Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Facebook: privacy en veiligheid

Facebook privacy en beveiliging

Wat we delen op Facebook is zichtbaar voor anderen. Maar hoe zit het precies met privacy en veiligheid? U hebt daar meer invloed op dan u wellicht denkt.

Via het sociale netwerk Facebook houden mensen contact met vrienden en bekenden. Ook veel bedrijven zijn actief op Facebook. Facebook lag in de eerste maanden van 2018 flink onder vuur omdat gegevens van gebruikers waren misbruikt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dit was mogelijk omdat gebruikers vaak zonder het te weten veel gegevens delen. In dit artikel bespreken we hoe u grip houdt op uw gegevens.

Wanneer u Facebook gebruikt, gaat u met de gebruikersvoorwaarden akkoord. Ga voor uzelf na of u dat wilt. Lees hier de gebruikersvoorwaarden en beleidsregels van Facebook.

Om te beginnen doet u er goed aan alleen vriendschapsverzoeken te accepteren van mensen die u kent en vertrouwt. Dit zijn de mensen die uw persoonlijke berichten zien. Hebt u op dit moment Facebookvrienden die u eigenlijk niet goed kent en die u liever verwijdert uit vriendenlijst? Lees in de tip 'Iemand niet meer volgen op Facebook' hoe u vrienden verwijdert van uw Facebook.

Bedenk bij een bericht of u wilt dat uw vrienden ervan op de hoogte zijn, of u over een jaar nog steeds achter het bericht kunt staan en of een bericht niet te veel prijsgeeft van gevoelige persoonsgegevens. Een foto delen van een brief waar ook uw burgerservicenummer op staat, is bijvoorbeeld niet handig. Respecteer ook andermans privacy.

Denk daar voordat u een bericht plaatst dus over na. Want u kunt zelf een bericht (of foto) plaatsen op uw tijdlijn en deze vervolgens weghalen, maar als iemand uit uw vriendenkring dit weer heeft gedeeld, dan is uw bericht hergebruikt. U hebt daar geen invloed meer op.

Lees meer over het plaatsen van berichten in het artikel 'Facebook: tijdlijn inrichten'.

Berichten zijn met verschillende groepen te delen, bijvoorbeeld alleen met vrienden of met iedereen (dus openbaar). Bepaal zelf met wie u in de toekomst berichten deelt.

  Hebt u iemand als vriend toegevoegd, maar hebt u er toch geen goed gevoel bij dat diegene al uw informatie die u plaatst kan bekijken, dan kunt u deze persoon 'ontvrienden'. Hij/zij krijg hier geen bericht van.

  We hebben eerder ingesteld wie standaard uw nieuwe berichten mag zien. Maar het is ook mogelijk bij een nieuw bericht een andere keuze te maken. Als het ware de uitzondering op de regel.

  Bepaal als volgt wie uw statusupdate (het bericht) mag zien:

  • Klik in het venster met de tekst 'Wat ben je aan het doen, [naam]?'
  • Het venster 'Bericht maken' opent. Typ een zogenaamde statusupdate.
  • Klik op de grijze knop onder uw naam. Hier staat 'Vrienden' als u dat in voorgaand onderdeel hebt ingesteld. Er zijn nu verschillende mogelijkheden die we een voor een doornemen.
   • Klik op Openbaar als u wilt dat elke internetgebruiker uw bericht kan zien. Dit raden we niet aan, maar in sommige gevallen kan het nuttig zijn. Denk aan een vermissing.
   • Klik op Vrienden als alleen uw Facebookvrienden het bericht mogen zien en erop mogen reageren.
   • Klik op Vrienden behalve als u wilt aangeven dat bepaalde personen(en) het bericht niet mogen zien. Zoek en selecteer de persoon of meerdere personen die u wilt uitsluiten. Klik rechts van de persoon op de cirkel met het liggende streepje zodat het rood wordt. Klik op Wijzigingen opslaan als u klaar bent.
   • Klik op Alleen ik als u het bericht alleen voor uzelf wilt houden, bijvoorbeeld wanneer u Facebook ook gebruikt om voor uzelf uw belevenissen bij te houden.
   • Klik op Specifieke vrienden als u zelf wilt aanwijzen wie een bericht mogen zien. Zoek en selecteer de persoon of meerdere personen voor wie het bericht bedoeld is. Klik op het vinkje achter de naam zodat het blauw wordt. Klik op Wijzigingen opslaan als u klaar bent.
   • Klik op Aangepast als u wilt bepalen welke lijst vrienden of iemand in het bijzonder het bericht wel en niet mag zien.
    • Onder 'Delen met' geeft u de specifieke personen aan met wie u het bericht wilt delen.
    • Onder 'Niet delen met' geeft u aan met wie u het bericht níet wilt delen.
    • Klik op een van de twee invulvelden en typ de naam van de persoon of de lijst die het bericht niet mag zien. Tijdens het typen worden personen zichtbaar. Klik op de juiste persoon. Typ de naam van de volgende persoon en ga verder tot u de mensen bij elkaar hebt die u wilt.
  • Maak het bericht af en klik op Plaatsen.

  Het bericht verschijnt op uw profiel en alleen de gekozen personen kunnen het zien.

  U hebt invloed op wat er op uw tijdlijn verschijnt. Een voorbeeld: wanneer iemand anders een statusupdate of een foto plaatst en daarin naar u verwijst, dan wordt u getagd. Wanneer u door iemand anders getagd bent, komt dat bericht of de foto ook in uw eigen tijdlijn te staan. Het is op die manier dus zichtbaar voor iedereen die uw tijdlijn kan bekijken. Stel in dat u eerst toestemming moet geven voor nieuwe tags en lees hoe u bestaande tags verwijdert in de tip 'Tags uitschakelen en verwijderen op Facebook'.

  Let ook op bij reacties. Is het bericht waar u op reageert openbaar, dan is ook uw reactie hierop openbaar. U herkent een openbaar bericht aan het kleine wereldbolletje boven het bericht.

  Openbaar berichten op Facebook

  Ook voordat u Facebook gebruikt, zijn er al dingen die u kunt doen (of laten) om de veiligheid van uw gegevens te vergroten. Log bijvoorbeeld niet via een Facebookaccount in bij andere diensten, zoals Spotify of Netflix. Lees er meer over in de tip 'Inloggen met Facebookaccount'.

  Gebruik een sterk wachtwoord om uw profiel te beveiligen. U kunt heel bewust omgaan met wat u op Facebook zet, maar als uw profiel niet goed beveiligd is door middel van een sterk wachtwoord, loopt u het risico dat het profiel in verkeerde handen valt. Lees hier wat een sterk wachtwoord is.

  Wijzig uw Facebookwachtwoord als volgt:

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden fb instellingen > Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Klik in het linkermenu op Beveiliging en aanmelding.
  • Klik onder 'Aanmelden' achter 'Wachtwoord wijzigen' op Bewerken.
  • Klik op het invulveld achter 'Huidig' en typ uw huidige wachtwoord.
  • Klik op het invulveld achter 'Nieuw' en typ uw nieuwe wachtwoord.
  • Klik op het invulveld achter 'Wachtwoord opnieuw invoeren' en typ nogmaals uw nieuwe wachtwoord.
  • Klik op Wijzigingen opslaan.

  De volgende keer logt u bij Facebook in met uw gebruikersnaam en uw nieuwe wachtwoord.

  Soms slaat een apparaat waarop u met Facebook inlogt het wachtwoord op. De volgende keer logt u in met één druk op de knop. Dat is makkelijk, maar dat betekent ook dat een ander makkelijk op uw profiel kan komen. Hieronder staat hoe u het kunt uitschakelen:

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden fb instellingen > Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Klik links in beeld op Beveiliging en aanmelding .
  • Klik onder 'Aanmelden' achter 'Je aanmeldgegevens opslaan' op Bewerken.
  • Klik op Account verwijderen om deze optie uit te zetten.

  De inloggegevens van Facebook worden nu alleen nog opgeslagen als u de browser daar toestemming voor geeft.

  Het is handig om in te stellen dat u een melding ontvangt wanneer er op uw account wordt ingelogd via een apparaat of internetprogramma dat u niet gebruikt.

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden fb instellingen > Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Klik links in beeld op Beveiliging en aanmelding .
  • Klik onder 'Aanbevolen' achter 'Meldingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen' op Bewerken.
  • Kies of u de melding wilt ontvangen bij alle andere meldingen op Facebook, via Messenger (de chatfunctie van Facebook) of op uw e-mailadres. Alle drie kan ook, maar dat is wellicht wat te veel van het goede. Klik onder de optie van uw keuze op Meldingen ontvangen of Ontvang e-mailwaarschuwingen op [uw e-mailadres].
  • Klik op Wijzigingen opslaan.
  • Vul indien gevraagd uw wachtwoord in en klik op Verzenden om de wijzingen op te slaan.

  Krijgt u de melding dat er wordt ingelogd vanaf een onbekende plek en u bent het niet? Wijzig dan spoedig het Facebookwachtwoord.

  Gebruikt u een openbare computer, log dan ook altijd uit bij Facebook.

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden fb instellingen.
  • Klik op Afmelden.

  Vergeten uit te loggen? Geen nood, het kan ook vanuit huis. Hoe dat moet staat in de tip 'Op afstand afmelden bij Facebook'.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.