Menu Zoek

Waarschuwing bij onveilig of gelekt wachtwoord

gelekt wachtwoord x250

Stel in dat u een seintje krijgt als uw wachtwoord gelekt is. En zie welke wachtwoorden veiliger kunnen.

Wie wachtwoorden opslaat in de Sleutelhanger van de iPhone of iPad, krijgt een melding als een wachtwoord uitlekt. Dat kan gebeuren als een bedrijf met een datalek te maken heeft. Inloggegevens van gebruikers komen dan op straat te liggen. Safari vergelijkt die gelekte gegevens met de wachtwoorden in de Sleutelhanger en waarschuwt als er overeenkomsten zijn. Zet de meldingen als volgt aan (iOS 14 of hoger).

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op Wachtwoorden en log in met de methode die u hebt ingesteld (zoals pincode, Touch ID of Face ID).
 • Tik op Beveiligingsadvies.
 • Tik op het schuifje achter ‘Detecteer gehackte wachtwoorden’. Als de schakelaar groen is, staat het aan.

Voortaan krijgt u een bericht als een van uw wachtwoorden circuleert op internet. Verander dan direct het wachtwoord bij de betreffende site of app.

De iPad of iPhone merkt het ook op als een toegangscode onveilig is. Wat een wachtwoord onveilig maakt is onder andere:

 1. Een wachtwoord is te eenvoudig.
 2. U gebruikt hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.
 3. Het wachtwoord wordt door veel mensen gebruikt en is dus makkelijk te raden.

Over wachtwoorden die veiliger kunnen krijgt u geen meldingen. Maar de iPad/iPhone helpt wel ze te verbeteren (iOS 14 of hoger):

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op Wachtwoorden en ontgrendel met de methode die u hebt ingesteld (zoals pincode, Touch ID of Face ID).
 • Tik op Beveiligingsadvies.
 • Is het wachtwoord voor een site of app onveilig, dan wordt dat hier aangegeven. Er staat ook bij waarom het onveilig is.

  Voorbeeld onveilig wachtwoord

 • Tik op een site of app en op Wijzig wachtwoord op website.
 • De betreffende site of app opent. Het verschilt per site hoe het werkt om het wachtwoord te wijzigen. Meestal logt u in en gaat u naar de (account)instellingen.

Voor wie de Sleutelhanger niet gebruikt, is er ook een oplossing. Controleer zelf of een wachtwoord gelekt is. Gebruik daarvoor de website Haveibeenpwnd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.