Menu Zoek

Wat is Touch ID op iPhone en iPad?

081216_touch_id_home Ontgrendel iPads en iPhones die een Thuisknop hebben met behulp van uw vingerafdruk.

Touch ID is de naam voor de vingerafdruksensor in Apple-apparaten. Met Touch ID kan de iPad of iPhone uw vingerafdruk scannen. Apple heeft de sensor in de nieuwere iPhones en iPads verstopt achter de Thuisknop. De sensor is dus niet zichtbaar. Stel Touch ID in en de sensor scant uw vingerafdruk zodra u uw vinger op de Thuisknop legt.

Touch ID moet voornamelijk zorgen voor gemak. Met Touch ID ontgrendelt het apparaat snel. Een toegangscode intypen hoeft niet. U kunt Touch ID ook gebruiken om aankopen in de App Store goed te keuren. Dit scheelt weer het typen van een wachtwoord. Apps van andere makers kunnen de technologie van Touch ID ook gebruiken. Hierdoor gaat bijvoorbeeld het inloggen bij de app van de bank sneller. Het is mogelijk de afdruk van meerdere vingers op te slaan.

Bij de introductie van Touch ID was er gelijk veel te doen om de privacy. Want wat gebeurt er met de vingerafdrukken die de Apple-apparaten opslaan? Apple zegt dat Touch ID geen beelden van de vingerafdruk bewaart. Met behulp van een wiskundige voorspelling wordt de afdruk bewaard op een speciale, extra beveiligde plek op het apparaat. De afdruk wordt dus niet opgeslagen op een server van Apple of in iCloud. Het systeem en andere apps kunnen ook niet bij de wiskundige voorspelling. Apple geeft hiermee dus aan dat alleen Touch ID bij de vingerafdruk kan. Toch kan het een eng idee blijven om uw vingerafdruk op te slaan. Al hoeft u zich op basis van de verklaring van Apple geen zorgen te maken om misbruik.

  • Touch ID is gebruiksvriendelijk. U ontgrendelt snel het apparaat.
  • Vingerafdrukken zijn veilig. Een vingerafdruk namaken kan haast niet.
  • Voor het geval dat, moet u alsnog een wachtwoord instellen en onthouden.
  • De vingerafdrukscan is een vorm van enkelvoudige authenticatie. Bij veiligere systemen is er sprake van tweestapsverificatie.

Overtuigd van de voordelen van Touch ID? Dan kunt u bij de Instellingen één of meerdere vingerafdrukken opslaan. Dus u kunt van uzelf meerdere vingers instellen, maar ook van andere gebruikers van het apparaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.