Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 maart 2023

Video-rondleidingen door Nederlandse musea

video-rondleiding musea(2)

Bekijk via Thuismuseum.nl de hoogtepunten uit de collecties van tientallen musea in Nederland.

Thuismuseum.nl is een site van de groep My Daily Shot of Culture. Dat zijn jonge mensen die zichzelf cultuurvloggers noemen. Ze maken dus video’s die te maken hebben met cultuur. Toen Nederland begin 2020 door corona in lockdown ging, konden ze ook niet meer naar het museum. Dus besloten ze Thuismuseum.nl op te zetten. De site geeft video-rondleidingen door tientallen musea, van het Spoorwegmuseum in Utrecht tot aan De Fundatie in Zwolle.

De video-rondleidingen staan in het gedeelte ‘Rondleidingen’, rechtsboven in het menu van de site. Zoek zo een video op:

 • Ga naar Thuismuseum.nl.
 • Klik rechtsboven op Rondleidingen.
 • Bent u voornamelijk geïnteresseerd in bijvoorbeeld beeldende kunst of architectuur? Klik onder het kopje 'Museumdeur open u' op een van de filters.
 • U ziet alleen de rondleidingen die passen bij de categorie die u hebt gekozen. Klik bij een rondleiding op Ik wil deze rondleiding.
 • Er opent een scherm met de video. Klik op de afspeelknop om de video te zien.

Onder de video staat een beschrijving van het museum, waarbij vaak ook staat of het al te bezoeken is. U vindt er ook een link naar de site van de culturele instelling. Handig als u actuele exposities wilt opzoeken of een ticket bestellen voor een fysiek bezoek. Daar vindt ook andere opties. Zoals een directe link om een kaartje te kopen, of soms om geld te doneren aan het betreffende museum.

Leuk is dat onderaan de pagina drie hoogtepunten uit de rondleiding staan, met een beschrijving erbij. Als u niet zeker weet of het museum u aanspreekt, geeft dit al een goede indruk van wat er allemaal te zien is.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.