Menu Zoek

Usb-stick gebruiken op Mac

usbstick-gebruiken-op-mac(1)

Op een usb-stick neemt u gemakkelijk foto's of andere bestanden mee. Hoe gebruik je 'm op een Mac?

Een usb-stick is eigenlijk een soort kleine harde schijf. Hierop kunnen gebruikers verschillende bestanden opslaan. Denk onder meer aan foto’s, video’s en tekstdocumenten. Vanwege het kleine formaat is een usb-stick makkelijk mee te nemen.

Elke usb-stick heeft een zilverkleurige connector. Vaak zit die verstopt achter een afdekdopje. Daarnaast bestaan er ook types met een schuifmechanisme. De bedoeling is om de usb-stick via een usb-poort op de Mac aan te sluiten.

Meestal heeft een Mac meerdere usb-aansluitingen. Bij een iMac zitten die bijvoorbeeld aan de achterkant. Hebt u een MacBook, dan bevinden de usb-poorten zich aan de zijkant. Er bestaan voor de Mac twee verschillende usb-aansluitingen, namelijk:

 • Usb-a: dit is een rechthoekige aansluiting zoals we die al jaren kennen. Oudere Macs hebben meestal één of meer usb-a-poorten.
 • Usb-c: dit is een kleinere ovale aansluiting. Recente Macs hebben meer usb-c-aansluitingen.

Bij een usb-stick met de verkeerde connector is er een speciale adapter nodig, zie de afbeelding hieronder.

Apple usb-c naar usb-a-adapter

Bekijk zo welke bestanden er op de usb-stick staan:

 • Stop de usb-stick in de Mac of adapter.
 • Klik rechtsboven op het bureaublad op het icoon van een harde schijf met de naam van de usb-stick. De lijst met bestanden op de stick verschijnt.
 • Dubbelklik eventueel op een bestand om dat te openen.

Misschien wilt u een bestand van de Mac naar de usb-stick kopiëren. Dat werkt als volgt:

 • Open de inhoud van de usb-stick (zie vorige paragraaf).
 • Klik in de menubalk bovenin op Archief.
 • Klik op Nieuw tabblad.
 • In de Finder opent een tweede tabblad.
 • Selecteer in het rechter tabblad het bestand dat u wilt verplaatsen en houd de muisknop ingedrukt.
 • Sleep het bestand met ingedrukte muisknop naar het eerste tabblad.
 • Het tabblad licht op en opent. Laat de muisknop los om het bestand op de usb-stick te bewaren.

Omdat u het bestand naar een ander apparaat verplaatst, maakt de Mac een kopie. Het bestand staat nu zowel op de Mac als usb-stick.

Na afloop dient u de usb-stick op een juiste manier los te koppelen. Zo gaat er geen informatie verloren. Trek dus niet zomaar een usb-stick uit de Mac. Lees hierover meer in de tip 'Usb-apparaten verwijderen uit Mac'.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.