Menu Zoek

Veilig betalen met creditcard

cvc

De creditcard is een handig betaalmiddel. Maar kunt u nu wel of niet creditcardgegevens doorgeven bij een online betaling? Wat is veilig?

Natuurlijk: creditcards zijn veel ouder dan internet. Maar de online wereld gaf het gebruik ervan wel een enorme slinger. Creditcards zijn namelijk voor veel verschillende dingen te gebruiken. De eerste online betaalmogelijkheden gingen alleen via creditcard. Maar ook bij een hotelreservering is vaak een creditcard nodig. Niet dat vooraf betalen nodig is, maar de creditcardgegevens zijn dan een soort borg. Waar let je op als je creditcardgegevens in moet vullen?

In Nederland zijn praktisch alle creditcards van twee creditcardmaatschappijen: Visa of Mastercard. Zij geven de creditcard niet uit. Dat doen de banken en andere financiële instellingen. De verschillende creditcards kunnen er wat anders uitzien. (Net als de voorwaarden.) Maar de opbouw is altijd gelijk. Op elke creditcard zijn verschillende gegevens te zien.

Te zien op de voorkant:

  • Het nummer van de creditcard. Zestien cijfers in vier sets van vier cijfers.
  • De vervaldatum, uitgedrukt in [maand]/[jaar]. Bijvoorbeeld 11/25. Dat betekent dat de kaart te gebruiken is tot november 2025.
  • De naam van de eigenaar.

Te zien op de achterkant:

  • De handtekening van de eigenaar. Zonder handtekening is een creditcard ongeldig.
  • Een driecijferige code, rechts van de handtekening.

    Die driecijferige code op de achterkant is de card verification code (cvc). Daarmee worden online betalingen bevestigd. Het is eigenlijk de elektronische versie van uw handtekening. U kunt de code ook tegenkomen onder de naam cvv (card verification value) of csc (card security code).

    U begrijpt: geef die cvc niet zomaar weg. Want wie nummer, vervaldatum, naam en cvc kent, kan geld overmaken. Dus hoe gaat u hiermee om?

    Fysiek

    Wie in een fysieke winkel, hotel of restaurant afrekent heeft de cvc niet nodig. Dan is de handtekening genoeg. Of u gebruikt een pincode om de betaling te bevestigen. Overhandig in zo'n geval nooit de cvc.

    Online betaling

    Wie online wil betalen met de creditcard moet ook de cvc invullen. Zonder cvc kunt u namelijk geen geld overboeken. Dit geldt voor alle betalingen. Bij webwinkels zoals Bol.com, bij het boeken van een vliegticket of hotel en het huren van een auto.

    Online reservering

    Soms reserveert u iets via internet maar betaalt u ter plekke. Bijvoorbeeld een hotelkamer of huurauto. In dat geval is geen cvc-code nodig. U geeft alleen nummer, naam en vervaldatum van de creditcard door. Het hotel of verhuurbedrijf kan dan een bedrag reserveren op uw creditcard, maar het er niet afhalen. Dat noemt men pre-autorisatie. Het bedrag wordt er pas echt afgehaald na uw toestemming (via de handtekening die u zet).

    Online betalen met een creditcard is dankzij cvc veilig. Maar let op dat u bij de juiste winkels iets koopt. Vallen uw creditcardgegevens (met cvc) in verkeerde handen, kan er zomaar geld worden afgeschreven. In geval van fraude bent u trouwens in de meeste gevallen verzekerd. Lees hierover meer op de site van Creditcard.nl

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.