SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: apparaten opladen zonder draadje

0812-draadloos opladen

De telefoon of tablet opladen zonder snoertje aan het apparaat wordt steeds gewoner. Hoe werkt deze techniek en waarom zou u draadloos opladen?

De nieuwste iPhones en een aantal Samsung-telefoons kunnen het al een tijdje: draadloos de accu opladen. Mensen leggen daarbij hun toestel op een speciaal oplaadstation en al snel is de batterij weer vol. Hoe kan dit? In de basis draait draadloos opladen om inductie: twee magneten die energie afgeven aan elkaar. De magneet in het oplaadstation krijgt stroom van een snoer dat met een stekker in het stopcontact zit. Als de magneet van een apparaat op het station ligt, dan gaat de energie over van het ene apparaat in het andere. De uitwerking is natuurlijk veel ingewikkelder, maar zo is het proces voor te stellen.

Toch een snoer?
Hoewel de techniek draadloos heet, is dat niet helemaal juist. Het oplaadstation is verbonden aan een stroombron, het apparaat dat opgeladen wordt alleen niet. Het is een gemakkelijke techniek, want wat is er simpeler dan een telefoon of tablet ergens op leggen en hij krijgt extra accukracht? Draadloos opladen is bedoeld voor apparaten met een laag vermogen zoals telefoons en tablets. Ze moeten minder dan 6 mm van het oplaadstation vandaan zijn om energie te krijgen.

Benodigdheden
De bekendste techniek voor draadloos opladen heet Qi. Veel fabrikanten van telefoons ondersteunen deze techniek, al is er geen standaard die voor alle apparaten op de wereld geschikt is. Om draadloos op te laden zijn er twee zaken nodig. Namelijk een apparaat dat draadloos kan worden opgeladen en een bijpassend oplaadstation. De nieuwste iPhones en Samsungs zijn geschikt voor opladen op deze manier, net als een hoop Nokia-telefoons.

Oplaadstation kopen
De nieuwste telefoons zijn geschikt voor draadloos opladen. Sommige oudere modellen zijn voorbereid. Daar moet nog een ontvanger voor worden gekocht om ze draadloos op te laden. Deze zijn vanaf ongeveer 35 euro te koop. Voor sommige telefoons zijn er hoesjes te koop die een draadloze ontvanger koppelen aan de telefoon. Op de site Draadloos-opladen.nl staat een overzicht van geschikte toestellen.

Voordelen en nadelen
Het voordeel is gemak: niet meer zoeken naar snoertjes, want het oplaadstation is altijd beschikbaar (en aangesloten). Ook slijt de telefoon minder snel doordat de aansluiting voor snoertjes minder wordt gebruikt. Nu hebben telefoons nog een aansluiting waarin een kabel kan. Dat is eigenlijk niet nodig bij draadloos opladen. Het voordeel daarvan is weer dat een telefoon makkelijker waterdicht gemaakt kan worden. Het nadeel is dat er een oplaadstation moet worden gekocht en dat er wat warmte vrijkomt bij het opladen, wat in principe verspilde energie is.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.