Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Automatisch Windows 10-computer opschonen

130717_slim_opslaan_home

Zit de computer snel vol? Laat Windows 10 automatisch de computer opschonen door onnodige bestanden te verwijderen.

Sinds de Creators Updates van Windows 10 in het voorjaar van 2017 is het mogelijk om de optie 'Slim opslaan' aan te zetten. Deze optie zorgt er voor dat tijdelijke bestanden en bestanden uit de prullenbak automatisch worden verwijderd. Hierdoor komt er meer opslagruimte vrij op de computer.

Zet de optie 'Slim opslaan' als volgt aan:

 • Klik op de Starten-knop.
 • Klik op Instellingen (het pictogram van het tandwiel).
 • Klik op Systeem.
 • Klik links op Opslag.
 • Klik onder 'Slim opslaan' op het zwarte schuifje, zodat deze blauw wordt en het woord 'Aan' verschijnt.
  Slim opslaan

De optie staat nu aan en voortaan worden overbodige bestanden automatisch verwijderd.

Instellingen
Het is mogelijk aan te geven welke bestanden worden verwijderd.

 • Klik op Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt.
 • Boven aan deze pagina kunt u zien hoeveel bestanden er de afgelopen maand verwijderd zijn. Daaronder zet u aan of uit welke bestanden automatisch verwijderd worden. Klik daarvoor op de vinkjes. Lees de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?' als u wilt bekijken welke update op uw computer staat.

Meteen opruimen
Wilt u meteen al gaan opruimen? Blijf dan op de pagina uit voorgaande blok.

 • Klik onderaan op Nu opruimen.
 • De computer gaat aan de slag. Zodra het opruimen klaar is, verschijnt er een vinkje achter 'Nu opruimen'. Daarboven staat hoeveel schuifruimte er vrij is gemaakt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.