Menu Zoek

Verdwenen cursor vinden in Windows

cursor terugvinden in windows

Soms valt de cursor op een Windows-pc even weg tegen een witte achtergrond. Vind de muisaanwijzer terug met een druk op de Ctrl-knop.

Iedereen is de cursor weleens kwijt op het scherm. Het is dus niet gek als u dit overkomt, maar het kan wel vervelend zijn. Eindeloos heen en weer bewegen met de muis om de cursor te vinden helpt, maar is geen ideale oplossing. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om de cursor terug te vinden. Druk simpelweg op de Ctrl-toets op het toetsenbord en de computer geeft met een cirkeltje aan waar de aanwijzer is. U moet de functie wel eerst even aanzetten.

Stel zo in dat de cursor extra goed zichtbaar wordt met de Ctrl-toets, wanneer deze onvindbaar is.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op het pictogram 'Instellingen'. Dat is een tandwiel.
 • Klik in Windows 10 op Apparaten enin Windows 11 op Bluetooth en apparaten.
 • Klik op Muis.
 • Klik in Windows 10 bij 'Verwante instellingen' op Extra muisopties. Klik in Windows 11 bij 'Verwante instellingen' op Aanvullende muisinstellingen.
 • Klik bovenin op Opties voor de aanwijzer.
 • Zet een vinkje bij Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk.
 • Klik op Toepassen > Ok.

De instellingen voor de cursor zijn aangepast. Zodra u de Ctrl-toets indrukt, wijst de computer de cursor op het scherm aan. U kunt de instelling gemakkelijk weer wijzigen door het vinkje bij Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk weg te halen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.