SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: foutcontrole harde schijf

tip(7)

Windows heeft een ingebouwde schijfcontrole waarmee de harde schijf kan worden gescand op fouten.

De traditionele harde schijf in de computer of laptop bevat mechanische delen. Slijtage zorgt ervoor dat zo'n schijf een beperkte levensduur heeft. Het is daarom niet de vraag óf de schijf kapot gaat, maar wanneer.

Na verloop van tijd kunnen er schrijffouten optreden. Symptomen zijn programma's die regelmatig crashen, of het opslaan van bestanden verloopt traag. Windows heeft een ingebouwde schijfcontrole die sommige problemen kan oplossen. En meldt de controle dat de schijf in orde is dan weet u dat problemen niet worden veroorzaakt door de harde schijf. Blijft schijfcontrole problemen signaleren dan is de kans groot dat uw harde schijf op zijn einde loopt. Zorg ervoor dat u een back-up hebt van belangrijke bestanden. Start de schijfcontrole op de volgende manier:

 • Start de Verkenner. Deze heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de Startknop. Klik eenmaal op het pictogram Pictogram van de Verkenner en het programma opent.
 • Onder 'Apparaten en stations' staan alle aanwezige harde schijven. De C-schijf is de plek waar Windows is geïnstalleerd en meestal ook alle overige software. Ziet u andere schijven controleer ze dan één voor één volgens onderstaande stappen. Dvd- en cd-stations kunt u niet controleren. 
 • Klik met de rechtermuisknop op de C-schijf (of op een andere schijf als u er meerdere controleert).
 • Klik op Eigenschappen.
 • Klik op Extra.
 • Klik op Controleren.
 • Verschijnt de melding 'Het is niet nodig om dit station nu te scannen' dan werkt de harde schijf nog naar behoren. Klik op Annuleren.
 • Klik in andere gevallen op Station Scannen.
 • Worden er bij de scan fouten gevonden laat deze dan repareren door het systeem. Kunnen niet alle fouten worden verholpen dan is dat een indicatie dat de harde schijf op zijn einde loopt.
 • Klik eventueel op Sluiten.
 • Klik op OK om het venster 'Eigenschappen' te sluiten.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.