SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

iPad-toetsenbord gebruiken

021013_toetsenbord_home Op de iPad verschijnt automatisch een toetsenbord in beeld als u op een plek tikt waar u iets moet intypen. U ziet de letters van het alfabet voor u. Maar waar vindt u bijvoorbeeld het apenstaartje (@) voor het typen van een e-mailadres? 

Wij laten de opties van het toetsenbord van de iPad de revue passeren. Zo heeft het iPad-toetsenbord geen geheimen meer voor u. Hierbij alle toetsenbord-weetjes op een rij:

 • Een hoofdletter typt u door eerst op een Shift-toets te tikken. Dat is de toets met het pijltje naar bovenShift toets iPad gebruiken.
 • Wilt u meerdere hoofdletters achter elkaar typen? Tik dan dubbel op de Shift-toets. Dan ziet de Shift-toets er als volgt uit Shift Dubbelklik Pictogram iPad.
 • Tekst weghalen doet u met behulp van het kruisje rechtsboven op het toetsenbord. U gaat dan telkens een stapje terug en verwijdert op die manier de tekst.
 • De toets waar een pijl op staat die een bocht maakt, is de Enter-toetsEnter-toets iPad. Hiermee gaat u naar een volgende regel. Soms staat op deze toets ook het woord 'Zoek'. Bijvoorbeeld als u in het zoekvenster van Google hebt getypt. Er staat ook weleens 'Ga', als u bijvoorbeeld een webadres hebt getypt in de browser. Deze Enter-toets kan zowel grijs als blauw zijn. Bij verschillende versies kan er 'Return' staan op deze knop.
 • Met de toets waar '.?123' op staat, komt u bij de cijfers en meestgebruikte symbolen, zoals het apenstaartje (@).
 • De toets 'Herstel' zorgt ervoor dat het laatste wat u getypt hebt, direct wordt weggehaald. Hiervoor kunt u ook het pijltje naar links gebruiken dat linksboven op het toetsenbord staat.Herstel- en opnieuwtoets iPad
 • Hier vindt u ook de optie 'Opnieuw'. Als u iets hebt weggehaald via de toets 'Herstel', dan plaatst u de tekst weer terug door te tikken op Opnieuw. Hiervoor ook het pijltje naar rechts gebruiken dat linksboven op het toetsenbord staat.
 • Tik op de toets waar het hekje vooraan staat en u ziet de overige symbolen, zoals het dollarteken.
 • Er staat ook een dicteerfunctie op het toetsenbord. Tik op het pictogram van de microfoonDictafoon Pictorgram 2019 iPad. Spreek uw boodschap in en keer terug naar het toetsenbord door te tikken op het toetsenbord. Indien u de dicteerfunctie niet ziet, kunt u deze inschakelen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Tik op het schuifje achter 'Schakel dicteren in' zodat deze groen wordt. Tik op Schakel dicteren in
 • Sinds iOS 11 heeft het QuickType-toetsenbord zijn intrede gedaan. Iedere toets bevat voortaan ook een extra cijfer of teken. Deze staat boven de primaire letter. Veeg over de toets van boven naar beneden om het secundaire cijfer of teken te activeren. Zodra u het scherm loslaat verschijnt het cijfer of teken.

Video
In onderstaande video ziet u hoe dit er op de iPad (iOS 7) uitziet. De werking van verschillende versies is grotendeels hetzelfde. Nieuwere versies als iOS 8, 9, 10 en 11 hebben wel meer mogelijkheden op het toetsenbord.


Lees eventueel deze computertip over het afspelen van filmpjes van SeniorWeb: 'Handig YouTube-video's afspelen'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.