SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Screensaver instellen

28082014_screensaver Bij oude computermonitoren deed u er goed aan een screensaver (letterlijk schermredder) in te stellen. Als het beeld te lang stilstond, kon dat inbranden. Met de lcd-schermen van nu is dat gevaar geweken. Maar een screensaver instellen kan nog steeds op een Windows-pc.

Ook al is de screensaver niet meer nodig en alleen ter vermaak, u kunt het nog wel instellen. De schermredder is veranderd in een schermbeveiliger. U kunt namelijk ook instellen dat er opnieuw ingelogd moet worden om het scherm te ontgrendelen.

Zo stelt u het in:

 • Klik met de rechtermuisknop op een leeg plekje op het Bureaublad.
 • Klik op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen > Vergrendelingsscherm > Instellingen voor schermbeveiliging.
 • Selecteer onder 'Schermbeveiliging' de gewenste optie.
  Opmerking: standaard staat hier '(Geen)'. Hiermee gaat het beeldscherm in de slaapstand en dit is het energiezuinigst.
 • Bij enkele opties klikt u op Instellingen om de schermbeveiliger verder te personaliseren.
  Kies bijvoorbeeld voor 'Foto's' en selecteer bij 'Instellingen' de gewenste map met foto's.
 • Stel achter 'Wacht' in wanneer de schermbeveiliging aan moet gaan.
 • Zet een vinkje voor Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten om in te stellen dat u moet inloggen met een wachtwoord.
 • Klik op OK om op te slaan. 
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.