Menu Zoek

Wat is PSD2?

nieuwe betaalwet psd2

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de PSD2-regeling. Wat houdt deze nieuwe betaalwet eigenlijk in?

PSD2 is een afkorting voor de Engelse term Payment Services Directive 2. Vrij vertaald betekent dat Herziene Richtlijn Betaaldiensten 2. Met deze nieuwe Europese regelgeving hebben consumenten en bedrijven meer mogelijkheden rondom betaaltransacties. Sinds 14 september 2019 voldoen alle Nederlandse banken aan PSD2.

Door PSD2 krijgen partijen zoals webwinkels, toegang tot uw betaalrekening. Ze kunnen dan bijvoorbeeld rechtstreeks het geldbedrag van een gekocht product innen. In feite is het een extra betaalmethode. Zie het als een alternatief voor iDEAL, PayPal of een creditcard.

Natuurlijk kan dit allemaal niet zomaar. Een bedrijf krijgt alleen toegang tot uw rekening, als u daar toestemming voor geeft. Bovendien heeft het bedrijf een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank of een andere Europese toezichthouder.

Dankzij PSD2 kunnen bedrijven ook rekeninginformatie van de afgelopen anderhalf jaar opvragen. Hypotheekverstrekkers brengen zo bijvoorbeeld de financiële huishouding van een huizenkoper in kaart. Zij zien onder meer het saldo en koopgedrag.

Hiervoor hebben de partijen wel een vergunning nodig. Een andere voorwaarde is dat de rekeninghouder toestemming heeft. Consumenten geven een bedrijf eenmalig of negentig dagen toegang tot de rekeninginformatie.

In PSD2 is een extra veiligheidsaspect vastgelegd. Voor een aankoop van 31 euro of meer is tweestapsverificatie verplicht. Bestelt iemand bijvoorbeeld iets bij een webshop, dan is louter opgave van een wachtwoord niet langer voldoende. De klant moet de bestelling doorgaans nog bevestigen met de bank-app op een smartphone, bijvoorbeeld via een pincode of vingerscan. Lees hier meer over tweestapsverificatie.

Consumenten merken gelukkig weinig van de PSD2-regeling. Vraagt een bedrijf toegang tot uw betaalrekening of rekeninginformatie? Bedenk dan goed of u dat wel wil. De bedrijven komen aan de hand van afschrijvingen namelijk allerlei zaken over u te weten. Ze zien bijvoorbeeld van welke politieke partij u lid bent en bij welke winkels u iets koopt. Geeft u geen toestemming, dat verandert er helemaal niks. U hoeft dan ook geen actie te ondernemen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.