Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Facebook: tijdlijn inrichten

facebooktijdlijn

De tijdlijn is uw persoonlijke pagina op Facebook. Het is uw profiel dat vrienden op Facebook kunnen zien. Richt deze naar eigen smaak in.

De tijdlijn vult u zelf. Het is kort gezegd een chronologische verzameling van foto’s, berichten en filmpjes die u deelt. Plaats hoogtepunten, levensgebeurtenissen en statusupdates op de tijdlijn en al uw Facebookcontacten zijn op de hoogte van uw beslommeringen. In dit artikel leggen we uit hoe u de Facebook tijdlijn aanpast in de browser op de computer. Op de tablet of smartphone ziet het er net wat anders uit, maar de opties zijn hetzelfde.

Op de tijdlijn is plek voor een foto die mensen zien als ze uw pagina bezoeken: de omslagfoto. Deze wordt boven de profielfoto weergegeven en is het eerste wat mensen van uw tijdlijn zien. Het is daarom leuk om daar een persoonlijke foto te plaatsen, bijvoorbeeld van een vakantie, uw mooie tuin of uw huisdier.

Voeg als volgt een omslagfoto toe aan de tijdlijn:

 • Ga naar uw tijdlijn (klik op uw eigen naam bovenin beeld). Klik indien nodig eerst op het pijltje omlaag fb instellingen.
 • Klik rechts van de profielfoto op Omslagfoto toevoegen > Foto uploaden.

  omslagfoto instellen op facebook

 • Blader naar een foto, klik hierop en klik op Openen.
 • Als de gekozen foto te klein is krijgt u een melding te zien. Klik in dat geval op OK en herhaal bovenstaande stappen met een andere foto.
 • De foto komt op zijn plek te staan. Meestal past niet de hele foto in beeld. Sleep het beeld eventueel voor een andere uitsnede. Dit doet u door ergens op de foto te klikken en de linkermuisknop ingedrukt te houden terwijl u de muis beweegt.
 • Klik rechtsboven op Wijzigingen opslaan als de uitsnede naar wens is.
 • Is positie toch niet naar uw zin? In de volgende alinea staat hoe dit aan te passen is.

De huidige omslagfoto wijzigen, gaat als volgt:

 • Ga naar uw eigen tijdlijn (klik hiervoor op uw eigen naam bovenin beeld).
 • Klik in de rechterhoek van de omslagfoto op de knop Omslagfoto bewerken.
 • Er verschijnt nu een uitklapmenu met vier opties waar u uit kunt kiezen.
  • Klik op Foto selecteren als u een foto wilt gebruiken die u al op Facebook hebt opgeslagen. Klik op een foto en sleep deze naar de gewenste positie.
  • Klik op Foto uploaden als u een foto wilt gebruiken die op de computer staat. Blader naar de gewenste foto, klik erop en klik op Openen. Versleep deze eventueel.
  • Klik op Verplaatsen om de foto bijvoorbeeld iets hoger of lager in beeld te brengen.
  • Klik op Verwijderen om de omslagfoto weg te halen zonder deze te vervangen voor een andere foto. Klik op Bevestigen.

Vergeet niet om rechtsboven op Wijzigingen opslaan te klikken (behalve bij het verwijderen van een foto).

Hebt u iets meegemaakt of ontdekt en wilt u dat delen met uw Facebookvrienden? Maak dan een zogenaamde statusupdate. Hierin kunt u tekst kwijt, maar ook foto's, filmpjes, een link of een 'gevoel'.

 • Klik in de bovenbalk op uw naam of op het pictogram van een huisje.
 • Klik dan in dit kader dat vraagt: "Wat ben je aan het doen, [naam]?"
  Facebook status updaten
 • Het venster 'Bericht maken' opent in het midden van het scherm. Hier kunt u een statusupdate maken en delen met vrienden. Lees in de volgende alinea meer over de opties.
 • Bent u klaar om het bericht te laten zien aan uw Facebookvrienden, klik dan op de blauwe knop Plaatsen.

Het venster waarin u een statusupdate maakt heeft veel knoppen en opties. Deze opties zijn bedoeld om uw status zo mooi of gezellig mogelijk te maken. Klik in het venster 'Bericht maken' op het pictogram met de drie puntjes om alle opties weer te geven. De belangrijkste opties krijgen een uitleg:

Facebook bericht maken

Wie ziet mijn statusupdate?

Bepaal zelf wie het bericht mag zien. Direct onder uw naam staat de optie 'Vrienden' Privacy Facebookstatus instellen. Klik hierop om te selecteren wie het bericht kan lezen. Andere opties zijn bijvoorbeeld 'Alleen ik', 'Specifieke vrienden' of 'Iedereen'.

Foto's en video's

Het leuke van Facebook is dat vrienden mee kunnen genieten van uw foto's en video's. Voeg zo foto's en video's toe:

 • Klik op het groene pictogram voor Foto/video. Klik indien nodig eerst op het pictogram met drie puntjes.
 • Selecteer het bestand dat u wilt uploaden. Klik dan op Openen. Het is ook mogelijk om meerdere foto's en video's tegelijk te plaatsen.
 • Klik eventueel op de tekst Wat ben je aan het doen, [naam]? en typ een begeleidende tekst bij de foto('s) of video('s).
 • Klik op Plaatsen als u klaar bent.

Vrienden taggen

Voeg eventueel vrienden toe aan een statusupdate door iemand te taggen. Zo geeft u aan met wie u bent (geweest).

 • Klik op de drie puntjes en klik op Vrienden taggen.
 • Typ een naam (met hoofdletter).
 • Tijdens het typen verschijnen al namen. Klik op de persoon die u zocht.

Nu heeft u een Facebookvriend getagd in een bericht. Als u nu de statusupdate deelt zal het bericht ook verschijnen op de pagina van de getagde persoon. Zijn/haar vrienden kunnen dan ook het bericht zien.

Locatie toevoegen

Laat vrienden weten waar u bent (of was) door uw locatie te delen. Klik indien nodig op de drie puntjes en klik op Inchecken. Een locatie kan een stad of dorp zijn maar ook een hotel of pretpark. Typ de naam van de locatie waar u bent (geweest), bijvoorbeeld 'Utrechtse Heuvelrug'. Vaak verschijnen tijdens het typen al suggesties. Klik op een van de voorgestelde locaties om deze toe te voegen aan het bericht.

Achtergrond versieren

Het regenboogkleurige blokje in het venster van de statusupdate kunt u aanklikken. Dan verandert de achtergrond van het bericht dat u wilt plaatsen. Dat is leuk als u bijvoorbeeld eens geen foto hebt bij een bericht. Lees in de tip 'Facebookberichten met achtergrondkleur' hoe het werkt.

Gevoel en activiteit

Met deze optie voegt u een emotie of activiteit toe aan het bericht. Klik op het gele pictogram van een smiley of klik op de drie puntjes en klik op Gevoel/activiteit. Nu opent een menu met veel verschillende opties. Klik op een optie die bij uw bericht past. Het gevoel of de activiteit is nu verwerkt in het bericht.

Een andere optie is de 'levensgebeurtenis'. Geef hiermee aan welke belangrijke gebeurtenissen in uw leven voorbij zijn gekomen of nog gaan komen. Denk hierbij aan een reis, huwelijk, diploma of geboorte van een (klein)kind. Deze gebeurtenissen worden extra uitgelicht op de tijdlijn.

Voeg zo een levensgebeurtenis toe:

 • Klik in het venster waar u ook een statusupdate kunt maken op Levensgebeurtenis.

  levensgebeurtenis aanmaken op Facebook
 • Klik op de gewenste categorie. Scrol hiervoor indien nodig naar beneden.
 • Elke categorie heeft weer subcategorieën. Wie bijvoorbeeld klikt op Familie, kan daarna onder andere klikken op Nieuw huisdier. Valt de gebeurtenis die u wilt delen niet binnen een bestaande subcategorie, klik dan op Voer een titel in.
 • Vul alle gegevens in, zoals de titel van de gebeurtenis, de locatie, met wie u was, de datum van de gebeurtenis en schrijf eventueel een leuk verslag.
 • Automatisch wordt er een afbeelding geplaatst die toepasselijk is voor de gekozen categorie, maar zelf foto's of video's uploaden kan ook. Klik op Foto's/video's, kies een bestand en klik op Openen. Herhaal dit om meerdere foto's of video's te gebruiken.

  levensgebeurtenis met eigen foto op Facebook

 • Levensgebeurtenissen zijn automatisch zichtbaar voor 'Vrienden', dus alleen Facebookvrienden kunnen dit zien. Dit kunt u aanpassen. Klik op Vrienden en kies in het uitklapvenster een andere optie.
 • Klik op Delen.

In Facebook kunt u uw foto's netjes ordenen in albums. Zo kunnen Facebookvrienden makkelijk een fotoalbum met bijvoorbeeld vakantiefoto's bekijken. Lees in de tip 'Fotoalbum maken in Facebook' hoe dat moet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.