Menu Zoek

Trackpad MacBook uit- en aanzetten

touchpad-macbook-uitzetten

Zorg dat het ingebouwde trackpad van een MacBook automatisch uitschakelt op het moment dat er een losse muis of trackpad is aangesloten.

Op een MacBook van Apple zit onder het toetsenbord een trackpad. Dit is het vlak op een laptop waarmee de muisaanwijzer wordt bestuurd. Door het vlak aan te raken en uw vinger te slepen, verplaatst de muis. Soms werkt een losse muis of trackpad fijner. Het is dan mogelijk om de ingebouwde besturing uit te zetten. Hierdoor wordt de cursor op het scherm alleen nog maar bediend met de muis. Als u dan per ongeluk over het trackpad beweegt, gebeurt er niets in het scherm.

Stel in dat de ingebouwde trackpad uitgeschakeld wordt op het moment dat er een andere muis of trackpad is aangesloten. Zodra deze externe muis weer wordt losgekoppeld werkt de ingebouwde trackpad weer.

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Klik op Toegankelijkheid.
 • Klik rechts op Aanwijzerbediening.
 • Klik op het schuifbalkje achter 'Negeer ingebouwd trackpad als muis of draadloos trackpad is aangesloten' zodat het blauw wordt.

Wilt u de trackpad toch actief houden als er een losse muis is aangesloten? Herhaal dan bovenstaande stappen en klik weer op het schuifbalkje zodat het grijs wordt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.