Menu Zoek

Inloggen met een Facebookaccount

facebook_inloggen

Met een Facebookaccount kunt u tegenwoordig ook bij andere diensten inloggen. Denk aan Spotify, Videoland, Netflix en diverse apps op de smartphone. Maar is inloggen met een Facebookaccount wel zo verstandig?

Als u zich bij een website of mobiele app wilt aanmelden, kan dat vaak via een Facebookaccount. Het is dan niet nodig om een nieuw profiel aan te maken. U bespaart hierdoor tijd, omdat u niet allerlei persoonlijke gegevens hoeft op te geven. Bovendien hoeft u geen extra gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. Nadat u kiest voor de optie 'Verbinden met Facebook' of 'Aanmelden met Facebook' kunt u direct aan de slag. Facebook verhoogt hiermee het gebruiksgemak. Daarentegen stelt u wel allerlei persoonlijke informatie beschikbaar. Hoe zit dat precies?

Informatie naar webdienst

Als u bij een bepaalde website of mobiele app via Facebook inlogt, stelt u automatisch gegevens aan deze webdienst beschikbaar. Facebook geeft de webdienst namelijk toestemming om enkele gegevens over te nemen. Standaard zijn dat uw profielfoto, omslagfoto, naam, leeftijdsgroep, geslacht, taal en land van herkomst. De kans bestaat dat de webdienst extra gegevens bij Facebook opvraagt, zoals uw vriendenlijst, geboortedatum en e-mailadres. Facebook vraagt via een pop-up toestemming om extra gegevens met de webdienst te delen. Wilt u liever niet dat de website of mobiele app allerlei Facebookgegevens overneemt? Dan kunt u beter niet met een Facebookaccount inloggen. Maak dan een eigen account bij de website of mobiele app aan.

Minder informatie doorgeven

Wilt u zo min mogelijk Facebookgegevens aan de website of mobiele app doorgeven? Als er op de computer, tablet of smartphone een aanmeldvenster van Facebook verschijnt, doet u het volgende:

 • Klik of tik op Dit bewerken.
 • Verwijder de vinkjes achter de gegevens die u niet wilt delen, bijvoorbeeld uw vriendenlijst, geboortedatum en e-mailadres. Helaas verplicht Facebook u wel om openbare profielgegevens te delen, zoals uw profielfoto, naam, geslacht en leeftijdsgroep.

Webdiensten uitschakelen

Als u via een Facebookaccount bij een website of mobiele app bent aangemeld, kunt u later aangeven dat u niet meer met uw Facebookaccount wilt inloggen. Dat werkt als volgt:

 • Open op de computer uw Facebookprofiel.
 • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik aan de linkerkant op Apps en websites.
 • Er verschijnt een lijst met webdiensten waarbij u momenteel met een Facebookaccount bent aangemeld. Ga met de muisaanwijzer op een webdienst staan en klik op Verwijderen (kruisje).

Klik op het kruisje om een webdienst te verwijderen.

 • Klik nogmaals op Verwijderen.
 • U kunt ook aangeven dat u minder Facebookgegevens wilt delen. Klik dan op Instellingen bewerken (potloodje).
 • Geef aan welke gegevens u niet meer wilt delen en klik op Opslaan.

Informatie naar Facebook

Facebook slaat op zijn beurt ook informatie over de website of mobiele app op. Als u bijvoorbeeld met een Facebookaccount inlogt bij een webwinkel en daar sportkleren bestelt, bewaart Facebook deze informatie mogelijk in een database. Als u later op Facebook kijkt, bestaat de kans dat u advertenties met sportartikelen te zien krijgt. Facebook analyseert namelijk uw gedrag op websites en mobiele apps. Hierdoor krijgt u persoonsgerichte advertenties te zien.

Andere sociale media

Naast Facebook kunt u bij sommige websites en apps ook met andere sociale media kanalen inloggen. Twitter, Google+ en LinkedIn zijn daar bekende voorbeelden van. Ook deze sociale netwerken proberen gebruikersgegevens voor advertentiedoeleinden te verzamelen. Met name Google staat daar om bekend. Goed om te weten is dat u in de instellingen van ieder sociaal netwerk de webdiensten kunt uitschakelen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.