Menu Zoek

Wat gebeurt er met spraakopdrachten?

tip(14)

Wat gebeurt er eigenlijk met gesproken opdrachten? En luisteren spraakassistenten stiekem altijd mee?

'Oké Google, heb ik vandaag mijn regenjas nodig?' Spraakbesturing wordt steeds gewoner. In plaats van omslachtig een opdracht typen is het veel comfortabeler om er een in te spreken. Een spraakassistent geeft vervolgens antwoord of voert de opdracht uit. Microsoft heeft Cortana, Apple Siri, Google de Google Assistent en Amazon Alexa. Reuze handig. Maar al klinken de assistenten inmiddels als vertrouwde kennissen, nog slechts een handvol mensen gebruikt ze. Zorgen omtrent privacy spelen daarin een rol. Wat gebeurt er eigenlijk met gesproken opdrachten? En luisteren die assistenten stiekem altijd mee?

Op een telefoon of tablet moet de spraakassistent worden opgeroepen. Meestal door de Startknop ingedrukt te houden. Op een iPhone wordt vervolgens Siri actief, op een Android-apparaat wordt de Googles Assistent wakker.

Die bediening met een knop is nog steeds wat omslachtig. Daarom kan de spraakassistent ook worden ingesteld op stand-by. Het is dan voldoende om het toestel aan te zetten en de assistent met een commando te activeren. 'Hee Siri', op een iPhone/iPad, 'Hee Google', op een Android-toestel. Slimme speakers, zoals de Google Home, werken op dezelfde manier. De assistenten staan dan altijd aan, ze luisteren altijd mee.

Meeluisteren wil niet zeggen dat alle gesprekken worden bewaard. Alleen als de assistent is geactiveerd ('Hee Siri/Google'), wordt de spraak opgeslagen. Net zoals dat gebeurt met uw getypte zoekopdrachten. Wie het niet prettig vindt dat een apparaat voortdurend meeluistert moet de assistent niet aanzetten, en kan beter wegblijven van slimme speakers als de Google Home.

Vandaag de dag spreekt men al snel van slimme apparaten omdat zij bijvoorbeeld stemcommando's begrijpen of draadloos zijn aan te sturen. Dat slim niet slaat op intelligentie bewijst het filmpje hieronder waarin Siri, Google Home en Alexa verstrikt zijn geraakt in een oneindige conversatie door elkaar steeds opnieuw een opdracht te geven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.