Menu Zoek

Screenprotector tegen krassen en barsten

screenprotector

Een goede screenprotector houdt de smartphone krasvrij en beschermt tegen barsten. Fijn om te hebben, want elk apparaat valt wel eens.

Het aanraakgevoelige scherm van een smartphone is kwetsbaar. Een kras is zo gemaakt en het scherm kan barsten of breken. Bijvoorbeeld door een val. Een screenprotector (spreek uit: skrien-pro-tek-tor) vangt de klap op. Een goed Nederlands woord voor screenprotector is 'schermbeschermer', maar dat hoor je niet vaak.

Een screenprotector is een extra laagje dat op het scherm geplakt zit. Het laagje houdt het scherm krasvrij. De screenprotector kan zelf wel beschadigd raken. Soms zijn ze aan vervanging toe.

Wie zijn telefoon echt goed wil beschermen tegen een val, kiest voor een totaaloplossing. Namelijk een screenprotector voor het scherm én een schokbestendige hoes voor de achterkant en randen van het toestel.

Screenprotectors zijn gemaakt van plastic of glas. De glasplaatjes zijn dikker en harder. Ze beschermen daardoor beter. Maar ze zijn wel duurder. De plastic beschermfolie is dun en flexibel. Het is wat lastig aan te brengen. Er ontstaan snel luchtbelletjes tussen de folie en scherm. Verder komen er sneller krassen op de beschermfolie. Voor de glasplaatjes geldt dat niet.

De beste glazen beschermers zijn van gehard glas. Dit heet 'tempered glass'. Dat is sterker dan gewoon glas, waardoor het ook beter beschermt. En áls het breekt, is dat niet in kleine scherpe deeltjes. Voor sommige toestellen bestaan van zulk glas ook kleine plaatjes die de cameralenzen beschermen. Verder is er 'privacy-glas': kijk je daarnaar vanaf de zijkant, dan zie je alleen maar zwart. Zo kan niemand meegluren. En er zijn screenprotectors die het blauwe licht van het scherm filteren. Dat helpt vermoeide ogen en hoofdpijn voorkomen.

Een screenprotector moet precies op het toestel passen. Smartphones zijn er namelijk in verschillende groottes. En in een telefoonscherm kunnen een camera, luidspreker en vingerafdrukscanner zitten. Een screenprotector moet die dingen niet afschermen. Let dus op het model van de telefoon. Dat staat in de handleiding en is te vinden via de app Instellingen > Info telefoon.

Screenprotectors zijn op veel plekken te koop. Action heeft ze, maar ook Hema, Blokker en noem maar op. Alleen hebben de meeste winkels maar een klein aanbod. Een groter aanbod vindt u bij een elektronicawinkel. Of op internet bij bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue.nl.

Het is verstandig een screenprotector te kopen bij een winkel waar ze 'm op de telefoon kunnen aanbrengen. Dat kost mogelijk iets meer, maar zo weet u zeker dat het goed gebeurt. Ook hebt u dan garantie als er toch iets misgaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.