Zoeken
Menu Zoek

Tip: zip-bestanden maken en openen

220414_zipbestanden_home Comprimeer diverse bestanden naar een zip-bestand om de bestandsgrootte te verkleinen en maar één bestand te hebben. Handig om bijvoorbeeld veel foto's tegelijk per e-mail te versturen. Op de Windows-pc is het zo gedaan.

Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand dat een of meer bestanden bevat. De bestandsgrootte van zo'n gecomprimeerd bestand is kleiner dan alle losse bestanden samen. Het zip-bestand neemt dus minder opslagruimte in en u hebt ook alle losse bestanden samengevoegd tot één bestand. Dit is makkelijk als u bijvoorbeeld meerdere foto's per e-mail wilt versturen.
Zip-bestanden hebben de bestandsextensie .zip. Daarnaast zijn ze in de Windows Verkenner te herkennen aan het pictogram voor de bestandsnaam: een map met ritssluiting.

Zip-bestand maken
Volg onderstaande stappen om een zip-bestand te maken van diverse bestanden.

  • Open de Windows Verkenner en navigeer naar de bestanden die u wilt samenvoegen in een zip-bestand. Staan de bestanden op verschillende plekken op de computer? Zet ze dan eerst samen in een nieuwe map.
  • Selecteer de bestanden die u wilt zippen door de Shift-toets ingedrukt te houden en te klikken op de bestanden.
  • Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde bestanden en klik op Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte) map.
  • Er verschijnt een map in het Verkenner-venster. Typ de gewenste naam van de map en druk op de Enter-toets.

Zip-bestand openen
Er zijn meerdere mogelijkheden om een zip-bestand te openen. Het makkelijkste is om dubbel te klikken op het zip-bestand. U ziet dan gelijk welke bestanden in het zip-bestand zitten. Alleen zijn deze bestanden nog gecomprimeerd (verkleind). Om de bestanden 'uit te pakken' doet u het volgende:

  • Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand.
  • Klik op Alles uitpakken.
  • Er verschijnt een nieuw venster. Hierin kunt u via 'Bladeren' bepalen op welke plek op de computer de uitgepakte map wordt opgeslagen. Standaard is dat dezelfde plek als waar het zip-bestand staat.
  • Klik op Uitpakken.
  • In de Verkenner opent nu de map met de uitgepakte bestanden.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.