Zoeken
Menu Zoek

Facebook: een introductie

Facebook is met meer dan een miljard leden wereldwijd ontzettend populair. U gebruikt dit sociale netwerk om in contact te komen en blijven met bekenden, maar ook om mensen op te sporen en spelletjes te spelen. U kunt er een eigen pagina aanmaken met allerlei informatie, zoals foto’s en berichtjes. 
In dit eerste deel van het tweeluik over Facebook leest u over de achtergrond van het netwerk en waarom het zo populair is. In het artikel  Facebook: account maken en vrienden vinden  leest u hoe u zelf een eigen pagina aanmaakt op Facebook.
Facebook  is een sociaal netwerk  waar u informatie over uzelf op kwijt kunt, zoals hobby's, interesses en vakantiefoto's. U zoekt bekenden op en nodigt ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gezet. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden, u moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen en als u mensen uitnodigt moeten zij uw invitatie accepteren.

Facebook is de naam van de dienst. U kunt Facebook online gebruiken op uw computer, via internet. Maar er zijn ook apps gemaakt voor op tablets en smartphone. Ook daar gebruikt u de internetverbinding. De apps werken anders dan de site, al komt het op hetzelfde neer: contact houden met bekenden.

Alle toegevoegde personen komen in uw contactenlijst te staan. Hierdoor ontstaat er een sneeuwbaleffect, omdat u ook de gelegenheid hebt om vrienden van vrienden uit te nodigen. U hebt al snel een hele lijst vrienden!
U communiceert met uw contactpersonen door berichtjes te verzenden of te chatten . Leuk is de mogelijkheid om een statusupdate te plaatsen. U typt simpelweg een tekst over iets wat u op dit moment bezighoudt, waar vervolgens iedereen op kan reageren.
In 2004 is Facebook opgericht door de Amerikaan Mark Zuckerberg. Op negentienjarige leeftijd lanceerde de toenmalige Harvard-student samen met drie klasgenoten de sociale netwerksite. Facebook (letterlijk 'smoelenboek') was bedoeld voor zijn mede-studenten van Harvard College, om zichzelf te kunnen presenteren en contact met elkaar te onderhouden. Over de oprichting is in 2010 een film verschenen onder de naam The Social Network .
Facebook heeft Zuckerberg tot één van de rijkste personen op aarde gemaakt. Zijn vermogen wordt geschat op maar liefst 17,5 miljard dollar. Het geld wordt vooral verdiend met advertentie-inkomsten. Mark Zuckerberg heeft momenteel meer dan 3.000 mensen in dienst die werkzaam zijn in kantoren uit acht verschillende landen. Op het succes van Facebook lijkt dan ook geen enkele rem te zitten. Inmiddels hebben meer dan een miljard personen, organisaties en bedrijven een Facebook-pagina.
Met zo veel gebruikers is de kans aanwezig dat al enkele of veel van uw bekenden op Facebook aanwezig zijn. Vooral jonge mensen zijn er actief, maar ook vijftigplussers gebruiken het in toenemende mate. Het is natuurlijk ook leuk om het wel en wee van uw (klein)kinderen via deze weg bij te houden.
Ook veel beroemdheden zitten op Facebook, zoals artiesten en filmsterren. Maar ook tv-programma's. Zo heeft  Jan Smit  bijvoorbeeld een account en bestaat er een pagina voor  de Wereld Draait Door . Omdat het in de Verenigde Staten de populairste sociale netwerksite is, vindt u er ook veel Hollywood-sterren, bijvoorbeeld  Leonardo DiCaprio en Meryl Streep .

U kunt Facebook op verschillende manieren gebruiken:

  • Anderen laten weten hoe het met u gaat.
  • Kijken hoe het met anderen gaat.
  • Oude bekenden opsporen. 
  • Spelletjes met andere bezoekers spelen, zoals schaken, Monopoly en het populaire Farmville (de spelletjes zijn meestal wel Engelstalig).

Dankzij Facebook onderhoudt u gemakkelijk contact met vrienden en familie en spoort u oude bekenden van vroeger op. U ziet wat voor werk ze tegenwoordig doen en waar ze wonen, en misschien zijn er foto's. Het is erg simpel om contact te leggen. U reageert bijvoorbeeld op een foto of u verzendt een persoonlijk berichtje.

De afgelopen jaren raakte Facebook enkele keren in opspraak, omdat het de privacy van de gebruikers niet voldoende zou beschermen. De werknemers van de profielenwebsite maakten in het verleden de fout door zonder toestemming persoonlijke informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit heeft ertoe geleid dat enkele bekende personen uit Amerika hun account opzegden. Gelukkig is het privacybeleid inmiddels verbeterd, waardoor u nauwkeurig bepaalt welke gegevens er zichtbaar zijn voor uw vrienden en andere bezoekers van Facebook.

Wanneer u Facebook gebruikt, gaat u met de gebruikersvoorwaarden akkoord. Lees hier de gebruikersvoorwaarden en beleidsregels van Facebook

In 'Facebook: privacy en veiligheid' geven we een aantal tips voor een veilig gebruik van Facebook.

Als u een digitale vriendschap wilt afsluiten met bekenden via Facebook, dan moet u een account aanmaken. Daarna kunt u een eigen pagina op Facebook creëren. U mag helemaal zelf bepalen welke informatie u met anderen deelt. U bezoekt de website www.facebook.com waar u alle gevraagde gegevens invult. Vervolgens gaat u op zoek naar vrienden, kennissen en familie.
U hebt in dit artikel gelezen wat Facebook nu eigenlijk is en waarvoor u het kunt gebruiken. In ' Facebook: account maken en vrienden vinden ' gaan we nader in op de mogelijkheden van deze profielenwebsite. U leest dan stap voor stap hoe u een profiel aanmaakt en vrienden opspoort.
Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 13 augustus 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 13 januari 2012 16:56: Ook ik ben door mijn kleindochter op fasebook gezet. Hoe en wat mocht ik zelf uitzoeken. Ik ben wel verwonderd hoe snel er reacties kwamen. En contacten heb ik nu met familieleden in Australie en Spanje. Heel leuk, en met de artikelen van Seniorweb hoop ik het nog eens helemaal door te hebben. Ik zie er naar uit. Loe agm.dekkers@quicknet.nl
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 12 januari 2012 19:05: de uitleg van face book geeft mij dus nog meer redenen om niet mee te doen met deze flauwe kul. Nu weer advertenties erbij, waar ik normaal ook niet op zit te wachten. Ik wijs dan ook alle aanbiedingen om mee te doen met kracht van de hand. ook een seniorweb lid
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 12 januari 2012 19:04: de uitleg van face book geeft mij dus nog meer redenen om niet mee te doen met deze flauwe kul. Nu weer advertenties erbij, waar ik normaal ook niet op zit te wachten. Ik wijs dan ook alle aanbiedingen om mee te doen met kracht van de hand. ook een seniorweb lid
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 9 november 2011 12:34: Nu ik facebook ondekt heb en dat was op mijn verjaardag kreeg ik van alle kanten felicitatie`s o.a. van neven en nichten enook alweer van hun kinderen die ik ander nooit meer hoor of zie en dat is heel leuk.door seniorlid
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 31 oktober 2011 22:43: Als ik van Facebook een bericht krijg mijn bloedeigen zus vriend van mij wil worden dan lach ik me een rotje. Wat een dom gedoe. Ik ben het met schrijvers eens dat het het spekken is van de portemonnaie van een ander.
avatar
FredV op zaterdag 29 oktober 2011 15:09: Het artikel is duidelijk geschreven en of je daar belangstelling voor hebt of niet ligt niet aan Seniorweb. Ik vind het heel goed dat er een uitleg van gegeven wordt en aan U de keus er mee door te gaan. Een prima artikel. Voor mij zijn een hele boel vragen reeds beantwoordt en ik kijk uit naar deel 2. Fred Vente
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 28 oktober 2011 20:42: Een duidelijk artikel wat Facebook is maar ik blijf nog toch wantrouwig tegenover staan.
avatar
33Maarten53 op vrijdag 28 oktober 2011 16:56: Heeft me nooit geïnteresseerd. Hierdoor is enige belangstelling gewekt. Sta er niet meer zo achterdochtig tegenover.
avatar
Herman1943 op donderdag 27 oktober 2011 15:11: Geachte lezers, Facebook en Twitter zijn slechts uitvindels van 'handige personen' om hun zakken te vullen door in te spelen op de gevoelens van ons pc gebruikers. Drie of vier jaar geleden wilde ik me bij Facebook uitschrijven. Geloof me mijn gebruikersnaam en paswoord waren correct,echter, het uitschrijven lukte niet. Na vele pogingen en tijd gaf ik op. Juist zo wil FARCEBOOK zulks.Mensen binden en gebruiken om adverteerders aan te bieden als 'waar'. Twitter heb ik nooit een kans gegeven. Mag ik de redaktie van Seniorweb vragen mij tips te geven hoe ik uit de FILES van Facebook kan verdwijnen? Nee dan vind ik dat het web meer te bieden heeft dan Farce book en Twitter. Bijvoorbeeld hoe houdt indringers buiten etc etc etc! Met dank en groet. Herman Roeffen hsh.roeffen@tele2.nl
avatar
Herman1943 op donderdag 27 oktober 2011 15:10: Geachte lezers, Facebook en Twitter zijn slechts uitvindels van 'handige personen' om hun zakken te vullen door in te spelen op de gevoelens van ons pc gebruikers. Drie of vier jaar geleden wilde ik me bij Facebook uitschrijven. Geloof me mijn gebruikersnaam en paswoord waren correct,echter, het uitschrijven lukte niet. Na vele pogingen en tijd gaf ik op. Juist zo wil FARCEBOOK zulks.Mensen binden en gebruiken om adverteerders aan te bieden als 'waar'. Twitter heb ik nooit een kans gegeven. Mag ik de redaktie van Seniorweb vragen mij tips te geven hoe ik uit de FILES van Facebook kan verdwijnen? Nee dan vind ik dat het web meer te bieden heeft dan Farce book en Twitter. Bijvoorbeeld hoe houdt indringers buiten etc etc etc! Met dank en groet. Herman Roeffen hsh.roeffen@tele2.nl
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 14 september 2011 10:19: Is er iets veranderd op facebook???
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 31 juli 2011 15:14: ik ben op facebook geweest. Kan nog steeds geen voordelen vinden. Vrienden maak je niet door facebook. Je bent al 15 pagina's verder en elke keer komt weer het zelfde naar voren. je vrienden hebben dit of dat niet geupload. Jammer, een beetje meer realistisch mag senior web best zijn.
avatar
Annerie op vrijdag 22 juli 2011 17:19: Is er onder de leden iemand die mij kan helpen om aan facebook deel te kunnen nemen? p.riem@chello.nl
avatar
sakewestra op donderdag 30 juni 2011 20:01: Uitstekend duidelijke informatie graag vervolg
avatar
edan5734 op maandag 14 maart 2011 12:55: ok
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 25 februari 2011 15:46: Prima en nuttig dat uw dit thema flink verder hebt toegelicht. Bedankt daarvoor, Ton Schlüter.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 25 februari 2011 15:46: Prima en nuttig dat uw dit thema flink verder hebt oegelicht. Bedankt daarvoor, Ton Schlüter.
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 27 december 2010 17:51: Ik zit al een tijd op Facebook, en heb leuk contact met mijn kleinkind in Italie, zij heeft op facebook leuke foto,s staan die ze maakt , al kun je geen italiaans, soms vertaal ik kleine zinnetjes via "vertaal nu" van Google. Als je bang bent van inbreuk of dergelijke, dan moet je ook maar niet gaan internetten !!!
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 25 november 2010 22:56: Ik sta al op Facebook maar wil mijn naam enz verwijderen. Hoe moet dat want het is me tot op dit moment niet gelukt. Wie kan helpen?
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 11 november 2010 12:27: ik wil ook opfaceboek maar het is zo moeilijk ? voor ouderen,seniorenweb is beter voor ons oudjes
avatar
p5 op dinsdag 9 november 2010 14:15: Dit soort van ontwikkelingen staat mij erg tegen. Er zitten terdege veel nadelen aan verbonden vooral op gebied van de privacy. Zelfs denk ik in de richting van een vorm van dictatuur. Zie wat er al plaats vindt op gebied van het betalingsverkeer,je kunt geen kant meer op. Zie wat er al met het openbaar vervoer aan de hand is,weinig keus meer en kansen op fouten zeer groot. Het oplossen van deze fouten is zeer omslachtig. We willen bureaucratie tegen gaan maar er ontstaat steeds meer.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 5 november 2010 10:25: Ik vind het volledige onzin om je privacy bloot te leggen voor de hele wereld en heel veel naieve mensen stappen er dagelijks nog in zonder te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn in de toekomst. Met de computer is het al helemaal niet moeilijk je contacten te onderhouden met wie dan ook en veiliger.Een paar slimme studenten vinden iets uit en de hele wereld begint hun zakken te vullen.Ik hou me maar bij een prive mailtje naar mijn echte vrienden zonder poespas, maar ieder zijn meug.Groetjes Aad Visser
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 31 oktober 2010 14:08: ik ben ook net lid geworden van facebook ,was al lid van hyves maar vind facebook toch wel heel anders ,dus is het wel erg wennen ,ben nog wel zoekende dus is dit een fijne uitleg op seniorenweb dank je wel.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 29 oktober 2010 14:55: Facebook lijkt mij volkomen overbodig. Mijn kennissen/familie-kring is al groot genoeg. Henk
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 28 oktober 2010 14:27: Prima artikel lijkt mij. Ik zie uit naar deel 2.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 28 oktober 2010 11:28: Door mijn kleinkinderen in Canada heb ik "Facebook" leren kennen. Intussen is hun opa in het Facebook van hen een persoonlijke vriend geworden. Erg leuk, want openhartig vertellen zij in het facebook hun "in en outs".
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 28 oktober 2010 11:28: Door mijn kleinkinderen in Canada heb ik "Facebook" leren kennen. Intussen is hun opa in het Facebook van hen een persoonlijke vriend geworden. Erg leuk, want openhartig vertellen zij in het facebook hun "in en outs".
avatar
ja4639 op dinsdag 26 oktober 2010 18:39: Door Facebook ben ik in contact gekomen met mijn neven in Australie, Mijn broer woont er al meer dan 40 jaar. Een seniorweb lid.
avatar
ja4639 op dinsdag 26 oktober 2010 18:37: Door Facebook ben ik in contact gekomen met mijn neven in Australie, Mijn broer woont er al meer dan 40 jaar. Een seniorweb lid.
avatar
Samijn op maandag 25 oktober 2010 22:53: jA, HET IS HELEMAAL IN. iK WILDE DAN OOK GRAAG MEE DOEN EN BEN DAN OOK DOOR MIJN KINDEREN EN HUN VRIENDJES AANGENOMEN, MAAR NU. HIER STOPT MIJN KENNIS.EEN PROFIEL HEB IK DUS. WAAR ZET EN HOE GAAT MIJN VERHAAL? DAT IS ME NOG NIET DUIDELIJK.
avatar
wimpunter op maandag 25 oktober 2010 20:31: ik word alleen maar nieuwsgierig gemaakt. Ik weet niet of ik me aan ga melden
avatar
Markus op maandag 25 oktober 2010 18:34: Face book hoeft voor mij niet, om misbruik te voor komen. En voor hyves zijn we op ons werk al gewaarschuwd. Is er al misbruik van gemaakt op ons werk, vandaar.
avatar
Markus op maandag 25 oktober 2010 18:34: Face book hoeft voor mij niet, om misbruik te voor komen. En voor hyves zijn we op ons werk al gewaarschuwd. Is er al misbruik van gemaakt op ons werk, vandaar.
avatar
Markus op maandag 25 oktober 2010 18:33: Face book hoeft voor mij niet, om misbruik te voor komen. En voor hyves zijn we op ons werk al gewaarschuwd. Is er al misbruik van gemaakt op ons werk, vandaar.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.