SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: iPad-toetsenbord gebruiken

021013_toetsenbord_home Op de iPad verschijnt automatisch een toetsenbord in beeld als u op een plek tikt waar u iets moet intypen. U ziet de letters van het alfabet voor u. Maar waar vindt u bijvoorbeeld het apenstaartje (@) voor het typen van een e-mailadres? 

Wij laten de opties van het toetsenbord van de iPad de revue passeren. Zo heeft het iPad-toetsenbord geen geheimen meer voor u. Hierbij alle toetsenbord-weetjes op een rij:

  • Een hoofdletter typt u door eerst op een Shift-toets te tikken. Dat is de toets met het pijltje naar boven.
  • Wilt u meerdere hoofdletters achter elkaar typen? Tik dan dubbel op de Shift-toets.
  • Tekst weghalen doet u met behulp van het kruisje rechtsboven op het toetsenbord. U gaat dan telkens een stapje terug en verwijdert op die manier de tekst.
  • De toets waar 'return' op staat, is de Enter-toets. Hiermee gaat u naar een volgende regel. Soms staat op deze toets ook het woord 'Zoek'. Bijvoorbeeld als u in het zoekvenster van Google hebt getypt. Er staat ook weleens 'Ga', als u bijvoorbeeld een webadres hebt getypt in de browser.
  • Met de toets waar '.?123' op staat, komt u bij de cijfers en meestgebruikte symbolen, zoals het apenstaartje (@).
  • De toets 'Herstel' zorgt ervoor dat het laatste wat u getypt hebt, direct wordt weggehaald. Hiervoor kunt u ook het pijltje naar links gebruiken dat linksboven op het toetsenbord staat.
  • Tik op de toets waar het hekje vooraan staat en u ziet de overige symbolen, zoals het teken =.
  • Hier vindt u ook de optie 'Opnieuw'. Als u iets hebt weggehaald via de toets 'Herstel', dan plaatst u de tekst weer terug door te tikken op Opnieuw. Hiervoor ook het pijltje naar rechts gebruiken dat linksboven op het toetsenbord staat.
  • Er staat ook een dicteerfunctie op het toetsenbord. Tik op het pictogram van de microfoon. Spreek uw boodschap in en keer terug naar het toetsenbord door te tikken op het toetsenbord. Indien u de dicteerfunctie niet ziet, kunt u deze inschakelen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Tik op het schuifje achter 'Schakel dicteren in' zodat deze groen wordt. Tik op Schakel dicteren in
  • Sinds iOS 11 heeft het QuickType-toetsenbord zijn intrede gedaan. Iedere toets bevat voortaan ook een extra cijfer of teken. Deze staat boven de primaire letter. Veeg over de toets van boven naar beneden om het secundaire cijfer of teken te activeren. Zodra u het scherm loslaat verschijnt het cijfer of teken.

Video
In onderstaande video ziet u hoe dit er op de iPad (iOS 7) uitziet. De werking van verschillende versies is grotendeels hetzelfde. Nieuwere versies als iOS 8, 9, 10 en 11 hebben wel meer mogelijkheden op het toetsenbord.


Lees eventueel deze computertip over het afspelen van filmpjes van SeniorWeb: 'Handig YouTube-video's afspelen'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.