SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: stroomverbruik opladers

1209-oplader in stopcontact 250

Gebruiken opladers van telefoons en tablets eigenlijk stroom als u ze in het stopcontact laat zitten na gebruik?

Veel mensen hebben hun oplader standaard in het stopcontact zitten, of er nu een telefoon of tablet aan zit of niet. Dat is gemakkelijk. Maar als een oplader stroom verbruikt op zulke momenten, is het misschien wat minder aantrekkelijk. SeniorWeb zocht het voor u uit.

Wat kost opladen
Allereerst de kosten van normaal opladen als de accu (bijna) leeg is: dat kost per jaar zo'n 50 cent voor een telefoon en 2,40 euro voor een gemiddelde tablet. Maar dan de kosten van de oplader als er geen apparaat aan zit en de adapter in het stopcontact blijft zitten.

Stroomverbruik
Vroeger verbruikten de opladers best wat stroom, omdat er een transformator met spoelen in zat, die energie gebruikte. Moderne opladers zijn klein. Als er geen smartphone of tablet aan zit, kan de energie niet weglekken. Met één uitzondering: als de oplader warm aanvoelt. Dan is er stroom omgezet in warmte. En wordt er dus een kleine hoeveelheid energie gebruikt.

Wie het zekere voor het onzekere neemt, trekt de stekker uit het stopcontact na gebruik. Maar wie dat onhandig of lastig vindt, kan de oplader best ingeplugd laten zitten, tenzij deze warm aanvoelt.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.