SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: handigheidjes op de laptop

laptop Leer omgaan met de specifieke eigenschappen van de laptop, zoals het aangepaste toetsenbord.

Een laptop is een draagbare, compacte computer. Alle laptops hebben een beeldscherm, toetsenbord en een trackpad/touchpad (een soort muis). 

Toetsenbord
Het toetsenbord van een laptop is vaak kleiner dan een los toetsenbord. Hierdoor ontbreekt soms het numerieke gedeelte aan de rechterkant. Ook hebben sommige toetsen op het toetsenbord meer dan één functie. Kijk maar eens naar de functietoetsen F1 tot en met F12, daar staan kleine afbeeldingen op. Die geven aan wat de tweede functie van de toets is. Druk de toets tegelijk in met de Fn-toets en de functie wordt geactiveerd. De functies die toegankelijk zijn met de Fn-toets verschillen per toetsenbord. Maar sommige functies komen op ieder laptoptoetsenbord terug: helderheid beeldscherm, wifi-verbinding, geluid harder en zachter zetten. 

Helderheid scherm
Laptops zijn ontworpen om mee te nemen. Het apparaat wordt vaak in meerdere omgevingen gebruikt. Pas de helderheid van het scherm hierop aan. In een lichte omgeving moet het scherm goed helder staan en in een donkere omgeving kan de helderheid wat omlaag. De helderheid past u aan met de Fn-toets. Houd de Fn-toets ingedrukt en druk op het grootste zonnetje/sterretje onder één van de functietoetsen. Met het kleinere zonnetje/sterretje maakt u het scherm donkerder.

Wifi aan- of uitzetten
Bij de meeste laptops is één van de functietoetsen voorzien van een afbeelding van een antenne of wifi-signaal. Door in combinatie met de Fn-toets op deze toets te drukken, schakelt u de draadloze netwerkkaart aan of uit. Mocht u per ongeluk op deze toets hebben gedrukt, dan maakt de laptop geen contact meer met wifi. Controleer bij wifi-problemen altijd of de draadloze netwerkkaart aan staat. U kunt de kaart bijvoorbeeld uitschakelen om de accu van de laptop te besparen.   

Sommige laptops hebben een schakelaar waarmee u uw wifi aan- en uitzet. Wanneer u geen internetverbinding hebt, kan het dat de wifi-knop per ongeluk is verschoven en uitstaat. Zet deze weer aan om gebruik te maken van wifi.

Touchpad
U kunt bij een laptop een losse muis gebruiken, maar in principe beschikt elke laptop over een ingebouwde muis: een touchpad. Dit is de rechthoek onder aan het toetsenbord. Bij sommige laptops zitten er twee knoppen onder de rechthoek. Dit zijn de linker- en rechtermuisknop. Bij touchpads die dat niet hebben, moet u klikken op het pad zelf. Een touchpad is aanraakgevoelig. Door met uw vinger erover te vegen, bedient u de muisaanwijzer. Dat vergt in het begin wat oefening.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.