SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: slim zoeken

tip Wie goed nadenkt over waar hij eigenlijk naar op zoek is, heeft op internet meer kans te vinden wat hij zoekt.

U bent ongetwijfeld bekend met de Australische stad Sydney. Prachtig gelegen aan het water met het markante operagebouw. Maar kent u ook de stad Sydney, gelegen aan de oostkust van Canada? Waarschijnlijk niet. Dat gold ook voor Helmonder Jan Rutten en zijn kleinzoon Nick. Zeven jaar geleden boekten zij een vlucht naar Sydney, Australië. Maar toen ze weer vaste grond onder de voeten hadden, bleken ze aangekomen in Sydney, Canada. 27.000 km verwijderd van hun werkelijke bestemming. Een foutje van het reisbureau. Deze gebeurtenis geeft aan hoezeer dingen kunnen mislopen als je even niet oplet. Hetzelfde geldt voor zoeken op internet: zorg dat u de stad vindt waarnaar u op zoek bent. Gebruik daarom een goede zoekstrategie. 

Wat zoekt u?
Weet wat u zoekt. Bedenk goede trefwoorden. Als u informatie zoekt over de grootste stad in Australië, gebruik dan de trefwoorden 'Sydney', en 'Australië'. Maar bedenk ook wat u eigenlijk wilt weten over Sydney. De geschiedenis van de stad of de bezienswaardigheden? Restaurants, de stranden, het klimaat of de vaartijden van de verschillende veerdiensten? Dit kunnen allemaal belangrijke trefwoorden zijn die u helpen te vinden wat u zoekt. Op zoek naar restaurants, wat voor soort restaurants dan? Thais, Italiaans, vegetarisch, lunch, ontbijt, diner, enzovoorts.

Tot slot: context is belangrijk. Dus als u op zoek bent naar 'een gezellig eettentje', of als u 'barst van de koppijn', gebruik dan die termen niet in zoekacties. Kies liever voor 'restaurant' en 'hoofdpijn'.   

Hoe zoekt u?
U hebt nu een reeks steekwoorden bedacht. Vul ze in bij Google. Daarbij kunt u de volgende hulpmiddelen inzetten: 

 • Aanhalingstekens (")
  Bent u op zoek naar een zin, zet er dan aanhalingstekens omheen. Bijvoorbeeld "Hier sta ik, ik kan niet anders". U krijgt dan resultaten waar deze volledige zin in voorkomt.
 • Minteken (-)
  Gebruik het minteken (-) om woorden uit te sluiten. Bijvoorbeeld 'vliegen -insecten'. U krijgt resultaten waarin het begrip 'vliegen' voorkomt maar geen resultaten van sites die het over 'vliegen' in de betekenis van 'insecten' hebben.
 • Allintext
  Typ 'allintext:', gevolgd door een paar trefwoorden. Google geeft nu alleen de resultaten die alle woorden bevatten. Bijvoorbeeld 'allintext: Sydney restaurant Thais'
 • Asterisk (*)
  Gebruik asterisks (*) om ontbrekende woorden in een zin in te vullen. Bijvoorbeeld 'kon ik maar * bij je *'. In dit voorbeeld krijgt u resultaten die de hit van Gordon, Kon ik maar even bij je zijn, bevatten.

Betrouwbaarheid bronnen
U hebt steekwoorden bepaald en u weet hoe u ze kunt inzetten. Dat levert de nodige treffers op. Maar pas op: niet alle informatie die u op internet vindt is even betrouwbaar. Let daarom op de bron van de informatie. Kijk naar het volgende voorbeeld. Webencyclopedie Wikipedia heeft een groot artikel over Napoleon: https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte Maar ook op deze plek vindt u informatie over de kleine korporaal: https://www.scholieren.com/werkstuk/26947 Dit is een werkstuk van een middelbare scholier. Welke bron zou u kiezen?

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.