Menu Zoek

Tip: voorkom pottenkijkers, zet webcam en microfoon uit

pleister Voorkom dat hackers mee kunnen kijken en luisteren tijdens het computeren. Zet de webcam en de microfoon uit.

Justitie adviseerde het een aantal jaar geleden al, maar in september 2016 gaf ook FBI-directeur James Comey aan dat het verstandig is om de webcam van de pc af te plakken. Hackers zouden anders misschien via de webcam bij u thuis naar binnen kunnen kijken.

Kwaadaardige software
Hackers kunnen natuurlijk niet zomaar de webcam aanzetten. Zij moeten eerst speciale software op uw computer installeren. Dat gaat vaak door een mailtje te sturen met een link of door een nep-update voor te schotelen. Als u daarop klikt, kan er software op de pc geïnstalleerd worden, waarmee de hacker toegang krijgt tot uw webcam of microfoon. Daarom zeggen justitie en de FBI dat u het zekere voor het onzekere moet nemen. Plak de webcam af en zet de microfoon uit.

Of dat echt nodig is kunt u alleen zelf bepalen. Als u de computer altijd netjes updatet en nooit zomaar op vreemde bestanden klikt, loopt u praktisch geen risico. Maar voor wie het prettig vindt, beschrijven we hieronder hoe u de webcam en microfoon uitzet.

Webcam
Met een gewone pc is het heel eenvoudig. U hebt dan een losse webcam. Gebruikt u de webcam niet, zorg dan dat het snoertje niet met de computer is verbonden, dan kan niemand er misbruik van maken. Met een laptop kunt u de lens van de webcam afplakken (boven aan het beeldscherm in het midden). Gebruik daarvoor een gewone pleister zodat er geen lijm op de lens komt. En als u liever niets op de laptop plakt, is een gebogen kartonnetje dat de lens afdekt ook effectief. Op de Mac is dit veruit de makkelijkste manier om pottenkijkers te weren. Op een laptop met Windows 7 en 10 kunt u ook de webcam via de instellingen van de pc uitschakelen. Hierdoor maakt u het moeilijker voor de hackers om toegang te krijgen tot uw webcam.

De veiligste manier is om uw laptop af te plakken. Maar doet u dit liever niet, schakel de webcam dan zo uit op een laptop met Windows 7 en 10:

 • Open het Configuratiescherm. Klik in Windows 10 eerst op Starten en typ 'Configuratiescherm'. Klik vervolgens op Configuratiescherm.
 • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
 • Klik onder 'Apparaten en printers' op Apparaatbeheer.
 • Klik op het pijltje naast 'Beeldapparaten', zodat het menu uitklapt.
 • Klik met de rechtermuisknop op 'Webcam'. Het kan dat uw webcam een andere naam heeft.
 • Klik op Uitschakelen (Windows 7) of op het tabblad Stuurprogramma > Uitschakelen > Ja (Windows 10).

De webcam is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen en als laatste kiezen voor Inschakelen.

Microfoon
Om het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen tot uw microfoon, kunt u de microfoon (indien aanwezig) uitzetten.

In Windows 7 en 10 gaat dat zo:

 • Open het Configuratiescherm (zie hierboven voor de stappen).
 • Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
 • Klik op Geluid.
 • Klik op het tabblad Opnemen.
 • Klik (indien aanwezig) met de rechtermuisknop op 'Microfoon'. Het kan dat de microfoon een andere naam heeft.
 • Klik op Uitschakelen.
 • Klik op OK.

De microfoon is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen. Ziet u op het tabblad 'Opnemen' geen apparaten, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer de optie Uitgeschakelde apparaten weergeven. Klik daarna met de rechtermuisknop op 'Microfoon' en selecteer Inschakelen.

Volg op de Mac volgt u deze stappen:

 • Klik op Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Geluid.
 • Klik op het tabblad Invoer.
 • Klik op Lijninvoer.

De interne microfoon is nu uitgeschakeld.

Let op: sluit geen externe microfoon aan, want dan kan het geluid alsnog worden opgepikt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.