Menu Zoek

Verantwoord foto's delen op internet

fotos delen x250

Foto's en filmpjes met anderen delen, bijvoorbeeld via sociale media, kan prima, maar wees er voorzichtig mee. Delen op internet is namelijk onherroepelijk.

Het is zo leuk en makkelijk: foto's en video's delen van uzelf of bijvoorbeeld uw kleinkind. Het kan onder andere eenvoudig via WhatsApp, Facebook of YouTube. Maar denk altijd aan wie de beelden kan zien en doorsturen. Want zodra anderen een foto online kunnen bekijken, opslaan en delen, hebt u niet meer in de hand wat ermee gebeurt. Houd bij het delen van foto's en video's daarom altijd onderstaande in de gaten.

Is het wel handig om deze foto aan anderen te laten zien? Staan de personen er charmant op? Is er niet te veel bloot te zien? Is niemands privacy in het geding? Want u wilt natuurlijk niet dat die leuke strandfoto van uw (klein)kind ineens een heel andere lading krijgt omdat hij in verkeerde handen is gevallen. En bedenk dat ook werkgevers sollicitanten vaak even opzoeken op Facebook.

Maak geen mensen belachelijk met een foto. Plaats verder op sociale media niet zomaar foto's of filmpjes waarin bekenden voorkomen. Ook niet van uw kinderen of kleinkinderen. Misschien vinden ze het helemaal niet zo prettig om zichzelf terug te zien via uw Facebookpagina. Wilt u een foto of video toch graag delen? Vraag de mensen in beeld dan of ze dat goed vinden.

Ga voor het delen van een foto (of video) altijd na wie het plaatje van u mag bekijken. Is dat heel de wereld, bijvoorbeeld omdat u trots bent op uw foto van een theatergezelschap? Of wilt u liever uw foto aan alleen uw vrienden tonen of alleen aan één specifiek persoon? Alles is mogelijk. Delen met een select groepje kan bijvoorbeeld op WhatsApp, en openbaar maken voor heel de wereld kan onder meer via Twitter en Facebook.

Sociale media hebben vaak een aantal privacy-opties. Op Facebook kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven dat de inhoud niet zichtbaar mag zijn voor onbekenden. Op die manier zijn geplaatste foto's en video's alleen te bekijken door Facebookvrienden. Lees hier meer over in de tip 'Facebookberichten alleen voor vrienden'. Lees voor nog meer tips ook het artikel 'Facebook: privacy en veiligheid'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.