SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: WhatsApp-kettingbrief niet doorsturen

160318_whatsapp-kettingbrief Stuur kettingbrieven die rondgaan via WhatsApp liever niet door. Zeker niet als de inhoud niet klopt.

Via WhatsApp gaan regelmatig waarschuwingen rond voor bijvoorbeeld een telefoonnummer. In het bericht staat vaak dat mensen de waarschuwing moeten delen met vrienden. Het is de kettingbrief nieuwe stijl. Stuur zo'n appje niet klakkeloos door. Wees kritisch of de inhoud wel klopt. Doorbreek de ketting.

Voorbeeld van kettingbrief
De laatste tijd gaat er een bericht rond over een telefoonnummer. In het bericht staat het volgende: '+0641216011 als dit nummer jou belt, niet opnemen! Ook even delen met je vrienden dit is een scam! Kost veel geld als je op neemt en of terugbelt! Goed opletten dus, dit bericht wordt door de politie gedeeld. Niet fake was ook op de radio.'

Het telefoonnummer dat in dit bericht genoemd wordt, is een Nederlands nummer dat inmiddels uit de lucht is. Het opnemen of terugbellen van dit nummer zorgt niet voor buitensporig hoge kosten. Waarom u zo'n bericht dan niet zou doorsturen? Omdat de inhoud niet klopt, u niet wilt meewerken aan angstzaaien en omdat het ook een bestaand nummer kan zijn van iemand die helemaal niks verkeerds heeft gedaan. Dus werk niet mee aan kettingbrieven.

Extra tip: wees overigens wel alert bij buitenlandse telefoonnummers die u bellen. Kent u het nummer niet, neem dan niet op en bel zeker niet terug.

Een ander voorbeeld
Een andere ketting die u wilt doorbreken is die met een winactie. Ontvangt u van een contactpersoon een bericht via WhatsApp om mee te doen aan een winactie en staat in het bericht een link, wees dan op uw hoede. Hebt u op de link geklikt dan komt u vast een pagina tegen waarin u gegevens moet achterlaten of contactpersonen moet selecteren om het bericht weer aan door te sturen. Vul niks in, maar sluit de pagina af. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n bericht.

WhatsApp winactie
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.