U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Sociale media Artikel

Berichten op Facebook

Artikel

Op Facebook komen onder andere privéberichten, statusupdates en emoticons voorbij. Wat voor soort berichten en reacties zijn er allemaal?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,9 / 5 (7 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 28 mei 2024

Soorten berichten op Facebook

Berichten maken Facebook leuk. U ziet wat Facebookvrienden meemaken en kunt daarop reageren. Of plaats zelf een bericht over iets wat u bezighoudt. Maar Facebook kent zoveel verschillende berichten, dat het wat onoverzichtelijk kan worden. In dit artikel leggen we uit welke berichten er zijn en waar u ze terug vindt.

Facebook is er via de website voor de computer en via een app voor tablet en smartphone. In dit artikel gaan we uit van de website van Facebook.

Eigen statusupdate maken of bewerken

Statusupdates die u plaatst, verschijnen in het nieuwsoverzicht van uw Facebookvrienden, tussen de berichten van anderen. Ook op uw tijdlijn vindt u deze berichten terug. Handig om iets terug te zoeken of om te zien wat voor reacties er bij zijn geplaatst.

Een bericht op uw tijdlijn plaatst u op de startpagina. Staat er een typfout in het bericht of wilt u er informatie aan toevoegen of uit verwijderen? Dat kan als volgt:

 • Ga naar de tijdlijn. Klik hiervoor rechtsboven in beeld op uw profielfoto en klik op uw naam. Hebt u nog geen profielfoto? Klik dan rechtsboven op het pictogram van een poppetje.
 • Scrol naar het bericht en klik rechtsboven het bericht op de drie puntjes.
 • Er verschijnt een uitklapmenu. Klik op Bericht bewerken.
 • Uw bericht staat nu weer in een vak waarin u kunt typen. Pas het bericht aan.
 • Klik op Opslaan.

Onder uw naam staat nu bij het bericht vermeld dat het bewerkt is. Uw wijzigingen zijn zichtbaar voor iedereen die het bericht kan zien.

Statusupdates van anderen

De foto's, mededelingen, video's, links en andere berichten die uw Facebookvrienden plaatsen, komen voorbij in het nieuwsoverzicht. Dit overzicht ziet er voor elke gebruiker anders uit. Scrol door de berichten om op de hoogte te blijven. Ga naar het nieuwsoverzicht via het pictogram van een huisje in het menu bovenin beeld. Op het Facebooklogo klikken werkt ook.

fb startpagina

Staan er berichten in het nieuwsoverzicht die u liever niet ziet, zoals nepnieuws, een irritante reclame of deelt iemand nare beelden? Deze informatie kunt u niet verwijderen, maar wel verbergen.

Reacties op Facebook

Ziet u een leuk bericht in het nieuwsoverzicht voorbijkomen? Klik dan onder de mededeling op Leuk. Degene die het bericht plaatste kan zien dat u het waardeert. Er zijn ook meer opties beschikbaar. Wijs hiervoor met de muisaanwijzer de optie 'Leuk' aan en een rij pictogrammen verschijnt:

 Reacties op Facebook
Van links naar rechts betekenen deze: leuk, geweldig, medeleven, grappig, verbluft, verdrietig en boos. Klik op het pictogram dat het best past bij uw reactie op het betreffende bericht. 

Reageren met tekst

U kunt ook op updates van anderen reageren met geschreven tekst. Dat is iets bewerkelijker dan alleen een like like Engelse term voor iets 'leuk vinden', afkomstig van Facebook. 'Like' is een algemene term op sociale netwerken, al kan de benaming wel afwijken. In het Nederlands wordt dit woord tegenwoordig als werkwoord gebruikt, zie liken. uitdelen, maar is wel persoonlijker.

 • Klik onder het betreffende bericht in het vak met de tekst 'Schrijf een opmerking'. Ziet u dit niet staan, klik dan eerst op Opmerking plaatsen.
 • Schrijf de reactie en druk op de Enter-toets om de reactie te plaatsen.

Iedereen die het oorspronkelijk bericht kan zien, ziet ook uw reactie. Komen er meer reacties op het bericht nadat u hebt gereageerd, dan krijgt u hiervan melding. Dit kan vervelend zijn, in dat geval kunt u de meldingen uitzetten.

Meldingen terugvinden op Facebook

Heeft iemand gereageerd op een van uw statusupdates, dan krijgt u daar melding van. Bekijk de melding van een like of reactie via het pictogram van een bel, rechtsboven in het menu. In het uitklapvenster staan de laatste meldingen. Hier staan ook meldingen tussen van evenementen, verjaardagen van Facebookvrienden of van berichten die in groepen zijn geplaatst.

Meldingen op Facboek website

Bericht van anderen delen

Berichten van anderen kunt u delen zodat uw Facebookvrienden het ook kunnen zien. Het bericht dat u deelt kan alleen bestaan uit tekst, maar het kan bijvoorbeeld ook een foto, video of een link bevatten.

 • Klik onder een leuk bericht op Delen.
 • Er verschijnen verschillende opties:
  • Klik op Nu delen (Vrienden) als u het bericht alleen wilt delen met uw vrienden, maar het bericht niet wilt bewerken.
  • Klik op Delen in overzicht als u eigen commentaar wilt toevoegen. Typ een bericht en klik op Plaatsen.
  • Ook kunt u het bericht delen in 'Je verhaal' als u het bericht tijdelijk wilt delen met alleen uw vrienden. Het komt dan in uw verhaal te staan en is 24 uur lang te zien.
  • Of kies voor 'Versturen via Messenger' als u het bericht wilt delen in een privégesprek. Dan deelt u het bericht privé met één persoon.
 • Klik eventueel op Plaatsen.

Iemand taggen op Facebook

U kunt een bericht of foto plaatsen en daarin een verwijzing opnemen naar iemand anders. Dit heet 'taggen taggen Engelse term voor 'markeren'. Term om aan te geven dat een kenmerk aan een bestand wordt toegevoegd. De exacte betekenis hangt van de context af. In het algemeen betekent het zoiets als het toevoegen van extra gegevens, sleutelwoorden of informatie aan bestaande gegevens. Zo betekent taggen op Facebook bijvoorbeeld dat iemand op een foto aangeeft wie erop staan. De persoon in kwestie krijgt dan de melding dat hij/zij is 'getagt' op een bepaalde foto. '. Maak zo bijvoorbeeld bij een groepsfoto duidelijk wie wie is. Maar let op: Het bericht of de foto verschijnt dan niet alleen op uw eigen tijdlijn, maar ook op de tijdlijn van degene die getagd is. Niet iedereen stelt dit op prijs. Taggen kan overigens alleen met Facebookvrienden. Zo kunt u iemand taggen:

 • Klik in het vak met de tekst 'Wat ben je aan het doen?'.
 • Taggen kan op meerdere manieren:
  • In een tekstbericht: Typ een mededeling. Typ om iemand te taggen een apenstaartje en zijn/haar naam (zonder spatie ertussen). De naam van de Facebookvriend verschijnt in beeld. Klik hierop. Nu staat zijn of haar naam in uw bericht. Die naam wordt een linkje naar het profiel van uw vriend. Herhaal dit om meerdere tags toe te voegen.
  • Boven het bericht: Typ een bericht en klik vervolgens op het pictogram van de drie puntjes > Mensen taggen. Typ de naam van de persoon en klik op de naam. Klik op Klaar. Boven uw bericht komt nu te staan met wie u toen was.
  • In een foto: Klik op het groene pictogram Foto/video fb foto/video delen. Kies de foto die u wilt delen en klik op Openen. De foto verschijnt in het venster 'Bericht maken'. Beweeg met de muisaanwijzer over de foto en klik op Bewerken. Klik op Foto taggen. Klik in de foto op de plek van een persoon die u wilt taggen. Er verschijnt een blokje. Typ de eerste letters van een naam en klik in de suggesties op de juiste naam. Doe dit eventueel voor meerdere personen en klik op Opslaan. Maak het bericht af.

Klik op Plaatsen als het bericht met de tag(s) klaar is.

Privé berichten terugvinden in Messenger

Heeft iemand u een privébericht gestuurd via Facebook Messenger, dan verschijnt een chatvenster in beeld zoals op de afbeelding hieronder. Alles wat u hier schrijft blijft tussen u en uw Facebookvriend. Sluit het venster gerust. U kunt alle gesprekken terug vinden onder het pictogram van een tekstballon in het menu Facebook messenger op site.

Chatvenster in Facebook (Messenger)

Het is ook mogelijk om informatie terugzoeken in een privégesprek. Handig als iemand daar bijvoorbeeld een website of adres heeft doorgegeven.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven