Menu Zoek

Wat is een gebruikersnaam?

170317_gebruikersnaam_home2

De term 'gebruikersnaam' kom je op internet veel tegen. Wat is het en hoe achterhaal je je eigen gebruikersnaam?

Een gebruikersnaam is een unieke naam die nodig is om in te loggen op afgeschermde diensten. Denk aan sociale media, internetbankieren, MijnOverheid en mail. Deze naam is bedacht door de dienst of door uzelf. Vaak is dit een mailadres, voor- en achternaam of een willekeurige letter- of cijfercombinatie. Samen met een bijbehorend wachtwoord. Zo hebt u toegang tot bijvoorbeeld bankafschriften, mails van de overheid en Facebook-berichten.

Misschien bent u een keer de gebruikersnaam voor een bepaald account kwijt. Maak dan niet gelijk een nieuw account aan. Probeer eerst te achterhalen wat de gebruikersnaam is:

  • Controleer of de gebruikersnaam in een mailtje staat. De dienst verstuurt meestal een e-mail ter bevestiging als u een account aanmaakt. Of een welkomstbericht. Hierin staat vaak met welke gebruikersnaam u kunt inloggen.
  • Probeer in te loggen met uw e-mailadres. Dit is vaak mogelijk als u dat hebt gebruikt bij het registreren van het account.
  • Gebruik het mobiele telefoonnummer als dit gekoppeld is aan het account. Log dan in met het telefoonnummer en wachtwoord om het account te herstellen.
  • Vraag de gebruikersnaam op bij de dienst. Uw mailadres en/of telefoonnummer moet dan wel bekend zijn. Klik hiervoor op een link als ‘account vergeten’ of ‘gebruikersnaam vergeten' op de inlogpagina. Volg daarna de verdere instructies. Soms moet u geboortedatum en andere gegevens invullen. Waarschijnlijk komt er daarna een mail of sms met een link om weer in te loggen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.