SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: storen NFC-chips elkaar?

tip(6)

Diverse pasjes en smartphones zijn voorzien van een zogeheten NFC-chip. Gaat dat niet storen?

Bewaar gerust bankpassen, creditcards en een ov-chipkaart bij elkaar. Ze zitten elkaar niet in de weg. En wilt u betalen of in-/uitchecken bij het openbaar vervoer haal dan het benodigde pasje tevoorschijn en houd de rest op afstand.

Pas en telefoon: gaat dat wel samen?
Sommige gebruikers zijn bang dat pasjes onbruikbaar worden wanneer ze dicht bij een smartphone worden bewaard. Die angst is ongegrond. Er kan niets gebeuren. Wel kunnen verschillende NFC-chips met elkaar 'botsen'. Ze storen dan elkaar, maar er is geen gevaar voor schade. Het is voldoende op het pasje dat u wilt gebruiken uit de buurt te houden van de overige pasjes. Een afstand van meer dan tien cm is daarbij voldoende.

NFC-chip
Een gemiddeld mens draagt tegenwoordig een aardige verzameling pasjes met zich mee. Een of meerdere bankpassen, wellicht een ov-chipkaart en een creditcard. Sommige passen zijn voorzien van een zogeheten NFC-chip. De ov-chipkaart heeft er bijvoorbeeld een. Zodat de reiziger eenvoudig kan in- en uitchecken. En met een bankpas die is voorzien van zo'n chip kan contactloos worden betaald. Daarmee bedoelt men dat de pas niet in een betaalapparaat hoeft te worden gestopt. De pas in de buurt houden van het apparaat is voldoende om af te rekenen. 

Die NFC-chip kan overal worden ingebouwd. Ook in telefoons. Veel moderne Android-toestellen zijn voorzien van de chip. Daardoor kan ook met de telefoon contactloos betaald worden.

Near Field Communication (NFC)
Letterlijk vertaald betekent Near Field Communication zoveel als 'nabij veld communicatie'. Een NFC-chip op een betaalpas of telefoon kan draadloos contact maken met een leesapparaat. En de term 'nabij' komt voort uit het feit dat de afstand tussen de chip en het leesapparaat heel klein moet zijn. Niet meer dan een paar centimeter.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.