Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Toetsenbordinstelling wijzigen in Windows 10

190116_toetsenbordinstelling_w10_home(1)

Ziet u in Windows 10 plotseling andere tekens op het scherm dan u intoetst op het toetsenbord? Dan is het verkeerde toetsenbord ingesteld.

Op de computer kunt u meerdere talen instellen. Bij elke taal hoort een gebruikelijk toetsenbord. U kunt echter per ongeluk, door bijvoorbeeld een toetscombinatie, de instellingen van het toetsenbord aanpassen. Het juiste toetsenbord staat dan niet meer geselecteerd bij uw taal. Daarom verschijnen er andere tekens op het scherm dan u intoetst op het toetsenbord.

Vervelend als het toetsenbord raar doet, maar gelukkig is dat snel verholpen. Druk tegelijk op de toetsen Ctrl en Shift. Blijven de rare of vreemde tekens? Doe dan het volgende:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen (pictogram van een tandwiel) > Tijd en taal.
 • Klik aan de linkerkant op Taal.
 • Klik onder 'Voorkeurstalen' op Nederland (Nederlands).
 • Klik op Opties.
 • Onder 'Toetsenborden' staan een of meer toetsenborden. Het juiste toetsenbord is 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty'.
 • Staat dit toetsenbord er niet? Klik dan op Een toetsenbord toevoegen en klik vervolgens op het juiste toetsenbord.
 • Heb u twee toetsenborden staan? Verwijder de verkeerde, zodat alleen 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty' er nog staat. Hierdoor wisselt u namelijk niet meer per ongeluk van toetsenbordinstelling. Klik hiervoor op het verkeerde toetsenbord > Verwijderen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.