Menu Zoek

Wat is een screenprotector?

screenprotector

Een goede screenprotector houdt de smartphone krasvrij en biedt enigszins valbescherming.

Het aanraakgevoelige scherm van een smartphone is kwetsbaar. Er kunnen krassen op komen en het scherm kan breken. Bijvoorbeeld door een val. Een screenprotector beschermt het scherm hiertegen. Een goed Nederlands woord voor screenprotector is 'schermbeschermer'. Maar screenprotector is gangbaarder. Daarom spreken wij ook van 'screenprotector'.

Met een screenprotector leg je een extra laagje over het scherm van de telefoon. Dit houdt het scherm krasvrij. Duurdere screenprotectors beschermen zo goed dat je er gerust met een scherp mes in kunt kerven zonder dat het telefoonscherm beschadigt.

De ene telefoon kan meer hebben dan de andere. Daarom is lastig vast te stellen in welke mate een screenprotector beschermt bij een val. De duurdere varianten zijn beter in staat de klap van een val op te vangen. Maar wie zijn telefoon goed wil beschermen tegen een val, kiest voor een totaaloplossing. In de vorm van een schokbestendige hoes met screenprotector.

Screenprotectors zijn gemaakt van plastic of glas. De glazen varianten zijn dikker en harder. Ze beschermen daardoor beter. Maar ze zijn wel duurder. Daarnaast zijn de plastic varianten lastig aan te brengen: er ontstaan snel luchtbelletjes tussen de bescherming en het scherm. Verder voelt plastic minder fijn aan dan glas. De duurste glazen variant bestaat uit gehard glas. Dit komt u vaak tegen onder de noemer 'tempered glass'. Het is sterker dan gewoon glas, waardoor het dus ook beter het scherm beschermt. En het kan niet in scherpe deeltjes versplinteren.

Een aparte categorie is 'privacy glas'. Dit heeft een extra eigenschap: bekeken vanaf de zijkant kleurt het zwart. Dat maakt meegluren nagenoeg onmogelijk. Fijn dus voor wie niet van pottenkijkers houdt.

Er zijn weinig universele screenprotectors. Immers: smartphones zijn er in allerlei afmetingen. Bovendien zijn in het scherm allerlei extra's verwerkt, zoals een camera, luidspreker, microfoon en nabijheidssensor (die zorgt dat het scherm uitgaat wanneer de telefoon naar het oor wordt gebracht). Een screenprotector moet deze zaken niet afschermen. Daarom is het belangrijk een screenprotector aan te schaffen die gemaakt is voor het model smartphone dat u gebruikt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.