SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: maak een sterk wachtwoord

0706-wachtwoord Wachtwoorden zijn uw toegang tot uw accounts op internet, of het nu gaat om e-mail of betaaldiensten. Ze zijn dan ook een geliefd doelwit van criminelen. Het maken van een sterk wachtwoord is daarom belangrijk. Maar hoe doet u dat nu?

Voor de hand liggende wachtwoorden zijn makkelijk te kraken. Een cijferreeks (123456), een woord (Geheim) of een combinatie van uw voornaam en geboortedatum (Rita1957) is door een computerprogramma dat hackers inzetten snel geraden. De video 'Hoe kraakt iemand een wachtwoord' laat zien hoe het kraken van een wachtwoord in zijn werk gaat. Geen overbodige luxe om ook uw wachtwoordgebruik onder de loep te nemen.

Basiswachtwoord bedenken
Een sterk wachtwoord bestaat uit een reeks van zes tot acht willekeurige letters en cijfers, en wat leestekens. Hoe beter het wachtwoord, hoe lastiger het is om te onthouden. Er zijn wel trucjes om sterke wachtwoorden te maken die toch redelijk eenvoudig te onthouden zijn. U bedenkt dan voor uzelf een schema dat u altijd toepast. Bijvoorbeeld:

[Datum huwelijk][Naam website][Postcode ouderlijk huis][Leesteken]

Een wachtwoord voor een Google-account ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: 

  • 21031953Gmail1314AA!

En voor de site van SeniorWeb wordt het dan:

  • 21031953SeniorWeb1314AA!

Zo hebt u steeds wisselende sterke wachtwoorden en hoeft u alleen maar te onthouden welk schema u altijd toepast.

Hulpmiddelen
Hoe langer het wachtwoord, hoe minder makkelijk het te kraken is. Vandaar dat u het advies om de hele zin te gebruiken ook tegen kunt komen. Maar op veel websites zit u aan een maximaal aantal tekens vast en is de zin al snel te lang. Controleer de sterkte van uw wachtwoord bijvoorbeeld via de wachtwoordcheck van Veiliginternetten.nl

Moeilijk om de wachtwoorden te onthouden? Gebruik een hulpmiddel. Het programma LastPass bijvoorbeeld.

Nederlanders zijn onzorgvuldig
Denk trouwens niet dat u de enige bent die moeite heeft met wachtwoordgebruik. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat Nederlanders in het algemeen onzorgvuldig omgaan met hun wachtwoorden. Bekijk onze video hierover, met als interviewer ex-Jakhals (DWDD) Sjoerd.

 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.