Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: verhelp zwak wifi-signaal

300714_zwakwifi_home Valt uw draadloze internetverbinding weg of hebt u op sommige plekken in huis slecht bereik? Tegen een zwak wifi-signaal kunt u wat doen.

Veel mensen hebben thuis een draadloze internetverbinding. Hiervoor is er naast een modem, ook een router nodig (modem en router zitten vaak ook samen in één kastje). De modem zorgt voor de verbinding met de provider. De router zorgt ervoor dat verschillende apparaten, zoals pc, laptop en tablet, gebruik kunnen maken van het netwerk. Helaas werkt zo'n draadloze verbinding niet altijd goed. Dit kan diverse oorzaken hebben, die voornamelijk met de router te maken hebben.

Druk wifi-kanaal
De meeste routers gebruiken een standaardkanaal om gegevens te verzenden. Als er veel routers in de buurt op hetzelfde kanaal zitten, wordt de internetverbinding trager. U kunt dan een ander wifi-kanaal in te stellen. Ook al weet u niet zeker of dit de oorzaak is van uw zwakke signaal, het wordt aangeraden dit als eerste te proberen. Probeer eerst kanaal 1, 6 of 11. Helpt dat niet, probeer dan een ander kanaal.
Een ander kanaal instellen werkt voor elke router anders. In de handleiding van het apparaat of op de website van uw provider wordt uitgelegd hoe u via de computer een ander wifi-kanaal kiest. Mocht u er niet uitkomen, kunt u contact opnemen met uw provider.


Slecht bereik in huis
In sommige huizen is het wifi-bereik niet op alle plekken in het huis even sterk. Soms is het signaal zo zwak in bijvoorbeeld de slaapkamer, dat internetten daar niet lukt. Dit heeft onder andere te maken met de materialen die in het huis zijn verwerkt. Zo kan een wifi-signaal niet gemakkelijk door beton heen. Om dit probleem te verhelpen kunt u de router verplaatsen of een wifi-versterker gebruiken.

 1. De router verplaatsen
  De router staat in veel huishoudens op de plek waar de internetverbinding het huis binnenkomt, bijvoorbeeld in een meterkast. Verplaats de router naar een centrale plek in het huis. Denk eraan dat er een internetkabel gelegd moet worden van de plek waar internet binnenkomt, naar de router.

 2. Wifi-versterker gebruiken
  Daar waar het wifi-signaal slechter wordt, stopt u een wifi-versterker in het stopcontact. Het apparaatje ontvangt het internetsignaal, versterkt het en stuurt het weer door. Er zijn wifi-versterkers in verschillende prijsklassen. Let bij aanschaf vooral op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht. Het nadeel van een wifi-versterker is echter dat de installatie lastig kan zijn en dat de internetverbinding misschien minder snel wegvalt, maar wel trager wordt.

 3. Internet via stroomnet
  Met een zogenoemde 'powerline adapter' is het mogelijk om het internet te laten lopen via het stopcontact. De standaard powerline-set is alleen geschikt voor desktops. Een adapter zit in een stopcontact naast de router en wordt met een netwerkkabel verbonden met de router. Een tweede adapter plaatst u in het stopcontact naast de computer en verbindt u ook met een netwerkkabel. Hierbij treedt geen snelheidverlies op, zoals bij de wifi-versterker. Naast de standaard powerline-set is er ook een versie verkrijgbaar waarin een wifi-versterker zit verwerkt. Dit combineert beide mogelijkheden, maar dan zonder de nadelen van de wifi-versterker.

Verouderde router
Tot slot kan uw router verouderd zijn. Als u gebruikmaakt van een router ouder dan tien jaar, is het verstandig een nieuw apparaat aan te schaffen of aan te vragen bij uw internetprovider. Meestal ontvangt u dan een modem en router ineen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.