Menu Zoek

Verdwenen cursor terugvinden op Mac

verdwenen cursor terugvinden op mac

Cursor kwijt op de Mac? Schud met de muis of beweeg snel uw vinger heen-en-weer over het trackpad van een MacBook.

Ook al zijn onze ogen nog prima, toch zoeken we ons soms een ongeluk naar de cursor. Het ding houdt er af en toe van om verstoppertje te spelen. Gelukkig is er een eenvoudige manier om zijn verblijfplaats te achterhalen.

Hebt u een muis? Schud dan met de muis heen-en-weer om de muisaanwijzer op het scherm tijdelijk te vergroten. Gebruikt u een MacBook? Beweeg snel uw vinger(s) heen-en-weer over de touchpad.

Werkt dat niet, dan staat de functie waarschijnlijk uit. Activeer de functie zo (vanaf macOS 13 Ventura):

 • Klik op linksboven in op het Apple-logo > Systeeminstellingen.
 • Klik op Toegankelijkheid > Beeldscherm.
 • Scrol eventueel naar het kopje 'Aanwijzer'.
 • Zet de optie 'Schud muisaanwijzer om deze te vinden' aan door op het schuifje erachter te klikken.
 • Pas met de schuifregelaar achter 'Aanwijzergrootte' eventueel het formaat van de muisaanwijzer aan als u deze altijd iets groter in beeld wilt hebben.
 • De wijziging gaat direct in. Sluit Systeeminstellingen via het rode bolletje linksboven.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.