Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Uitroepteken gebruiken

uitroepteken(1)

Het uitroepteken zien we onder andere op sociale media, in mails of appjes. Maar hoe gebruikt u het leesteken?

Het uitroepteken (!) benadrukt een woord of zin. Hiermee 'roepen/schreeuwen' we als het ware op een digitale manier. We komen het uitroepteken tegen in bijvoorbeeld reacties onder Facebook-berichten, e-mails, fysieke brieven, boeken en op billboards. Het leesteken drukt een bepaalde emotie uit, zoals blijdschap, enthousiasme of boosheid. Een tekst komt daardoor anders over dan wanneer deze geen uitroepteken bevat. De zin 'Goed gedaan!' is bijvoorbeeld overtuigender dan 'Goed gedaan'. Maar de lezer kan de tekst door het uitroepteken soms ook verkeerd interpreteren, bijvoorbeeld als er veel uitroeptekens staan. De tekst komt dan te emotioneel (denk aan overdreven enthousiast of juist spottend), schreeuwerig of kinderachtig over. Ook bij zinnen in gebiedende wijs moet u even opletten: een tekst kan te dwingend overkomen met een uitroepteken. Sta dus altijd stil bij de betekenis van het uitroepteken als u dit leesteken gebruikt.

Typ zo op een Windows-pc of Mac een uitroepteken:

 • Klik op de plek waar een uitroepteken moet staan, bijvoorbeeld in Word of een mail.
 • Druk op het toetsenbord de Shift-toets en 1-toets tegelijkertijd kort in.

Het uitroepteken verschijnt in de tekst.

Typ zo op iPhones en iPads een uitroepteken:

 • Tik op de plek waar u een uitroepteken wilt zetten.
 • Tik op het toetsenbord onderin het scherm op 123.
 • De leestekens verschijnen. Tik op het uitroepteken: !

Het uitroepteken staat in de tekst.

Voer zo op Android-toestellen een uitroepteken in:

 • Tik op de plek waar u een uitroepteken wilt typen.
 • Tik op de toets met de tekens ?123, 123, !#1 of met een glimlachende emoticon.
 • Tik op het uitroepteken: !

Het leesteken staat in de tekst.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.