Menu Zoek

De toegangsopties van macOS

De toegangsopties van macOS
Beveilig de Mac, MacBook of iMac met een van de verschillende toegangsopties, zoals een wachtwoord en vingerafdruk.

Elke Mac heeft een vergrendelingsscherm. Dat verschijnt vanzelf na het opstarten van de computer. Wanneer de gebruiker inlogt, komen het bureaublad en dock van macOS in beeld. Het vergrendelingsscherm voorkomt dat iedereen het apparaat zomaar kan gebruiken. Log in met het juiste wachtwoord. Sommige Macs hebben daarnaast een optie om via een vingerafdruk in te loggen. Gezichtsherkenning is in macOS nog niet beschikbaar.

Elke nieuwe gebruiker van een Mac stelt een gebruikersaccount met een wachtwoord in. Deze optie verschijnt vanzelf wanneer u de computer voor het eerst in gebruik neemt (zie onze online cursus over de basisinstellingen van een Mac). Dit wachtwoord hebt u nodig om de Mac te ontgrendelen.

Sommige Macs en Apple-toetsenborden hebben de functie Touch ID. Log hiermee in met een vingerafdruk. Wanneer uw vinger de sensor aanraakt, komt het bureaublad tevoorschijn. Handig, want het is dan niet nodig om een wachtwoord te typen. Hierdoor gaat inloggen sneller. Stel op geschikte Macs zo vingerafdrukherkenning in:

 • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo. Dat is het pictogram van de appel.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Klik links op Touch ID en wachtwoord.
 • Klik op Voeg vingerafdruk toe.
 • Voer het wachtwoord van de Mac in en klik op Ontgrendel.
 • Leg uw wijsvinger op de vingerafdruksensor van de Mac of een aangesloten Apple-toetsenbord. Raak deze sensor telkens vanuit verschillende hoeken aan totdat macOS de vingerafdruk heeft opgeslagen.
 • Klik op Gereed.
 • Bepaal voor welke functies u de vingerafdruk wilt gebruiken. Vink in ieder geval de optie ‘Gebruik Touch ID om je Mac te ontgrnedelen’ aan. Gebruik vingerafdrukherkenning daarnaast om aankopen te bevestigen en wachtwoorden automatisch in te vullen.
 • Sluit het venster, de instellingen worden vanzelf opgeslagen.

Naast de inloggegevens van uw Mac heeft u ook een Apple ID. Die kunt u op uw Mac gebruiken. Een Apple ID bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord. Gebruik dit account voor allerlei online diensten van Apple. Zo kunt u hiermee bijvoorbeeld foto’s in iCloud bewaren en nieuwe apps kopen.

De Apple ID is geen manier om toegang te krijgen tot de Mac (alleen als u het wachtwoord van het apparaat bent vergeten). Wel hebben aan aantal apps het account nodig, zoals App Store, Boeken, iCloud en FaceTime. Nog geen Apple ID? Volg dan deze stappen in ons artikel over hoe u een Apple ID aanmaakt.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.