Menu Zoek

Usb-stick gebruiken op Mac

usbstick-gebruiken-op-mac(1)

Op een usb-stick neemt u gemakkelijk foto's of andere bestanden mee, of zet u ze op een andere computer. Hoe gebruik je 'm op een Mac?

Een usb-stick is een soort kleine harde schijf. Hierop kunt u allerlei bestanden opslaan, zoals foto's en documenten. Door het formaat is het een ideale manier om bestanden die te groot zijn om te versturen mee te nemen. Hieronder leggen we uit hoe u een usb-stick werkt op een Mac met het besturingssysteem macOS 10.14 Mojave of hoger. Let op: niet alle MacBooks hebben een usb-opening. Sommigen hebben alleen een usb-c ingang. Als uw MacBook geen usb-opening heeft, kunt u een adapter of docking-station aanschaffen met verschillende ingangen. Deze kunt u vervolgens aan de usb-c ingang koppelen.

Aan de achterkant van de iMac of de zijkant van de Macbook zit een aantal usb-openingen. Stop de usb-stick in zo'n opening om hem op de computer aan te sluiten. Het apparaat is meteen klaar om te gebruiken. De informatie die op de stick staat, is te bekijken via de Finder. Zodra de stick in de Mac zit, staat het apparaat in het linkergedeelte van de Finder onder 'Locaties'. Klik op de naam van de usb-stick om de inhoud te zien.
Handig hulpmiddel: met een usb-verlengkabeltje hoeft u niet steeds naar de achterkant van de iMac om een usb-stick aan te sluiten.

De usb-stick is op twee manieren gebruiken. Als eerste kunt u er rechtstreeks bestanden op openen of opslaan. Dat gaat op dezelfde manier als het gebruiken van een willekeurige andere map op de Mac. De tweede optie is bestanden verplaatsen naar de stick. Wilt u bijvoorbeeld foto's meenemen naar iemand? Zet ze dan als volgt op de usb-stick:

 • Klik op het dock op de Finder (het pictogram van het lachende gezicht).
 • Klik onder 'Locaties' op de naam van de usb-stick.
 • Klik in de menubalk bovenin op Archief.
 • Klik op Nieuw tabblad.
 • In de Finder opent een tabblad met de map 'Recent'.
 • Selecteer in het rechter tabblad het document dat u wilt verplaatsen en houd de muisknop ingedrukt.
 • Sleep het bestand naar het eerste tabblad.
 • Het tabblad licht op en opent. Laat de muisknop los en het bestand staat op de gewenste plek.

Omdat u het bestand naar een ander apparaat verplaatst, maakt de Mac een kopie. Dat ziet u aan het groene plusteken. U hebt het bestand nu dus op zowel de Mac als de usb-stick staan.

Na het gebruik van de usb-stick moet u het apparaat op de juiste manier afsluiten. Zo voorkomt u dat informatie verloren gaat. Trek dus niet zomaar de usb-stick uit de Mac. Lees hier meer over in de tip 'Usb-apparaten verwijderen van Mac'.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.