U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Amusement Artikel

Facebook: een introductie

Artikel

Facebook is een sociaal platform. Deel wat u bezighoudt, maak nieuwe vrienden en houd contact met bekenden van over de hele wereld.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,1 / 5 (35 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 28 mei 2024

Wat is Facebook?

Facebook Facebook De betekenis van dit Engelse woord is 'gezichtenboek'. Het is een sociaal netwerk waar contact gelegd en onderhouden kan worden met vrienden en familie. Op dit platform worden berichten, foto's en video's gedeeld. Ook veel bedrijven zijn actief op Facebook om contact te leggen met klanten. is met bijna drie miljard leden wereldwijd ontzettend populair. U gebruikt dit sociale netwerk om in contact te komen en blijven met bekenden, maar ook om mensen op te sporen en spelletjes te spelen. U kunt er een eigen pagina aanmaken met allerlei informatie, zoals foto’s en berichtjes.

Site en apps

Facebook is de naam van de dienst. Gebruik het op uw computer via internet, of via de apps op de tablet en smartphone (Android) en (iOS). De apps werken anders dan de site, al komt het op hetzelfde neer: contact houden met bekenden.

Waarom is Facebook leuk?

U kunt het platform op verschillende manieren gebruiken:

  • Anderen laten weten hoe het met u gaat.
  • Kijken hoe het met anderen gaat.
  • Oude bekenden opsporen. 
  • Spelletjes met andere bezoekers spelen, zoals schaken, Monopoly en het populaire Farmville (de spelletjes zijn meestal wel Engelstalig).

Via het sociale medium onderhoudt u gemakkelijk contact met vrienden en familie en spoort u bekenden van vroeger op. Contact leggen is simpel. U reageert bijvoorbeeld op een foto of u verzendt een persoonlijk berichtje.

Jong en oud

Met zo veel gebruikers is de kans aanwezig dat bekenden van u op het platform aanwezig zijn. Mensen van alle leeftijden zijn lid van het netwerk. Dus zowel jongeren als vijftigplussers. Het is natuurlijk ook leuk om het wel en wee van uw (klein)kinderen via deze weg bij te houden.

Digitale vriendschap

Facebook is een sociaal netwerk   sociaal netwerk Website waarop mensen een persoonlijke pagina kunnen aanmaken en met elkaar in contact komen. Bekende sociale netwerken zijn Facebook, Twitter en LinkedIn. Ook SchoolBank is een sociaal netwerk. Zie ook social media. waar u informatie over uzelf op kwijt kunt, zoals hobby's, interesses en vakantiefoto's. Zoek bekenden op en nodig ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gedeeld. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden. U moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen en als u mensen uitnodigt moeten zij uw uitnodiging accepteren.

Sneeuwbaleffect

Alle toegevoegde personen komen in de contactenlijst te staan. Hierdoor ontstaat er een sneeuwbaleffect, omdat u ook de gelegenheid hebt om vrienden van vrienden uit te nodigen. Zo hebt u al snel een hele lijst vrienden!

Communiceer met de contactpersonen door berichten te verzenden of te chatten . chatten De betekenis van dit Engelse woord is 'babbelen'. Via korte getypte berichtjes real time met elkaar communiceren. Bij chatten verschijnt de door u getypte tekst bijna direct op het scherm van de andere gebruiker, die direct een berichtje terug kan typen. Om te kunnen chatten is een speciaal chatprogramma nodig. Chatten kan op websites, in spelletjes (zoals Wordfeud) maar ook bijvoorbeeld via WhatsApp.
Leuk is de mogelijkheid om een statusupdate te plaatsen. U typt simpelweg een tekst over iets wat u op dit moment bezighoudt, waar vervolgens iedereen op kan reageren.

Een film over Facebook

De Amerikaan Mark Zuckerberg startte Facebook (letterlijk 'smoelenboek') in 2004. Op negentienjarige leeftijd lanceerde de toenmalige Harvard-student samen met drie klasgenoten de sociale netwerksite. Het was bedoeld voor zijn medestudenten van Harvard College, om zichzelf te kunnen presenteren en contact met elkaar te onderhouden. Over de oprichting is in 2010 een film verschenen onder de naam The Social Network.

Het succes en de keerzijde

Het heeft Zuckerberg tot één van de rijkste personen op aarde gemaakt. Op Facebook wordt vooral verdiend met advertentie-inkomsten. Maar om die advertenties te kunnen verkopen, verzamelt het bedrijf veel informatie over zijn gebruikers. Het platform kwam in opspraak toen duidelijk werd hoeveel informatie het bedrijf eigenlijk verzamelt. Er was duidelijk sprake van privacyschending.

Ook op Facebook

Als u een digitale vriendschap wilt afsluiten met bekenden via Facebook, dan moet u een account aanmaken. Daarna kunt u een eigen pagina op het platform creëren. U mag helemaal zelf bepalen welke informatie u met anderen deelt. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven