Menu Zoek

Windows 10-pc automatisch opschonen

automatisch opschonen windows 10

Geen zin om zelf de pc te ontdoen van overbodige bestanden? Laat Windows 10 automatisch opschonen en deze bestanden verwijderen.

Moderne harde schijven hebben enorm veel opslagruimte. Maar downloads, video's, foto's en andere bestanden nemen bij elkaar een hoop plek in op de harde schijf. Met de functie 'Slim opslaan' gooit Windows 10 zelfstandig bestanden die niet meer nodig zijn, weg.

Zet de optie 'Slim opslaan' zo aan:

  • Klik op de startknop.
  • Klik op Instellingen (het pictogram van het tandwiel).
  • Klik op Systeem.
  • Klik links op Opslag.
  • Klik onder 'Opslag' op het schuifje, zodat het blauw wordt en het woord 'Aan' verschijnt. Is het schuifje al blauw en staat er 'Aan' bij? Dan is deze functie al actief op de pc.

Overbodige bestanden worden nu automatisch verwijderd.

Bekijk ook nog de instellingen van de functie 'Slim opslaan'.

  • Klik onder het blauwe schuifje op Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.
  • Op deze pagina staat een aantal opties. Stel hier in of tijdelijke bestanden die Windows nergens voor gebruikt, weg kunnen. En of ongebruikte bestanden uit de map 'Downloads' weg kunnen na een bepaald aantal dagen.
  • Belangrijk is om in te stellen hoe vaak Windows de controle uitvoert.
    • Klik onder 'Opslaginzicht uitvoeren' op het uitklapmenu.
    • Kies de gewenste optie: elke dag, elke week, elke maand of bij onvoldoende vrije schijfruimte. Elke maand is voor de meeste computers prima.

De andere opties zijn standaard goed ingesteld voor de meeste gebruikers. Pas ze aan naar wens, maar lees wel even goed wat er weggaat. Terughalen van verwijderde bestanden kan niet gemakkelijk. Klik onderaan eventueel op Nu opruimen om een eerste opruimslag te maken. Dit kan even duren. Als het klaar is, staat onderaan hoeveel schijfruimte er nu extra vrij is. Klik linksboven op het pijltje om terug te gaan naar het overzicht.

In het onderdeel 'Opslag' staat een balk met de capaciteit van de harde schijf, hoeveel ruimte er in gebruik is en hoeveel er nog vrij is. Daaronder staat een hele lijst met afzonderlijke onderdelen. Klik op een onderdeel om er meer over te lezen. Soms is daar meteen een actie beschikbaar, zoals het handmatig opruimen van tijdelijke bestanden. Klik telkens op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.