SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Het verschil tussen update en upgrade

tip

Update en upgrade, de twee termen lijken veel op elkaar en dat zorgt weleens voor verwarring. Tijd voor opheldering.

'Update' is Engels en het betekent 'bijwerken'. Terwijl 'upgrade' het beste vertaald kan worden met 'verbeteren'. Wat betekent dit nu als we het over computers, tablets en smartphones hebben? Een voorbeeld: dagelijks worden de definities van uw antivirusprogramma bijgewerkt. Omdat er nieuwe malware of virussen zijn ontdekt waartegen uw apparaat beschermd moet worden. Verder verandert er niets. Dit bijwerken is wat met updaten wordt bedoeld. Hieronder lichten we beide begrippen verder toe. 

Wat is een upgrade?

Wie een vliegreis boekt, krijgt soms de vraag of hij/zij de boeking wil upgraden. Daarmee wordt dan bijvoorbeeld meer beenruimte of comfortabelere stoelen bedoeld. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Dat is bij software niet anders.

Wat u moet onthouden bij het begrip upgrade: het gaat altijd om een nieuwere versie van een product. Fabrikanten maken dit duidelijk door een hoger versienummer te gebruiken. Office 2016 is bijvoorbeeld een ander product dan Office 2013. En Windows 10 is een ander product dan Windows 8.1. Bij betaalde pakketten geldt dat u voor een upgrade moet betalen. Uitzonderingen daargelaten: zoals u waarschijnlijk weet, heeft Microsoft de upgrade naar Windows 10 het eerste jaar gratis gemaakt voor gebruikers van Windows 8.1 en Windows 7.

Wat is een update?

Geen enkel programma of besturingssysteem is perfect. Daarom is het vaak nodig om tussentijds aanpassingen te doen. Soms zijn de aanpassingen zelfs essentieel, bijvoorbeeld omdat de veiligheid van de computer in het geding is. Fabrikanten maken in dat geval aanvullingen op de bestaande programma's. Die aanvullingen worden verspreid in een update. Letterlijk wordt het systeem dus bijgewerkt. Maar aan de versie van het programma verandert niets, de basis blijft hetzelfde. Als uw Windows 10 wordt bijgewerkt, blijft het gewoon Windows 10.

Wat u moet onthouden bij het begrip update: altijd gaat het om het bijwerken van een bestaand programma. Maar Word 2016 blijft Word 2016. Updates zijn altijd gratis.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.