Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Tekst uitlijnen in Word

0803-word-250-gespiegeld

Standaard begint tekst in Word links op het papier, maar Word heeft ook andere opties voor het uitlijnen van tekst.

Een tekst aan een bepaalde kant van het papier uitlijnen is niet zo moeilijk in Word. Het is namelijk (in Word 2007 en hoger) een kwestie van de tekst selecteren en op een knopje klikken. Het werkt zo:

 • Klik in het Lint op het tabblad Start.
 • Selecteer de getypte tekst.
 • In de groep 'Alinea' staan, in de onderste rij met pictogrammen, vier icoontjes naast elkaar: tekst uitlijnen in word. Deze staan voor 'links uitlijnen', 'centreren', 'rechts uitlijnen' en 'uitvullen'. Standaard staat 'links uitlijnen' geselecteerd. Dat betekent dat de regels met tekst allemaal recht onder elkaar staan aan de linkerzijde van het papier.
 • Klik op het knopje Centreren om de tekst midden op de pagina te zetten.
 • Klik op het pictogram Rechts uitlijnen om de tekst rechts uit te lijnen.
 • Klik op de optie Uitvullen. Deze optie wordt veel in gedrukte boeken gebruikt. De ruimte tussen letters en woorden is verschillend, waardoor de regels de pagina opvullen. Vaak wordt er wel rekening gehouden met kortere regels aan het eind van een alinea, waardoor de witruimte tussen woorden overzichtelijk blijft.
 • Klik weer op de knop Links uitlijnen om de tekst links uit te lijnen.

In de volgende video ziet u hoe dit werkt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.