Menu Zoek

Typen met geheim toetsenbord

tip(8)(1)

Gebruik op openbare computers het schermtoetsenbord wanneer u gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, invoert.

Openbare computers kunnen minder veilig zijn. De kans bestaat dat de pc in het internetcafé, hotel of appartement is voorzien van een zogeheten keylogger. Dat is software die toetsaanslagen opslaat. Daardoor wordt duidelijk wat de gebruiker intypt. Ook persoonlijke informatie, zoals een wachtwoord, kan op die manier worden onderschept. Gebruik in zo'n situatie het schermtoetsenbord. Dit werkt met muiskliks en daar kan een keylogger niets mee. Uw persoonlijke gegevens blijven dan veilig.

  Elke Windows-pc heeft een schermtoetsenbord. Klik hiervoor rechtsonder in de Taakbalk op het icoon van een toetsenbord. Staat dit er niet? Activeer dan eerst de schermtoetsenbordknop. Dat werkt in Windows 10 zo:

  • Klik met de rechtermuisknop op de Taakbalk.
  • Een menu verschijnt. Klik hierin op Knop Schermtoetsenbord weergeven.
  • Klik rechtsonder in de Taakbalk op het icoon van het toetsenbord.

  Haal in Windows 11 het schermtoetsenbord als volgt tevoorschijn:

  • Klik met de rechtermuisknop op de Taakbalk.
  • Klik op Taakbalkinstellingen.
  • Zet het schuifje achter 'Schermtoetsenbord' aan
  • Klik rechtsonder in de Taakbalk op het icoon van het toetsenbord.

  Het toetsenbord opent. Voer de tekst in door op de letters op het toetsenbordje te klikken. Klaar? Klik op het kruisje rechtsboven het schermtoetsenbord om het schermtoetsenbord te sluiten.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.