SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: ondertiteling tv aanzetten via Teletekst

020318teletekst1oor

Ondertitel via Teletekstpagina 888 Nederlandstalige programma's op de tv. Dit kan zelfs bij eerder opgenomen programma's.

Het is vervelend als u tv-programma's slecht kunt verstaan. U kunt natuurlijk de tv harder blijven zetten, maar dat nemen partners en buren u niet in dank af. Gelukkig is er al jaren pagina 888 van Teletekst, de ondertitelingsdienst voor doven en slechthorenden. 

Zenders
Oorspronkelijk was pagina 888 alleen een ondertitelingsservice voor Nederlandstalige programma's op Nederland 1, 2 en 3. Tegenwoordig bieden ook andere zenders deze service aan, zoals de commerciële Nederlandse zenders RTL, Net5, Veronica en SBS. Ook op de Belgische televisie kunnen Vlaamse programma's Nederlandse ondertiteling krijgen. Sommige Nederlandse commerciële zenders zoals RTL hebben een beperkt aanbod van programma's die ondertitels krijgen via Teletekst. GTST, Editie NL, RTL Late Night, Miljoenenjacht en De TV Kantine zijn enkele van de programma's die worden ondertiteld. Verder zijn er ondertitels bij alle Nederlandstalige speelfilms en theatershows.

Ondertiteling aanzetten
Teletekst 888 is in te schakelen bij sommige liveshows en bij opgenomen programma's. Inschakelen van de ondertiteling gaat als volgt:

  • Start een Nederlandstalig programma op de tv.
  • Druk op de Teletekstknop op de afstandsbediening. Het symbool op deze knop is afhankelijk van de tv-aanbieder. Bijvoorbeeld een rechthoek met daarin drie liggende streepjes (KPN) of TEXT voor de Horizon-box van Ziggo. Raadpleeg eventueel de handleiding of de website van de tv-aanbieder.
  • Toets paginanummer 888 met de cijfertoetsen die u normaal gebruikt om naar een zender te gaan.

Hebt u een Nederlandstalig programma opgenomen via een Mediabox van de tv-provider, dan kunt u bij het terugkijken ook de ondertiteling inschakelen. Dat gaat als volgt:

  • Speel de opname af.
  • Druk op de Teletekstknop.
  • Toets paginanummer 888 met de cijfertoetsen.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.