SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Wat is een gebruikersnaam?

170317_gebruikersnaam_home2

De term 'gebruikersnaam' wordt op het internet veel gebruikt. Wat houdt dit precies in en hoe achterhaalt u wat uw gebruikersnaam is?

Om toegang te krijgen tot veel afgeschermde diensten op het internet, zoals Facebook, internetbankieren en webmail, heeft de gebruiker een account nodig. Tijdens de eerste keer gebruiken van de dienst maakt men zo'n account aan. Een account bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarnaast worden vaak nog extra gegevens ingevuld om een soort profiel te maken. Elke keer als gebruikgemaakt wordt van de dienst, vult de gebruiker de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord in. Daardoor krijgt men toegang tot bijvoorbeeld het Facebookaccount, de bankafschriften of e-mails.

Gebruikersnaam

Een gebruikersnaam is nodig om in te loggen bij internetdiensten. Soms wordt de naam toegewezen door de dienst en soms mag de gebruiker er zelf een verzinnen. Vaak is de gebruikersnaam een e-mailadres, maar het kan ook een naam of een willekeurig letter- of cijfercombinatie zijn.

Gebruikersnaam achterhalen

Zo veel internetdiensten vragen om het aanmaken van een account, dat de kans groot is dat u voor een dienst een keer vergeet wat de gebruikersnaam is. Maak dan niet gelijk een nieuw account aan, maar probeer eerst te achterhalen wat de gebruikersnaam is. Na het aanmaken van een account verstuurt de dienst meestal een e-mail ter bevestiging. Hierin staat vaak ook de gebruikersnaam. Zoek dus eerst de mail op en bekijk daarin wat uw gebruikersnaam is. Is er geen e-mail te vinden? Dan kunt u bij veel diensten de gebruikersnaam opvragen. Uw e-mailadres moet dan wel bekend zijn bij de dienst. Op de plek waar u inlogt staat vaak een link waarmee u de gebruikersnaam opvraagt. Bijvoorbeeld 'Account vergeten?', 'Gebruikersnaam vergeten?' of 'Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten'. Klik hierop en volg de verdere instructies.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.