venster weer.
 • Wanneer u met uw vinger op het juiste accentteken staat, kunt u het scherm loslaten. Het accentteken wordt ingevoegd. 

çñ

Het invoeren van medeklinkers met accenttekens, zoals de 'ç', is lastiger op de iPad. Medeklinkers met accenttekens staan in het Nederlandse toetsenbord op de iPad niet standaard ingesteld. Om deze letters met accenttekens te kunnen typen, moet u het Franse toetsenbord inschakelen. Dat doet u als volgt:

 • Tik op Instellingen > Algemeen > Toetsenbord.
 • Tik op Toetsenborden > Voeg toetsenbord toe.
 • Zoek het toetsenbord dat u wilt toevoegen, in dit geval het Franse toetsenbord. Tik op Frans (Frankrijk) (Vanaf iOS 11) of Frans (iOS 10) en het toetsenbord wordt toegevoegd.

Om de letter 'ç' te typen, gaat u nu als volgt te werk:

 • Zorg dat het veld waarin u de letter wilt typen geopend is en dat het toetsenbord in beeld is.
 • Aan de linkerkant van de spatiebalk ziet u een knop met een wereldbol. Met deze knop kunt u wisselen tussen het Nederlandse en Franse toetsenbord. Houd deze knop ingedrukt, totdat er een menu verschijnt en tik vervolgens op Français (France).
 • Druk de 'c' wat langer in op uw toetsenbord en alle varianten van de letter 'c' komen in beeld. Schuif met uw vinger naar de c die u nodig hebt en haal uw vinger van het scherm. 

Wilt u het Nederlandse toetsenbord weer inschakelen? Houd de wereldbol weer ingedrukt en tik op Nederlands.

Toetsenbord uitschakelen

Wilt u het Franse toetsenbord helemaal uitschakelen?

 • Tik op Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden.
 • Tik rechtsboven op Wijzig.
 • Voor de ingeschakelde toetsenborden verschijnt nu een rode cirkel met een witte streep. Tik op de rode cirkel voor Frans (Frankrijk) en vervolgens op de rode knop met Verwijder.
 • Het toetsenbord is weer verwijderd. Tik op Gereed.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.