Facebook: een introductie

Facebook is een sociaal platform met veel mogelijkheden. Deel er wat u bezig houdt, maak er nieuwe vrienden en houd contact met bekenden van over de wereld.
Niveau:
Waardering:
3,9 (879 stemmen)
Wat is Facebook?
Facebook is met bijna drie miljard leden wereldwijd ontzettend populair. U gebruikt dit sociale netwerk om in contact te komen en blijven met bekenden, maar ook om mensen op te sporen en spelletjes te spelen. U kunt er een eigen pagina aanmaken met allerlei informatie, zoals foto’s en berichtjes.
In dit artikel vertellen we over de achtergrond van het platform en waarom het zo populair is. Lees in het artikel 'Facebook: account aanmaken en vrienden vinden' hoe u zelf een account kunt starten.
Digitale vriendschap
Facebook is een
sociaal netwerk waar u informatie over uzelf op kwijt kunt, zoals hobby's, interesses en vakantiefoto's. Zoek bekenden op en nodig ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gedeeld. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden. U moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen en als u mensen uitnodigt moeten zij uw uitnodiging accepteren.
Site en apps
Facebook is de naam van de dienst. Gebruik het op uw computer via internet, of via de apps op de tablet en smartphone. Ook daar gebruikt u de internetverbinding. De apps werken anders dan de site, al komt het op hetzelfde neer: contact houden met bekenden.
Sneeuwbaleffect
Alle toegevoegde personen komen in de contactenlijst te staan. Hierdoor ontstaat er een sneeuwbaleffect, omdat u ook de gelegenheid hebt om vrienden van vrienden uit te nodigen. Zo hebt u al snel een hele lijst vrienden!
Communiceer met de contactpersonen door berichten te verzenden of te chatten. Leuk is de mogelijkheid om een statusupdate te plaatsen. U typt simpelweg een tekst over iets wat u op dit moment bezighoudt, waar vervolgens iedereen op kan reageren.
Jong en oud
Met zo veel gebruikers is de kans aanwezig dat uw bekenden op het platform aanwezig zijn. Mensen van alle leeftijden zijn aanwezig op het netwerk. Dus zowel jongeren als vijftigplussers. Het is natuurlijk ook leuk om het wel en wee van uw (klein)kinderen via deze weg bij te houden.
Een film over Facebook
De Amerikaan Mark Zuckerberg startte Facebook (letterlijk 'smoelenboek') in 2004. Op negentienjarige leeftijd lanceerde de toenmalige Harvard-student samen met drie klasgenoten de sociale netwerksite. Het was bedoeld voor zijn mede-studenten van Harvard College, om zichzelf te kunnen presenteren en contact met elkaar te onderhouden. Over de oprichting is in 2010 een film verschenen onder de naam The Social Network .
Het succes en de keerzijde
Het heeft Zuckerberg tot één van de rijkste personen op aarde gemaakt. Op Facebook wordt vooral verdiend met advertentie-inkomsten. Maar om die advertenties te kunnen verkopen, verzamelt het bedrijf veel informatie over gebruikers. Het platform kwam in opspraak toen duidelijk werd hoeveel informatie het bedrijf eigenlijk verzamelt. Er was duidelijk sprake van privacyschending. Lees hier over in het artikel '
Facebook en privacy'.
Waarom is Facebook leuk?
U kunt het platform op verschillende manieren gebruiken:
- Anderen laten weten hoe het met u gaat.
- Kijken hoe het met anderen gaat.
- Oude bekenden opsporen.
- Spelletjes met andere bezoekers spelen, zoals schaken, Monopoly en het populaire Farmville (de spelletjes zijn meestal wel Engelstalig).
Via het sociale medium onderhoudt u gemakkelijk contact met vrienden en familie en spoort u bekenden van vroeger op. Contact leggen is simpel. U reageert bijvoorbeeld op een foto of u verzendt een persoonlijk berichtje.
Ook op Facebook
Als u een digitale vriendschap wilt afsluiten met bekenden via Facebook, dan moet u een account aanmaken. Daarna kunt u een eigen pagina op het platform creëren. U mag helemaal zelf bepalen welke informatie u met anderen deelt. U bezoekt de website waar u alle gevraagde gegevens invult. Vervolgens gaat u op zoek naar vrienden, kennissen en familie. In het artikel 'Facebook: account maken en vrienden vinden' gaan we nader in op de mogelijkheden van deze profielenwebsite. U leest dan stap voor stap hoe u een profiel aanmaakt en vrienden opspoort.
Meer over dit onderwerp
Computerhulp nodig?
Hebt u een vraag naar aanleiding van dit artikel? SeniorWeb-leden kunnen hun vraag stellen aan de vrijwilligers van PCHulp. Nog geen lid, maar wel hulp nodig? Ontdek dan de voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap.
PCHulp aanvragen Bekijk het lidmaatschap
U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.
Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:
- Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
- Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
- Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
- Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.
De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:
- Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
- Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.