Menu Zoek

Berichten op Facebook

Berichten van mensen en bedrijven of organisaties zijn belangrijk op Facebook. U ziet wat uw vrienden meemaken en kunt daarop reageren. Of plaats via de computer zelf een bericht over iets wat u bezighoudt.

Een bericht op Facebook heet ook wel een statusupdate. Deze kan bestaan uit een tekst, foto en video. Ook kan het bericht een link naar een website bevatten. Een bericht kan over van alles gaan: iets uit het nieuws, iets wat u bezighoudt of een leuke foto of video die u wilt laten zien aan uw vrienden.

Een bericht plaatsen op Facebook gaat zo:

 • Klik in het vak met de tekst 'Wat ben je aan het doen?'.
 • Typ hier uw mededeling.
 • Plaats eventueel een link naar een website bij het bericht. Kopieer daarvoor de link en plak deze onder uw getypte bericht. Onder het bericht verschijnt een voorbeeld van de site. De tekst van de link kunt u dan verwijderen uit het vak, het aanklikbare voorbeeld blijft gewoon staan.
 • Klik op Plaatsen om het bericht te publiceren.

Uw bericht (de statusupdate) verschijnt op twee plekken. Het komt in uw eigen tijdlijn te staan en het verschijnt in het nieuwsoverzicht van uw Facebookvrienden. Het nieuwsoverzicht is een verzameling van berichten van uw Facebookvrienden. U opent het nieuwsoverzicht door boven in de blauwe balk te klikken op Startpagina. Wordt er door mensen op het bericht gereageerd, dan krijgt u daar een melding van. In de blauwe balk boven in beeld ziet u bij het pictogram van de wereldbol 281015_WereldbolFacebookeen cijfer verschijnen. Klik daarop en u kunt direct naar het desbetreffende bericht om de reacties te bekijken.

Extra mogelijkheden bij het plaatsen van een bericht
De mogelijkheden bij het plaatsen van een bericht via de Startpagina of Tijdlijn zijn bijna hetzelfde. Hieronder belichten wij de mogelijkheden wanneer u een bericht plaatst via de Startpagina:

 • Klik op Wat ben je aan het doen? en meer opties verschijnen.
  Afbeelding van scherm
 • Klik op Foto/video, selecteer de bewuste foto en klik op Openen.
 • Klik op Inchecken als u wilt aangeven waar u bent. U kunt dit zelf invullen, maar u kunt ook een van de locaties kiezen die Facebook voorstelt.
 • Klik op Gevoel/activiteit als u wilt aangeven wat u aan het doen bent. Er verschijnen een aantal opties. Klik bijvoorbeeld op Leest en vervolgens op welk boek of tijdschrift u leest. 
 • Klik op GIF als u een bewegend plaatje wilt toevoegen aan uw bericht.
 • Klik op Vrienden taggen als u een of meerdere van Facebookvrienden wilt benoemen in uw tekst. De naam van die vriend wordt dan als link naar zijn/haar profiel in de tekst gezet. 
 • Klik op Sticker als u een smiley of een sticker wilt toevoegen aan het bericht. Dit wordt boven het bericht geplaatst.
 • Klik op Poll als u een vraag wilt stellen aan uw vrienden waarbij zij kunnen kiezen uit twee antwoorden.
 • Links naast de knop 'Plaatsen' bepaalt u wie het bericht mag zien. Vrienden is de meest gebruikte optie. Daarmee krijgen alleen uw Facebookvrienden het bericht te zien.
 • U kunt ook een tekst typen met een leuke achtergrond. Klik in dit geval op het gewenste vierkantje onder 'Wat ben je aan het doen?' en typ vervolgens uw tekst.

Staat er een typfout in het bericht of wilt u er informatie aan toevoegen of uit verwijderen?

 • Ga met de muisaanwijzer over het bericht en klik rechts boven het bericht op het pijltje of drie liggende puntjes.
 • Er verschijnt een menu. Klik op Bericht bewerken.
 • Uw bericht staat nu weer in een vak waarin u kunt typen. Pas het bericht aan.
 • Klik op Opslaan.

Onder uw naam staat nu bij het bericht vermeld dat het bewerkt is. Uw wijzigingen zijn zichtbaar voor iedereen die het bericht kan zien.

U kunt een bericht of foto plaatsen en daarin een verwijzing opnemen naar iemand anders. Dit heet 'taggen'. Het bericht of de foto verschijnt dan niet alleen op uw eigen tijdlijn, maar ook op de tijdlijn van de ander. Als iemand de muisaanwijzer stilhoudt op de foto van die persoon, is de naam van diegene zichtbaar. Let dus op met deze functie: niet iedereen stelt het op prijs als zijn naam te zien is op een foto van een ander.

 • Klik in het vak met de tekst 'Wat ben je aan het doen?'.
 • Nu kunt u op meerdere manieren iemand taggen:
 1. In een bericht: typ uw mededeling en typ vervolgens een apenstaartje en de naam van uw Facebookvriend aan elkaar. De Facebookvriend verschijnt in beeld en die klikt u aan. Nu staat zijn of haar naam in uw bericht. Die naam wordt een linkje naar het profiel van uw vriend.
 2. Een andere mogelijkheid is om eerst uw gehele bericht te typen of een foto te plaatsen via het Foto/video. Klik vervolgens op Vrienden taggen en klik de persoon aan. Boven uw bericht komt nu te staan met wie u toen was.

Tip: u kunt meerdere personen taggen door iemand te taggen en daarna een andere naam te typen en de persoon aan te klikken.

Ziet u een bericht voorbijkomen dat u leuk vindt? Klik dan onder de mededeling op Leuk. Andere mensen kunnen zien dat u het leuk vindt. Sinds kort zijn er meerdere opties beschikbaar. Wijs met de muisaanwijzer de optie 'Leuk' aan. Een rij pictogrammen verschijnt:

 Afbeelding van scherm
Van links naar rechts betekenen deze: leuk, geweldig, grappig, verbluft, verdrietig en boos. Klik op het pictogram dat het best past bij uw reactie op het betreffende bericht. 

Reageren op berichten
U kunt op updates van anderen reageren met geschreven tekst. Dat is iets bewerkelijker dan alleen 'Leuk vinden', maar is wel een persoonlijke reactie.

 • Klik daarvoor onder het betreffende bericht in het vak met de tekst 'Schrijf een opmerking'. Ziet u dit niet staan, klik dan eerst op Opmerking plaatsen.
 • Schrijf de reactie en druk op de Enter-toets om de reactie te plaatsen.

De vrienden van de persoon waar u een reactie bij plaatst zien uw reactie dan ook. Wordt er door meer mensen op het bericht gereageerd, dan krijgt u daar een melding van. In de blauwe balk boven in beeld ziet u bij het pictogram van de wereldbol een cijfer verschijnen. Klik daarop en u kunt direct naar het desbetreffende bericht om de andere reacties te bekijken.

Berichten van anderen kunt u delen met uw Facebookvrienden. Het bericht dat u deelt kan alleen bestaan uit tekst, maar het kan bijvoorbeeld ook een foto, video of een link bevatten.

 • Klik op de link Delen die u onder het bericht ziet staat.
 • Er verschijnen vier opties:
  • Klik op Nu delen (Vrienden) als u het bericht alleen wilt delen met uw vrienden, maar het bericht niet wilt bewerken.
  • Klik op Delen als u eigen commentaar wilt toevoegen. Dit doet u door op Zeg hier iets over te klikken en uw commentaar te typen. Let op: naast 'Annuleren' kunt u aangeven wie het gedeelde bericht mag zien.
  • Klik op Verzenden als chatbericht als u het bericht wilt delen via een privébericht. Dan deelt u het bericht privé met één persoon.
  • Klik op Delen op de tijdlijn van een vriend als u wilt dat het bericht bij een Facebookvriend op de tijdlijn staat en zijn of haar vrienden het bericht ook kunnen zien.
 • Klik eventueel op Plaatsen.

Het is leuk om op de hoogte te blijven van uw vrienden, maar soms komt wel heel vaak hetzelfde bericht naar boven. U kunt geplaatste berichten van uw vrienden niet verwijderen uit uw nieuwsoverzicht, maar wel verbergen. Zo ziet u het bericht niet steeds verschijnen als het een populair bericht is waar u niet in geïnteresseerd bent.

 • Rechtsboven het bericht staat een pijltje naar beneden of drie liggende puntjes. Klik daarop.
 • Klik daarna op Bericht verbergen.

U ziet de melding 'Je krijgt dit bericht niet te zien in je nieuwsoverzicht'. Wilt u het bericht weer zichtbaar maken klik dan op Ongedaan maken.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.