Zoeken
Menu Zoek

Facebook: privacy en veiligheid

Wat u op Facebook deelt, is zichtbaar voor anderen. Maar hoe zit het precies met privacy en veiligheid? U hebt daar meer invloed op dan u wellicht denkt.

Facebook is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van veel mensen. Met het sociale netwerk houdt u online contact met vrienden en bekenden. Maar u wilt vast niet dat iedereen alles van u weet. Wanneer u zich bewust bent van de privacy-instellingen van Facebook en onze tips ter harte neemt, kunt u met een gerust gevoel de vakantieanekdotes uitwisselen.

Wanneer u Facebook gebruikt, gaat u met de gebruikersvoorwaarden akkoord. U moet voor uzelf nagaan of u dat wilt. Lees hier de gebruikersvoorwaarden en beleidsregels van Facebook.

Nog helemaal niet bekend met Facebook? Lees dan eerst ons artikel 'Facebook: een introductie'.

Maak er geen wedstrijdje van wie de meeste ‘vrienden’ op Facebook heeft. Accepteer alleen vriendschapsverzoeken van mensen die u kent en vertrouwt.
Bedenk wat u wel en niet online zet. Het is namelijk heel lastig om informatie van het internet te verwijderen. U kunt zelf een bericht (of foto) plaatsen op uw tijdlijn en deze vervolgens weghalen, maar als iemand uit uw vriendenkring dit weer heeft gedeeld, dan is uw bericht hergebruikt. U hebt daar geen invloed meer op.

Meer over de tijdlijn leest u in het artikel ' Facebook: tijdlijn inrichten '.

U wilt natuurlijk niet dat alles wat u deelt met uw vrienden, ook voor buitenstaanders zichtbaar is. U kunt zelf bepalen welke informatie openbaar is en welke niet. We laten u eerst zien hoe u kunt inschakelen wie u toekomstige berichten kunt zien:

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Privacy.
  • Klik naast 'Wie kan mijn inhoud zien?' op Wie kan je toekomstige berichten zien?.
  • Standaard staat de optie 'Vrienden'. Is dit niet het geval, klik dan op de aangegeven optie en vervolgens op Vrienden

Hebt u iemand als vriend toegevoegd, maar hebt u er toch geen goed gevoel bij dat diegene al uw informatie die u plaatst kan bekijken? Dit kunt u aanpassen:

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden.
  • Klik op Instellingen > Privacy.
  • Klik naast 'Wie kan mijn inhoud zien?' op Wie kan je toekomstige berichten zien?.
  • Standaard staat de optie 'Vrienden'. Is dit niet het geval, klik dan op de aangegeven optie. Is dit wel het geval, klik dan op Vrienden.
  • Klik op Vrienden, behalve...
  • Klik in de zoekbalk met de tekst 'Zoeken naar een vriend of lijst'.
  • Typ de naam van de persoon die uw berichten niet mag zien.
  • De naam van de persoon verschijnt in beeld. Klik de juiste persoon aan. Rechts, naast de naam, wordt het bolletje rood.
  • Klik op Wijzigingen opslaan.

U kunt bij elk bericht dat u plaatst, bepalen wie het mag zien.

Bepaal als volgt wie uw statusupdate (het bericht) mag zien:

  • Typ een zogenaamde statusupdate in het venster met de tekst 'Wat ben je aan het doen?'.
  • Klik rechts onder in het venster op de knop links van 'Plaatsen'. Hier kan bijvoorbeeld 'Vrienden' staan of 'Iedereen'.
  • Klik op Iedereen als u wilt dat elke internetgebruiker uw bericht kan zien (raden we niet aan). 
  • Klik op Vrienden als u wilt dat al uw Facebook-vrienden de status kunnen zien.
  • Klik op Vrienden behalve... als u wilt aangeven dat bepaalde personen het bericht niet mogen zien.
  • Klik op Meer > Alleen ik als u het bericht alleen voor uzelf wilt houden, bijvoorbeeld wanneer u Facebook ook gebruikt om voor uzelf uw belevenissen bij te houden. 
  • Klik op Meer > Specifieke vrienden  kunt u het bericht alleen aan bepaalde personen weergeven.
  • Klik op Meer > Alles weergeven > Aangepast als u wilt bepalen welke lijst vrienden of iemand in het bijzonder het bericht wel en niet mag zien. Onder 'Niet delen met', achter 'Deze personen of lijsten', typt u de naam van de persoon of de lijst die het bericht niet mag zien. Tijdens het typen worden de personen al zichtbaar. Klik de juiste persoon aan. Klik op Wijzigingen opslaan.
  • Een keuze gemaakt? Klik dan op Plaatsen en uw bericht verschijnt op uw profiel.

U hebt invloed op wat er op uw tijdlijn verschijnt. Een voorbeeld: wanneer iemand anders een statusupdate of een foto plaatst en daarin naar u verwijst, wordt u getagd. Wanneer u door iemand anders getagd bent, komt dat bericht of de foto ook in uw eigen tijdlijn te staan. Het is op die manier dus zichtbaar voor iedereen die uw tijdlijn kan bekijken. U kunt echter ook instellen dat u hiervoor eerst toestemming moet geven.

De instellingen voor uw tijdlijn past u als volgt aan:

  • Klik bovenaan de pagina op driehoekje091115_Driehoek naast het slotje. Er opent een uitklapmenu.
  • Klik vervolgens op Instellingen.
  • Klik in het linker menu op Tijdlijn en taggen.
    091115_TijdlijnEnTaggen
  • Er opent nu een venster met verschillende opties die we hieronder doorlopen.
    091115_TaggenOpties

Privacy-opties:

  • 'Wie kan inhoud aan mijn tijdlijn toevoegen?' Hier kunt u aangeven wie berichten kan plaatsen op uw tijdlijn. Ook kunt u berichten waarin u bent getagd goed- of afkeuren voordat ze op uw eigen tijdlijn verschijnen. Wilt u dit? Klik dan op Uit en in het volgende venster op Uitgeschakeld. Klik nu op Inschakelen en vervolgens op Terug. Wanneer u een berichtje moet goedkeuren verschijnt er een tabblad 'Controle nodig' op uw tijdlijn.
  • 'Wie kan dingen op mijn tijdlijn zien?' Hier kunt u zien hoe anderen uw tijdlijn zien. Daarnaast kunt u instellen wie berichten kan zien waarin u bent getagd en wie kan zien wat anderen op uw tijdlijn hebben geplaatst. Klik erachter op Bewerken om de instellingen te wijzigen.
  • 'Hoe kan ik de tags die mensen toevoegen en de tagsuggesties beheren? Hier kunt u instellen dat u een tag die iemand anders in bijvoorbeeld een foto van uzelf toevoegt, eerst moet goedkeuren. Daarnaast kunt u instellen dat wanneer u in een bericht bent getagd, welke nog niet toegevoegde gebruiker u dan wilt toevoegen aan het publiek. Ten slotte kunt instellen of mensen tagsuggesties krijgen wanneer ze een foto uploaden waar iemand op staat die op u lijkt. Klik erachter op Bewerken om de instellingen te wijzigen.
Net als u niet wilt dat uw leven te grabbel wordt gegooid op het internet, willen anderen dat natuurlijk ook niet. Dus respecteer ook elkaars privacy. Hebt u een foto van iemand waar u enorm om kan lachen, maar diegene die erop staat niet zo. Plaats deze dan niet op Facebook.
De laatste tip en zeker niet de minste: gebruik een sterk wachtwoord. U kunt heel bewust omgaan met wat u op Facebook zet, maar als uw profiel niet goed beveiligd is door middel van een sterk wachtwoord, dan loopt u het risico dat uw profiel in verkeerde handen valt. Wat een sterk wachtwoord is, leest u in het artikel: ' Omgaan met wachtwoorden '.


U wijzigt uw wachtwoord van Facebook als volgt:

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden. Er opent een uitklapmenu.
  • Klik vervolgens op Instellingen.
  • Klik in het linker menu op Beveiliging en aanmelding.
  • Klik onder 'Aanmelden 'achter 'Wachtwoord wijzigen' op Bewerken.
  • Vul uw huidige wachtwoord in, daaronder uw nieuwe wachtwoord en herhaal dit nieuwe wachtwoord achter 'Wachtwoord opnieuw invoeren'.
  • Klik op Wijzigingen opslaan. De volgende keer logt u in met uw gebruikersnaam en uw nieuwe wachtwoord.

U kunt tegenwoordig ook aanmelden op Facebook door op uw profielfoto te klikken. Dan hoeft u geen wachtwoord in te voeren. Dit staat automatisch aan. Wilt leggen uit hoe u dit uit kunt schakelen:

  • Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden. Er opent een uitklapmenu.
  • Klik vervolgens op Instellingen.
  • Klik in het linker menu op Beveiliging en aanmelding.
  • Klik onder 'Aanmelden 'achter 'Aanmelden met je profielfoto' op Bewerken. Er zijn vervolgens twee opties: 
    • Wilt u bij aanmelden op uw profielfoto klikken en inloggen met een wachtwoord, klik dan op Wachtwoord gebruiken.
    • Wilt u niet met uw profielfoto aanmelden, klik dan op Aanmelding met profielfoto uitschakelen.

Gebruikt u een openbare computer, log dan ook altijd uit door te klikken op Afmelden. Dit vindt u door rechtsboven te klikken op het pijltje naar beneden.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.