Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

USB-stick gebruiken op Mac

usbstick-gebruiken-op-mac(1)

Een USB-stick is handig om bestanden op te slaan. Zo neemt u bijvoorbeeld gemakkelijk foto's mee naar iemand of zet u ze op een andere computer. Leer hoe u een USB-stick gebruikt op een Mac.

Een USB-stick is een handig, klein apparaat. Het is een soort kleine harde schijf. Hierop kunt u allerlei bestanden, zoals foto's en documenten, opslaan. Door het formaat neemt u een USB-stick makkelijk mee en is het ideaal om computerbestanden mee op te slaan. In deze tip leest u hoe u een USB-stick gebruikt op een Mac met het besturingssysteem macOS 10.14 Mojave of hoger.

Aan de achterkant van de Mac zit een aantal USB-openingen. Stop de USB-stick in zo'n opening om hem op de computer aan te sluiten. U kunt vervolgens gelijk met het apparaat aan de slag. De informatie die op de USB-stick staat, bekijkt u via de Finder. Zodra de USB-stick in de Mac zit, staat het apparaat in het linkergedeelte van de Finder onder 'Locaties'. Klik op de naam van de USB-stick om de inhoud te bekijken.
Handig hulpmiddel: met een USB-verlengkabeltje hoeft u niet steeds naar de achterkant van de Mac om een USB-stick aan te sluiten.

U kunt de USB-stick op twee manieren gebruiken. Als eerste kunt u rechtstreeks bestanden openen of opslaan op de USB-stick. Dat gaat op dezelfde manier als het gebruiken van een willekeurige andere map op de Mac. De tweede optie is dat u bestanden verplaatst naar de USB-stick. Wilt u bijvoorbeeld foto's meenemen naar iemand? Dan zet u de foto's als volgt op de USB-stick:

 • Klik op het Dock op de Finder (het pictogram van het lachende gezicht).
 • Klik onder 'Locaties' op de naam van de USB-stick.
 • Klik in de menubalk bovenin op Archief.
 • Klik op Nieuw tabblad.
 • In de Finder opent een tabblad met de map 'Recent'.
 • Selecteer in het rechter tabblad het document dat u wilt verplaatsen en houd de muisknop ingedrukt.
 • Sleep het bestand naar het eerste tabblad.
 • Het tabblad licht op en opent. Laat de muisknop los en het bestand staat op de gewenste plek.

Omdat u het bestand naar een ander apparaat verplaatst, maakt de Mac een kopie. Dat ziet u aan het groene plusteken. U hebt het bestand nu dus op zowel uw Mac als de USB-stick staan.

Na het gebruik van de USB-stick moet u het apparaat op de juiste manier afsluiten. Zo voorkomt u dat informatie verloren gaat. Haal dus niet zo maar uw USB-stick uit de Mac. Verwijder zo een USB-stick uit een Mac:

 • Klik op het Dock op de Finder (pictogram van het lachende gezicht).
 • U vindt de USB-stick terug onder 'Locaties' in het linkergedeelte van het venster. Klik op de Eject-knop Ejectknop achter de naam van het apparaat.
 • Trek de USB-stick nu uit de Mac.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.