Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Topotijdreis: kaarten van Nederland door de jaren heen

topotijdreis Op de website van Topotijdreis.nl staan topografische kaarten van 1815 tot nu. Bekijk hoe uw geboortestreek door de jaren heen is veranderd.

Op Topotijdreis.nl maakt u een tijdreis door de topografie van Nederland. Zoom op de interactieve kaart in en selecteer verschillende jaartallen om te zien hoe het landschap en de bebouwing op een plek veranderden. De informatie komt van het Topografisch Bureau, dat in 1815 werd opgericht om Nederland in kaart te brengen. Later is dit bureau opgenomen in het Kadaster. De verzamelde kaarten zijn gebruikt om deze interactieve website te maken.

Het grootste deel van de website bestaat uit topografische kaarten. Een kleiner deel, vanaf 2006, bestaat uit luchtfoto’s. Al met al een mooie collectie om te ontdekken.

Wilt u het zelf uitproberen? Het werkt zo:

Op de startpagina van de website staat een kaart van Nederland uit 1925. Hier kunt u het volgende mee doen:

  • Gebruik de zoekbalk linksboven om direct op plaatsnaam te zoeken.
  • Scrol met het muiswiel om in en uit te zoomen.
  • Sleep met de muis om de kaart te verschuiven. Klik hiervoor met de muis op een plek in de kaart en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis om de kaart te verplaatsen en laat los.

In de schuifbalk links ziet u het jaartal waarop de kaart is gemaakt. Ook dit kan worden aangepast.

  • Beweeg met de muis naar de blauwe balk met jaartallen en sleep met de muis naar boven of beneden naar een ander jaartal.
  • Juiste jaartal gevonden? Klik er met de muis op.
  • Kaarten van verschillende jaartallen vergelijken? Klik bovenaan op Vergelijken.
  • Kies in de balk rechts een ander jaartal.
  • Klik linksboven op Stop met vergelijken als u weer maar een kaart wilt zien.

Wilt u liever de luchtfoto zien? Dit is alleen mogelijk voor kaarten die na 2005 zijn gemaakt.

  • Klik rechtsonder op het vierkantje waar een klein plaatje met luchtfoto staat. Als u er met de muis overheen gaat staat er 'Wissel tussen kaart en luchtfoto'.
  • Toch weer terug naar de kaart? Klik weer op hetzelfde vierkantje.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.