Menu Zoek

Twee Mac-programma’s naast elkaar gebruiken

260416_mac_splitview_home(1)

Werk efficiënt en gemakkelijk in twee programma's tegelijk met de nieuwe Mac-functie 'Split View'. U hoeft niet meer handmatig de vensters aan te passen, want ze staan met één beweging naast elkaar.

Sinds het besturingssysteem OS X 10.11 El Capitan beschikt de Mac over Split View. Deze functie maakt het makkelijker om in twee programma tegelijkertijd te werken. Voorheen moest u eerst het vensterformaat aanpassen en dan de vensters verslepen. Split View vult automatisch het scherm met de twee gekozen programma's. De functie werkt met alle Apple-programma's en een aantal programma's van derden.

Het activeren van Split View leggen we hieronder uit aan de hand van de programma's Safari en Notities.

 • Open het eerste programma via het Dock of de Finder. In dit voorbeeld is dat Safari.
 • Open het tweede programma via het Dock of de Finder. In ons geval Notities.
 • Bij macOS 10.15 Catalina klikt u op het rondje met twee pijltjes in de linker bovenhoek van een van de programmavensters en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg met de muisknop ingedrukt naar de optie 'Plaats venster links in het scherm' of 'Plaats venster rechts in het scherm' en laat de muisknop los.
 • Bij macOS 10.14 Mojave of lager klikt u op het groene rondje in de linker bovenhoek en houd de muisknop ingedrukt. Laat de muisknop los zodra het scherm in twee delen splitst.
 • Het programma neemt de ruimte in op de helft van het scherm. Op de andere helft ziet u één of meerdere kleine vensters. Afhankelijk van hoeveel programma's er openstaan.
  Splitview
 • Klik op het programma dat u ook in de Split View wilt hebben.

De verdeling van de programma op het scherm past u eenvoudig aan.

 • Een dikke, zwarte lijn scheidt de twee programma's. Klik op de lijn en houd de muisknop ingedrukt.
 • Verplaats de muis naar links of rechts om de verhouding aan te passen.
 • Laat de muisknop los zodra de verdeling naar wens is.

Wilt u weer terug naar de normale weergave?

 • Veeg met de muis naar boven in het scherm.
 • De menubalk verschijnt. Klik linksboven op het rondje met twee pijlen (macOS 10.15 Catalina) of het groene rondje (macOS 10.14 Mojave en lager) om de maximalisatie ongedaan te maken of het rode rondje om het programma te sluiten.

Split View stopt bij beide keuzes ook gelijk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.