SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: post van de overheid in uw digitale Berichtenbox

161015_berichtenbox_home

Steeds meer overheidszaken regelen we online. Berichten van onder andere de Belastingdienst ontvangt u steeds vaker in de digitale Berichtenbox op MijnOverheid.nl.

Overheidszaken online

De overheid stapt langzamerhand over van papieren post naar digitale berichten. De blauwe envelop van de Belastingdienst gaat op termijn zelfs helemaal verdwijnen. De Belastingdienst houdt u dan alleen nog maar digitaal op de hoogte. Er worden nu ook al berichten digitaal verstuurd. Het is dus belangrijk dat u uw digitale brievenbus activeert zodat u geen berichten van de overheid misloopt. 

 

Berichtenbox

De digitale berichten van de overheid staan in de Berichtenbox op MijnOverheid.nl . De Berichtenbox is een soort brievenbus, waarin allerlei berichten aan u staan. Ze zijn onder andere afkomstig van de Belastingdienst en het UWV. Maar u ontvangt hier ook informatie over uw AOW of een herinnering voor een APK van uw auto. Ook sluiten steeds meer gemeenten zich aan bij MijnOverheid. Zij kunnen u zo digitaal informeren over bijvoorbeeld het verlopen van een reisdocument. De kans is groot dat u al berichten hebt ontvangen in uw Berichtenbox.

 

MijnOverheid

Om de Berichtenbox te bekijken, moet u uw account activeren op MijnOverheid.nl. Daar krijgt u toegang tot uw post, persoonlijke gegevens en lopende zaken bij steeds meer overheidsorganisaties. Voor het activeren van het account op MijnOverheid.nl hebt u een DigiD nodig. Wat dat is en hoe u dit aanvraagt leggen wij uit in het artikel ' DigiD, het digitale identiteitsbewijs '.

 

De stappen om uw account op MijnOverheid te activeren vindt u in het artikel ' Hoe werkt MijnOverheid'.

Inloggen en berichten lezen

U ontvangt op het opgegeven e-mailadres een e-mail als er een bericht in de Berichtenbox staat. In dit mailtje staat nooit een link. U dient altijd zelf naar MijnOverheid.nl te surfen om het bericht van de overheid te lezen. Een bericht openen doet u zo:

 

 • Surf naar mijn.overheid.nl
 • Klik op Inloggen.
 • Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op Inloggen.
 • Vul indien nodig de sms-code in en klik op Volgende.
 • Klik op Berichtenbox.
 • Hieronder ziet u 'Inbox', 'Archief' en 'Prullenbak'. 'Inbox' staat standaard geselecteerd. Klik op een bericht om het te lezen. 
 • Vaak stuurt een organisatie een bijlage mee. Die ziet u achter 'Bijlage(n)'. Klik op de titel van de bijlage en open het document of sla het op op de computer. Opent het document niet? U hebt dan het programma Adobe Reader nodig. Lees in het artikel ' Adobe Reader' hoe u dit programma op de computer zet. 

Wel of geen digitale post?

U kunt zelf aangeven of u post wel of niet digitaal wilt ontvangen van overheidsinstanties. Dit doet u bij de Instellingen van MijnOverheid.

 

 • Log in bij mijn.overheid.nl zoals hierboven staat omschreven.
 • Klik op Instellingen.
 • Onder 'Organisaties Berichtenbox' ziet u verschillende categorieën. Bijvoorbeeld 'Landelijke organisaties' en 'Gemeenten'.
 • Klik een categorie aan en u ziet een vinkje staan voor elke overheidsorganisatie waar u digitale post van kunt ontvangen.
 • Wilt u géén digitale post van een overheidsorganisatie (en dus alleen papieren post), haal dan het vinkje ervoor weg door op de overheidsorganisatie te klikken. Bij 'Belastingdienst' kunt u het vinkje niet verwijderen. Wilt u toch papieren post, neem dan contact op met de Helpdesk Digitale Post.
 • Klik onderin op Bewaren.

Meldingen ontvangen

Hebt u geen e-mail ontvangen van MijnOverheid bij een nieuw bericht? Controleer of deze optie juist staat ingesteld.

 

 • Klik op Instellingen.
 • Controleer het e-mailadres onder 'E-mailadres'. Klopt het adres niet? Pas het dan aan. Klik achter 'E-mailadres' op het pictogram van een potlood.
 • Typ het e-mailadres waarop u een melding wilt ontvangen.
 • Klik op Bewaren.
 • Controleer of onder 'Meldingen' de opties 'Melding bij een nieuw bericht in de Berichtenbox' en 'Melding bij een statuswijziging in Lopende zaken' op 'Aan' staan. Zo niet? Klik dan op Uit zodat het schuifje groen wordt.
 • Klik op Uitloggen als u klaar bent.

Hulp nodig?

Hebt u hulp nodig om uw Berichtenbox te activeren? Ga naar www.belastingdienst.nl/digitalepost voor meer informatie. Klik op Hulp ontvangen voor meer informatie over hoe u een DigiD aanvraagt, MijnOverheid activeert of iemand machtigt om uw digitale post te ontvangen. 

 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.