Menu Zoek

Facebook: een introductie

Facebook is met meer dan een miljard leden wereldwijd ontzettend populair. U gebruikt dit sociale netwerk om in contact te komen en blijven met bekenden, maar ook om mensen op te sporen en spelletjes te spelen. U kunt er een eigen pagina aanmaken met allerlei informatie, zoals foto’s en berichtjes.
In dit eerste deel van het tweeluik over Facebook leest u over de achtergrond van het netwerk en waarom het zo populair is. In het artikel 'Facebook: account maken en vrienden vinden' leest u hoe u zelf een eigen pagina aanmaakt op Facebook.
Facebook is een sociaal netwerk waar u informatie over uzelf op kwijt kunt, zoals hobby's, interesses en vakantiefoto's. U zoekt bekenden op en nodigt ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gezet. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden. U moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen en als u mensen uitnodigt moeten zij uw invitatie accepteren.

Facebook is de naam van de dienst. U kunt Facebook online gebruiken op uw computer, via internet. Maar er zijn ook apps voor op de tablet en smartphone. Ook daar gebruikt u de internetverbinding. De apps werken anders dan de site, al komt het op hetzelfde neer: contact houden met bekenden.

Alle toegevoegde personen komen in de contactenlijst te staan. Hierdoor ontstaat er een sneeuwbaleffect, omdat u ook de gelegenheid hebt om vrienden van vrienden uit te nodigen. Zo hebt u al snel een hele lijst vrienden!

Communiceer met de contactpersonen door berichten te verzenden of te chatten. Leuk is de mogelijkheid om een statusupdate te plaatsen. U typt simpelweg een tekst over iets wat u op dit moment bezighoudt, waar vervolgens iedereen op kan reageren.

In 2004 is Facebook opgericht door de Amerikaan Mark Zuckerberg. Op negentienjarige leeftijd lanceerde de toenmalige Harvard-student samen met drie klasgenoten de sociale netwerksite. Facebook (letterlijk 'smoelenboek') was bedoeld voor zijn mede-studenten van Harvard College, om zichzelf te kunnen presenteren en contact met elkaar te onderhouden. Over de oprichting is in 2010 een film verschenen onder de naam The Social Network .
Facebook heeft Zuckerberg tot één van de rijkste personen op aarde gemaakt. Zijn vermogen wordt geschat op maar liefst 17,5 miljard dollar. Het geld wordt vooral verdiend met advertentie-inkomsten. Mark Zuckerberg heeft momenteel meer dan 3.000 mensen in dienst die werkzaam zijn in kantoren uit acht verschillende landen. Op het succes van Facebook lijkt dan ook geen enkele rem te zitten. Inmiddels hebben meer dan een miljard personen, organisaties en bedrijven een Facebook-pagina.
Met zo veel gebruikers is de kans aanwezig dat al enkele of veel van uw bekenden op Facebook aanwezig zijn. Vooral jonge mensen zijn er actief, maar ook vijftigplussers gebruiken het in toenemende mate. Het is natuurlijk ook leuk om het wel en wee van uw (klein)kinderen via deze weg bij te houden.
Ook veel beroemdheden zitten op Facebook, zoals artiesten en filmsterren. Maar ook tv-programma's. Zo heeft Jan Smit bijvoorbeeld een account en bestaat er een pagina voor de Wereld Draait Door. Omdat het in de Verenigde Staten de populairste sociale netwerksite is, vindt u er ook veel Hollywood-sterren, bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio en Morgan Freeman.

U kunt Facebook op verschillende manieren gebruiken:

  • Anderen laten weten hoe het met u gaat.
  • Kijken hoe het met anderen gaat.
  • Oude bekenden opsporen.
  • Spelletjes met andere bezoekers spelen, zoals schaken, Monopoly en het populaire Farmville (de spelletjes zijn meestal wel Engelstalig).

Dankzij Facebook onderhoudt u gemakkelijk contact met vrienden en familie en spoort u oude bekenden van vroeger op. U ziet wat voor werk ze tegenwoordig doen en waar ze wonen, en misschien zijn er foto's. Het is erg simpel om contact te leggen. U reageert bijvoorbeeld op een foto of u verzendt een persoonlijk berichtje.

De afgelopen jaren raakte Facebook enkele keren in opspraak, omdat het de privacy van de gebruikers niet voldoende zou beschermen. De werknemers van de profielenwebsite maakten in het verleden de fout door zonder toestemming persoonlijke informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit heeft ertoe geleid dat enkele bekende personen uit Amerika hun account opzegden. Gelukkig is het privacybeleid inmiddels verbeterd, waardoor u nauwkeurig bepaalt welke gegevens er zichtbaar zijn voor uw vrienden en andere bezoekers van Facebook.

Wanneer u Facebook gebruikt, gaat u met de gebruikersvoorwaarden akkoord. Lees hier de gebruikersvoorwaarden en beleidsregels van Facebook.

In het artikel 'Facebook: privacy en veiligheid' geven we een aantal tips voor een veilig gebruik van Facebook.

Als u een digitale vriendschap wilt afsluiten met bekenden via Facebook, dan moet u een account aanmaken. Daarna kunt u een eigen pagina op Facebook creëren. U mag helemaal zelf bepalen welke informatie u met anderen deelt. U bezoekt de website waar u alle gevraagde gegevens invult. Vervolgens gaat u op zoek naar vrienden, kennissen en familie.
U hebt in dit artikel gelezen wat Facebook nu eigenlijk is en waarvoor u het kunt gebruiken. In het artikel 'Facebook: account maken en vrienden vinden' gaan we nader in op de mogelijkheden van deze profielenwebsite. U leest dan stap voor stap hoe u een profiel aanmaakt en vrienden opspoort.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.