SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Wat gebeurt er met spraakopdrachten?

tip(14) Wat gebeurt er eigenlijk met gesproken opdrachten? En luisteren spraakassistenten stiekem altijd mee?

'Oké Google, heb ik vandaag mijn regenjas nodig?' Spraakbesturing wordt steeds gewoner. In plaats van omslachtig een opdracht typen is het veel comfortabeler om er een in te spreken. Een spraakassistent geeft vervolgens antwoord of voert de opdracht uit. Microsoft heeft Cortana, Apple Siri, Google de Google Assistent en Amazon Alexa. Reuze handig. Maar al klinken de assistenten inmiddels als vertrouwde kennissen, nog slechts een handvol mensen gebruikt ze. Zorgen omtrent privacy spelen daarin een rol. Wat gebeurt er eigenlijk met gesproken opdrachten? En luisteren die assistenten stiekem altijd mee?

Spraakassistent activeren

Op een telefoon of tablet moet de spraakassistent worden opgeroepen. Meestal door de Startknop ingedrukt te houden. Op een iPhone wordt vervolgens Siri actief, op een Android-apparaat wordt de Googles Assistent wakker.

Spraakassistent altijd aan

Die bediening met een knop is nog steeds wat omslachtig. Daarom kan de spraakassistent ook worden ingesteld op stand-by. Het is dan voldoende om het toestel aan te zetten en de assistent met een commando te activeren. 'Hee Siri', op een iPhone/iPad, 'Hee Google', op een Android-toestel. Slimme speakers, zoals de Google Home, werken op dezelfde manier. De assistenten staan dan altijd aan, ze luisteren altijd mee.

Wat wordt er bewaard?

Meeluisteren wil niet zeggen dat alle gesprekken worden bewaard. Alleen als de assistent is geactiveerd ('Hee Siri/Google'), wordt de spraak opgeslagen. Net zoals dat gebeurt met uw getypte zoekopdrachten. Wie het niet prettig vindt dat een apparaat voortdurend meeluistert moet de assistent niet aanzetten, en kan beter wegblijven van slimme speakers als de Google Home.

Smart is niet slim

Tot slot: vandaag de dag spreekt met al snel van slimme apparaten omdat zij bijvoorbeeld stemcommando's begrijpen of draadloos zijn aan te sturen. Dat slim niet slaat op intelligentie bewijst het filmpje hieronder waarin Siri, Google Home en Alexa verstrikt zijn geraakt in een oneindige conversatie door elkaar steeds opnieuw een opdracht te geven.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.