Menu Zoek

Vriendenlijst afschermen in Facebook

vriendelijst fb afschermen3 x250 Gebruikt u wel graag Facebook, maar bent u voorzichtig met de dingen die u online deelt? Zorg dan ook dat u uw vriendenlijst afschermt.

Wie een Facebookprofiel aanklikt, kan zien wie zijn/haar vrienden en kennissen zijn. Creëer meer privacy door dit voor uw eigen profiel uit te schakelen.

 • Ga naar facebook.com. Log in als dat nodig is.
 • Klik in het menu bovenin op de knop Accountfb instellingen en vervolgens op uw naam.
 • Klik onder de omslagfoto (de foto over de breedte van de pagina) op het tabblad Vrienden.
 • Klik rechts van 'Vrienden' op Meer, dat is het pictogram van drie puntjes.

  Knop 'Meer'
 • Klik op Privacy bewerken.
 • Klik achter Vriendenlijst op de grijze knop. Afhankelijk van wat er eerder ingesteld is, staat hier Openbaar, Vrienden, Vrienden behalve, Specifieke vrienden, Alleen ik, Aangepast of Beste vrienden.
 • Klik op Alleen ik als u uw vriendenlijst voor iedereen wilt verbergen. Klik op Vrienden als alleen Facebookvrienden de lijst mogen bekijken.

Let wel: vrienden op Facebook bepalen natuurlijk zelf ook of hun vriendenlijst openbaar is. Mocht dat wel het geval zijn, dan is jullie vriendschap op hun profiel wel zichtbaar.

Lees meer over uw privacy op Facebook in het artikel ´Facebook en privacy´ of lees uitleg over hoe u uw persoonlijke informatie kunt beschermen in het artikel ´Facebook privacy en veiligheid´.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.