Menu Zoek

Wat is een gebruikersnaam?

170317_gebruikersnaam_home2

De term 'gebruikersnaam' kom je op internet veel tegen. Wat betekent deze term en hoe achterhaal je je eigen gebruikersnaam?

Om toegang te krijgen tot veel afgeschermde diensten op het internet, zoals Facebook, internetbankieren en webmail, heeft de gebruiker een account nodig. Een account bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarnaast worden vaak nog extra gegevens ingevuld om een soort profiel te maken. Voor gebruik moet men telkens de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord invoeren. Zo krijgt iemand toegang tot bijvoorbeeld zijn Facebookaccount, de bankafschriften of e-mails.

Een gebruikersnaam is nodig om in te loggen bij internetdiensten. Soms wordt de naam toegewezen door de dienst en soms mag de gebruiker er zelf een verzinnen. Vaak is de gebruikersnaam een e-mailadres, maar het kan ook een naam of een willekeurig letter- of cijfercombinatie zijn.

Zo veel internetdiensten vragen om het aanmaken van een account, dat de kans groot is dat u voor een dienst een keer vergeet wat de gebruikersnaam is. Maak dan niet gelijk een nieuw account aan, maar probeer eerst te achterhalen wat de gebruikersnaam is.

Na het aanmaken van een account verstuurt de dienst meestal een e-mail ter bevestiging. Hierin staat vaak ook de gebruikersnaam. Zoek dus eerst de mail op en bekijk daarin wat uw gebruikersnaam is.

Is er geen e-mail te vinden? Dan kunt u bij veel diensten de gebruikersnaam opvragen. Uw e-mailadres moet dan wel bekend zijn bij de dienst. Op de plek waar u inlogt staat vaak een link waarmee u de gebruikersnaam opvraagt. Bijvoorbeeld 'Account vergeten?', 'Gebruikersnaam vergeten?' of 'Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten'. Klik hierop en volg de verdere instructies.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.