Menu Zoek

Het verschil tussen update en upgrade

upgrade

Update en upgrade, de twee termen lijken veel op elkaar en dat zorgt weleens voor verwarring. Tijd voor opheldering.

Wie een vliegreis boekt, krijgt soms de vraag of hij/zij de boeking wil upgraden. Daarmee wordt dan bijvoorbeeld meer beenruimte of comfortabelere stoelen bedoeld. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Dat is bij software niet anders.

Wat u moet onthouden bij het begrip upgrade: het gaat altijd om een nieuwere versie van een product. Fabrikanten maken dit duidelijk door een hoger versienummer te gebruiken. Office 2016 is bijvoorbeeld een ander product dan Office 2013. En Windows 10 is een ander product dan Windows 8.1. Bij betaalde pakketten geldt dat u voor een upgrade moet betalen. Uitzonderingen daargelaten: zoals u waarschijnlijk weet, heeft Microsoft de upgrade naar Windows 10 het eerste jaar gratis gemaakt voor gebruikers van Windows 8.1 en Windows 7.

Geen enkel programma of besturingssysteem is perfect. Daarom is het vaak nodig om tussentijds aanpassingen te doen. Soms zijn de aanpassingen zelfs essentieel, bijvoorbeeld omdat de veiligheid van de computer in het geding is. Fabrikanten maken in dat geval aanvullingen op de bestaande programma's. Die aanvullingen worden verspreid in een update. Letterlijk wordt het systeem dus bijgewerkt. Maar aan de versie van het programma verandert niets, de basis blijft hetzelfde. Als uw Windows 10 wordt bijgewerkt, blijft het gewoon Windows 10.

Wat u moet onthouden bij het begrip update: altijd gaat het om het bijwerken van een bestaand programma. Maar Word 2016 blijft Word 2016. Updates zijn altijd gratis.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.