Menu Zoek

Wat is een bookmark?

bookmark x250

Soms komt u een computerterm tegen waarvan u de betekenis niet kent. Bookmark bijvoorbeeld. De term is misschien minder bekend dan de betekenis. De kans is groot dat u ze zelfs al gebruikt!

Een bookmark is een bewaarde webpagina in een internetprogramma (browser). Bookmark is Engels voor 'bladwijzer' en wordt in bepaalde browsers 'favoriet' genoemd.

Ook in een (Word-)document kunt u 'bookmark' tegenkomen. Het is dan een plaatsaanduiding in het document waar snel naartoe 'gesprongen' kan worden.

Bookmarks maakt u zelf aan in de browser. Dat is handig om te doen voor uw favoriete websites, want via de bookmark kunt u een volgende keer snel naar de website.

In Edge bewaart u uw favoriete websites onder de term 'Favoriet'. In het artikel 'Internetten met Edge' leert u werken met favorieten.

In Google Chrome bewaart u uw favoriete websites onder de term 'Bladwijzer'. In het artikel 'Werken met Google Chrome' leert u daar meer over.

Mac-gebruikers komen in Safari ook Bladwijzers tegen. Lees er meer over in het artikel 'Mac-computers: werken met Safari'.

Weet u eigenlijk niet welke browser u gebruikt? Kom daar dan achter aan de hand van de tip 'Welke browser gebruik ik?'

Komt u een andere onbekende computerterm tegen? Raadpleeg ons computerwoordenboek!

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.