Menu Zoek

Schermafbeelding maken op tablet

180214_schermafbeelding_home(1)

Maak een 'foto' van uw tabletscherm met een combinatie van knoppen. Handig om aan iemand te laten zien als u bijvoorbeeld vastloopt met de tablet.

Een schermafbeelding is een foto van datgene dat er op het tabletscherm staat. Dit wordt ook wel een screenshot genoemd. De afbeelding kan voor verschillende zaken worden gebruikt. Bij artikelen op SeniorWeb.nl staan schermafbeeldingen afgebeeld, om de uitleg te verduidelijken. Zelf kunt u ze bijvoorbeeld gebruiken om mee te sturen bij een vraag over een foutmelding op uw tablet aan een helpdesk of kennis.

Schermafbeelding maken op iPad

Bij het maken van een schermafbeelding op een iPad hangt het er vanaf of er een Thuisknop op het apparaat zit. Dat is de knop die onderaan op het scherm zit. Nieuwere modellen hebben deze knop niet meer.

 • Zorg dat hetgeen waarvan u een schermafbeelding wilt maken op het scherm zichtbaar is.
 • Bij modellen zonder Thuisknop drukt u de aan-uitknop en de volume-omhoogknop tegelijkertijd in en laat ze weer los.
 • Bij modellen met een Thuisknop drukt u de aan-uitknop en de Thuisknop tegelijkertijd in en laat ze weer los.

De schermafbeelding wordt gemaakt en u kunt deze terugvinden in de app 'Foto's'.

Schermafbeelding maken op Samsung Galaxy Tab 3, 4 en A

Als u de Samsung Tab 3, 4 of A in de liggende stand hebt (lange zijde horizontaal), ziet u links bovenop de aan-uitknop. Onderaan het scherm zit in het midden de Startknop. Deze knoppen hebt u nodig voor het maken van de schermafbeelding.

 • Zorg dat hetgeen waarvan u een schermafbeelding wilt maken op het scherm zichtbaar is.
 • Druk de aan-uitknop en de Startknop tegelijkertijd in en houd ze 1 a 2 seconden ingedrukt.

De schermafbeelding wordt gemaakt en de tablet geeft aan dat deze opgeslagen wordt op het klembord. De schermafbeelding staat in de app 'Galerij'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.